słabe hamulce

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

mówisz i masz
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (62.34 KiB) Przejrzano 2493 razy
Awatar użytkownika
Rychu
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: Rychu »

powerhorse pisze: pedal jest twardy.
Peugeot 205 1.4GT LPG
Jeśli bardzo chcesz zobaczyć moje autko to zapraszam na: http://www.Rychu.205.pl
invictus

Post autor: invictus »

Ale mi chodzilo o kalinke :wink: a jak pedal twardy to albo klocki do dupy(moga nawet smarem byc zanieczyszczone) albo serwo

Jak jest miekki i wpada to albo za malo plynu, jak trzeba "pompowac" i sprezynuje to jest zapowietrzony
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

hmm... u mnie pedal byl coraz nizej, az w koncu mozna bylo docisnac do deski i hamowal slabo... i walniete bylo serwo
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
invictus

jak serwo nie dziala to hamuje sie ttak jakbys jechal z wylaczonym silnikiem czyli zablokujesz kola ale trza sily uzyc
ale jak serwo jest nieszczelne to jest tak jak mowisz, tylko WYDAJE MI SIE ze wtedy kilkakrotne naciskanie nic nie daje ale moge sie mylic
powerhorse

Post autor: powerhorse »

pedal ma krotki ruch i jest twardy. Ciezko opisac jak sie wciska ale wyglada to jakby pierwsze 2 cm nic nie lapal a pozniej cos jakby idzie ale czuje sie jakbym mial pod nim cegle hehe. Ale lepie dosc wysoko i krotki ruch.
Powiem moze co jest w mojej furze:
Od roku jak ja kupilem nie wymienialem robilem nic w hamulcach. ze 2 miesiace temu znajomy mowil ze przednie hamulce jeszcze jako tako sie nadaja do tylnich nikt nei zagladal. Mam wyciek spod tylniego lewego kola cale tam ustrojstwo jest zalane jakims swinstwem ale nei wiem co to. Plynu hamulcowego ani razu nie dolewalem od moment kupienia furki i wciaz w zbiorniczku cos jest. Ech :( gdybym mial jakis punkt odniesienia w 100% sprawnej 205 przynajmniej moze wiedzialbym co jest mojej nie tak :( i czy tak powinna chodzic czy nie :/
powerhorse

chociaz moje fura w miare sie trzyma -> zawsze dojechalem do celu, ale czasem cos sie niestety psuje :/
invictus

Jak cos sie z kola wylewa to pekla uszczelka tloczka no ale wtedy powinno plynu sporo ubywac a pedal powinien robic sie miekki.

Zrob tak: Na wylaczonym silniku popompuj pedalem hamulca az przestanie sie robic twardszy i przestanie syczec . Trzymaj caly czas wcisniety i odpal fure. Powinien lekko wpasc jak tak sie stanie zacznij nim szybko pompowac. Jak zacznie sie robic minimalnie twardszy to NIBY serwo powinny byc OK wtedy to raczej klocki albo stwardniale albo zaolejone. No ale specjalista nie jestem.
powerhorse

no to jutro sprawdzam :) thx
Awatar użytkownika
camel
Nowicjusz

Post autor: camel »

powiem krótko - serwo tak jak wczesniej napisaliscie to wspomaganie hamulcow, bez niego pedal jest twardy i trzeba mocno wciskac, zeby zahamowal - zrob test, zjedz z gorki na luzie na zgaszonym silniku i hamuj - poczujesz wtedy brak serwa.

A ja w sprawie slabych hampli wymienilem:
- klocki,
- tarcze,
- tloczki w pompie
- cylinderki z tylu
- tloczki z przodu rozbieralem, czyscilem i smarowalem
- odpowietrzalem z 10 razy, plynu zuzylem na to wszystko chyba z 8 litrow i dalej bylo to samo dopoki nie zmienilem przewodów hamulcowych. Stare przewody koroduja, zmniejsza sie im przeplyw w srodku i skutecznosc hamulcow spada.
Polecam rowniez to pod rozwage 8)
invictus

Racja!
Przewody sa bardzo wazne!!
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

jeszcze mozna taki manewr zrobic wyciagnąc z cylinderka takie oringi i beda mocniejsze hamulce
invictus

Blaszka - wyjasnij prosze co masz na mysli
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

jak rozbierzesz cylinderek to na tłoczkach sa takie oringi sa dwa jeden sie wyciaga i lepiej hamulce biora
invictus

a nie zaczna ciec??
ODPOWIEDZ