Program diagnostyczny silnika na PC
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
Program diagnostyczny silnika na PC
Poszukuję programu diagnostycznego do silnika 1.9GTI. Takiego który można wgrać na laptopa i podłączyć się do złącza diagnostycznego w samochodzie, tak aby na bieżąco odczytywać parametry pracy silnika i ewentualne błędy. Jeśli ktoś posiada takowy lub coś widział na necie byłbym wdzięczny. Jak coś znajdę to oczywiście dam znać.
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
Sprecyzuję swoją odezwę:
programów do diagnostyki silników jest kilka ( Euroscan, Superscan,Vag itd.), są to programy warsztatowe, uniwersalne. Programy te są komercyjne, ale dostępne w internecie.
O możliwości podłączenia np: laptopa z wgranym Euroscanem decyduje interfejs diagnostyczny pomiędzy samochodem a laptopem. Peugeoty 205 gti po 88 roku posiadają złącze umożliwiające połoczenie się z laptopem poprzez odpowiedni interfejs np: OBD1. Na allegro taki interfejs wraz z oprogramowaniem kosztuje 799zł. Jednak wiem z doświadczenia, że wykonanie takiego interfejsu nie jest trudne ( prosty układ elektroniczny ).
Wszystko czego potrzebuję to schemat. (zrobiłem już taki do sierry z 89 roku). Schemat interfejsu może znajdować sie na stronach klubowych 205 GTI w całej europie, najpewniej we Francji.
W tej chwili posiadam program Euroscan, w jego specyfikacji podany jest Peugeot 205 1.0 1.1 1.4 .1.6 i 1.9. Jeśli znajdziemy schemat interfejsu będziemy mogli za darmo diagnozować swoje pugi. (150 zł w ASO)
Jeśli ktoś znajdzie jakiś trop będę wdzięczny i natychmiast podam dostępne informacje.
programów do diagnostyki silników jest kilka ( Euroscan, Superscan,Vag itd.), są to programy warsztatowe, uniwersalne. Programy te są komercyjne, ale dostępne w internecie.
O możliwości podłączenia np: laptopa z wgranym Euroscanem decyduje interfejs diagnostyczny pomiędzy samochodem a laptopem. Peugeoty 205 gti po 88 roku posiadają złącze umożliwiające połoczenie się z laptopem poprzez odpowiedni interfejs np: OBD1. Na allegro taki interfejs wraz z oprogramowaniem kosztuje 799zł. Jednak wiem z doświadczenia, że wykonanie takiego interfejsu nie jest trudne ( prosty układ elektroniczny ).
Wszystko czego potrzebuję to schemat. (zrobiłem już taki do sierry z 89 roku). Schemat interfejsu może znajdować sie na stronach klubowych 205 GTI w całej europie, najpewniej we Francji.
W tej chwili posiadam program Euroscan, w jego specyfikacji podany jest Peugeot 205 1.0 1.1 1.4 .1.6 i 1.9. Jeśli znajdziemy schemat interfejsu będziemy mogli za darmo diagnozować swoje pugi. (150 zł w ASO)
Jeśli ktoś znajdzie jakiś trop będę wdzięczny i natychmiast podam dostępne informacje.
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
- Kontakt:
Napisz mi dokładnie czego potrzebujesz pełną nazwę a ja postaram sie załatwić bo mam dostęp do serwisu Peugeot Carimpex w Wawie!
Audi A4 Avant
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Honda CBF
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
- Kontakt:
Piweł ja na Allegro widziałem "mini komputerek" bo nie wiem jak to nazwać do diagnozowania pugów za 60 czy 70 zł. Lampkami pokazuje kody usterek i do tego jest książeczka z kodami. Kiedyś to widziałem. Nie łatwiej czyms takim. Pisze to takze do Raf'a . Ten pokazywał otwarcie przepustnicy,przepływomierz,sonde Lambde i wiele innych. To chyba taniej niz 799zł. Nie wiem tylko czy jeszcze to sprzedaja.
Audi A4 Avant
Honda CBF
Honda CBF
- zawodowiecleon81
- Junior
[quote="Piweł"]To co sprzedają na Allegro za 70 zł możesz mieć sam za 2,5 (bo tyle kosztuje kawałek dobrego kabla ). Po prostu [b\]zczytać błędy można wykonując taką śmieszną procedurę ze zwieraniem jednego z pinów wtyczki diagnostycznej do masy.
Moze ktos blizej opisze jak to robić z tym zwieraniem jednego pinu z masą i jak to odczytać
Moze ktos blizej opisze jak to robić z tym zwieraniem jednego pinu z masą i jak to odczytać
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
z tym diagnostycznym blyskaniem to nie tak. ja mam rok 93 i jeden koles twierdzil ze sie nie podlacza bo to niby wlasnie blyski kontrolki sie sprawdza a pojechalem do drugiego to pod kompa podlaczyl i elegancko wszystko zczytal itp itd
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
dwa biale sa od nagrzewania, czarny o ile pamietam to wlasnie MASA a sygnal to SZARY !!!! dzis gosc mi sprawdzal
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
- JoT_JoT
- Moderator
- Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
- Numer Gadu-gadu: 3288286
e tam ja u siebie sprawdzałem i było wszystko OK nie wspomne że troche maiłem przekałdania instalacji i dalej działa powinna się chyba u was kontrolka od katalizatora świecić ja u siebie mam już to podłączone pod łądna kontrolke od silnika w końcu się zmieniło zegary
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...
[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
- woocash
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
- Numer Gadu-gadu: 9752783
hmm sorki za odkopywanie takiego starego tematu...
ale czy ktoś znalazł może ten interfejs?? i programa do tego??
jestem ciekaw czy d sią to podpiąć do laptopa i monitorować to w czasie rzeczywistym, tak jak to robią w warsztacie..
ale czy ktoś znalazł może ten interfejs?? i programa do tego??
jestem ciekaw czy d sią to podpiąć do laptopa i monitorować to w czasie rzeczywistym, tak jak to robią w warsztacie..
- Załączniki
-
- untitled.JPG (104.53 KiB) Przejrzano 9835 razy
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]