Brak ładowania? Objawy i pytanie o przyczyny
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
Brak ładowania? Objawy i pytanie o przyczyny
Witam ponownie wszystkich "lewkowiczów"
Mam do was kilka pytań dotyczących braku ładowania i spraw, które się z tym wiążą (autko to 205 1.8D rocznik 85):
1. Jaki jest prawidłowy prąd ładowania (tzn. poniżej jakiej wartości mogę uznać, że ładowanie padło)?
2. Objawy w moim samochodzie są następujące: od jakiegoś czasu zdarzało się, że przy odpalaniu auta nie zaświecała się kontrolka ładowania akumulatora, ostatnio już praktycznie w ogóle się nie zapala. Jakiś czas temu rozładował mi się akumulator po raz pierwszy, drugi raz zdarzyło się to miesiąc później, następnie po dwóch tygodniach, a teraz aku wytrzymuje dzień-dwa. Ostatnio zrobił mi taki numer wieczorem, 30 kilometrów od domu, a musiałem wrócić, więc jechałem z zapalonymi już światłami, ledwo świeciły, ale nie spowodowały całkowitego rzładowania akumulatora, tylko cały czas świeciły jednakowo.
3. Teraz pytanie o przyczyny: czy to będzie uszkodzony regulator napięcia, który daje tylko mały prąd ładowania, za mały do utrzymania aku w pełnej sprawności (wnioskuję tak, ponieważ światła nie zgasły całkowicie, tylko świeciły sie całą drogę, a moim zdaniem gdyby nie było ładowania w ogóle, to światła zgasłyby całkiem po chwili) czy też uszkodzony akumulator? Czy prąd, który wytwarza alternator jest wystarczający do zasilenia świateł przy odłączonym lub rozładowanym akumulatorze?
Proszę o pomoc, bo nie chcę dokonać niepotrzebnych zakupów. Z góry dzięki! Jeśli czegoś nie opisałem wystarczająco dokładnie to czekam na szczegółowe pytania.
Mam do was kilka pytań dotyczących braku ładowania i spraw, które się z tym wiążą (autko to 205 1.8D rocznik 85):
1. Jaki jest prawidłowy prąd ładowania (tzn. poniżej jakiej wartości mogę uznać, że ładowanie padło)?
2. Objawy w moim samochodzie są następujące: od jakiegoś czasu zdarzało się, że przy odpalaniu auta nie zaświecała się kontrolka ładowania akumulatora, ostatnio już praktycznie w ogóle się nie zapala. Jakiś czas temu rozładował mi się akumulator po raz pierwszy, drugi raz zdarzyło się to miesiąc później, następnie po dwóch tygodniach, a teraz aku wytrzymuje dzień-dwa. Ostatnio zrobił mi taki numer wieczorem, 30 kilometrów od domu, a musiałem wrócić, więc jechałem z zapalonymi już światłami, ledwo świeciły, ale nie spowodowały całkowitego rzładowania akumulatora, tylko cały czas świeciły jednakowo.
3. Teraz pytanie o przyczyny: czy to będzie uszkodzony regulator napięcia, który daje tylko mały prąd ładowania, za mały do utrzymania aku w pełnej sprawności (wnioskuję tak, ponieważ światła nie zgasły całkowicie, tylko świeciły sie całą drogę, a moim zdaniem gdyby nie było ładowania w ogóle, to światła zgasłyby całkiem po chwili) czy też uszkodzony akumulator? Czy prąd, który wytwarza alternator jest wystarczający do zasilenia świateł przy odłączonym lub rozładowanym akumulatorze?
Proszę o pomoc, bo nie chcę dokonać niepotrzebnych zakupów. Z góry dzięki! Jeśli czegoś nie opisałem wystarczająco dokładnie to czekam na szczegółowe pytania.
Pozdrawiam,
Michał z Krakowa
Peugeot 205 1.8 XRD 1985 "Black lion"
Czarna chmura
DIESEL POWER
Michał z Krakowa
Czarna chmura
DIESEL POWER
-
- Nowicjusz
Hmmm, z tego co się orientuję, to koszt regulatora napięcia to ok 20-30 PLN, a używany alternator to 100-150 PLN, a i tak nie wiadomo, na co się trafi...blaszka pisze:tak moze byc to regulator napiecia najlepiej kup używany alternator na allegro chyba jest do sprzedania bo nie ma sie co bawić w naprawy
Pozdrawiam,
Michał z Krakowa
Czarna chmura
DIESEL POWER
Michał z Krakowa
Czarna chmura
DIESEL POWER
- camel
- Nowicjusz
Dokladnie - najpierw sprawdz regulator, a pozniej szczotki w alternatorku i naciag paska klinowego tez oczywiscie ( moze to smieszne, ale przerabialem to w fiacie - alternator sie poluzowal, kontrolka ladowania byla do bani, pasek nie piszczal, a prad uciekal ). Zobacz rowniez czy masz mase dobra, oraz wyczysc dobrze klemy na akumulatorku.
Kazdy akumulator ma graniczna wartosc rozladowania, jak spadnie ponizej tej wartosci moze zostac uszkodzony nieodwracalnie, poza tym, ka|dy aku powyzej 5 lat jest mocno podejrzany .
Dopiero pózniej bierz sie za alternator - a i to dobrze by bylo go wymontowac i dac jakiemus elektrykowi do sprawdzenia
Kazdy akumulator ma graniczna wartosc rozladowania, jak spadnie ponizej tej wartosci moze zostac uszkodzony nieodwracalnie, poza tym, ka|dy aku powyzej 5 lat jest mocno podejrzany .
Dopiero pózniej bierz sie za alternator - a i to dobrze by bylo go wymontowac i dac jakiemus elektrykowi do sprawdzenia
-
- Nowicjusz
Tu bym szukał winowajcy, napięcie przy odpalonym silniku wynosiło około 12.4, przy przegazowaniu wzrastało do 12.7,max 12.8 Vinvictus pisze:Sprawdz miernikiem na odpalonym samochodzi napiecie na klemach
Powinno byc kolo 14V
W czasie jazdy nie swieci ci sie kontrolka ladowania??
Moze to tylko szczotki??
Kontrolka ładowania w czasie jazdy nie świeci.
Naciąg paska jest OK, masa też, klemy były niedawno czyszczone i też są czyste. A akumulator ma ok. 1.5 roku.camel pisze:Dokladnie - najpierw sprawdz regulator, a pozniej szczotki w alternatorku i naciag paska klinowego tez oczywiscie ( ... ). Zobacz rowniez czy masz mase dobra, oraz wyczysc dobrze klemy na akumulatorku.
(...)ka|dy aku powyzej 5 lat jest mocno podejrzany(...)
Czyli aku będzie OK.invictus pisze:Aku latwo sprawdzic samemu. Jak juz jest rozladowany to do prostownika i jak natezenie trzyma powiedzmy 6A i powooli spada( czytaj pare H) a nie po chwili prawie do 0 to jest OK
Pozdrawiam,
Michał z Krakowa
Czarna chmura
DIESEL POWER
Michał z Krakowa
Czarna chmura
DIESEL POWER
-
- Nowicjusz
Więc sprawy mają się następująco: wymieniłem regulator, szczotki miały około 3mm teraz ładowanie jest na poziomie 13.9V czyli w normie.
Ale w dalszym ciągu kontrolka ładowania przy odpalaniu raz się zaświeca, a drugi raz nie. Pomijając kwestię przetartego kabla co to może być? Czujnik raczej jest ok, próbowałem podpinać kabelek od czujnika do masy, ale kontrolka dalej nie świeci. Ktoś ma jakieś sugestie?
Ale w dalszym ciągu kontrolka ładowania przy odpalaniu raz się zaświeca, a drugi raz nie. Pomijając kwestię przetartego kabla co to może być? Czujnik raczej jest ok, próbowałem podpinać kabelek od czujnika do masy, ale kontrolka dalej nie świeci. Ktoś ma jakieś sugestie?
Pozdrawiam,
Michał z Krakowa
Czarna chmura
DIESEL POWER
Michał z Krakowa
Czarna chmura
DIESEL POWER