Temperatura i skład mieszanki
Temperatura i skład mieszanki
Jak jest goraca to w mieszance ze wzgledu na nizsza ilosc tlenu powinno byc mniej paliwa - a co za tym idzie powinien gorzej sie zbierac mniej palic, a u mnie gorzej sie zbiera ale wiecej pali... Co jest k***!!.
Im jest cieplej tym wiecej mi potrafi spalic w trasie. W zime robilem 170km w trasie za 50 zl a teraz ponizej 60 zl nie obroce a im cieplej tym gorzej....
WHY?? jak na moje to moze byc padnieta sonda bo w sumie zdazalo mi sie rozgrzac tak kolektor ze pekl na jednym ramieniu - wiec na moje to sonda mogle pojsc z dymem i teraz w sumie tylko przeplywka tym rzadzi...
No ale czekam na sugestnie:
Z gory dzieki
I pozdro dla wszystkich;
Im jest cieplej tym wiecej mi potrafi spalic w trasie. W zime robilem 170km w trasie za 50 zl a teraz ponizej 60 zl nie obroce a im cieplej tym gorzej....
WHY?? jak na moje to moze byc padnieta sonda bo w sumie zdazalo mi sie rozgrzac tak kolektor ze pekl na jednym ramieniu - wiec na moje to sonda mogle pojsc z dymem i teraz w sumie tylko przeplywka tym rzadzi...
No ale czekam na sugestnie:
Z gory dzieki
I pozdro dla wszystkich;
Nie jestem pewien ale chyba przepływomierz mierzy ilość powietrza a nie tlenu a że w gorącym powietrzu jest mniej tlenu w tej samej jednostce objętości, to sterownik wtrysku nie wie czy to jest zimne czy gorące powietrze i paliwa podawane jest tyle samo,chyba że dostawałby sygnał z czujnika temp powietrza dolotowego,ale z tego co wiem w naszych Pugach nie ma takiego czujnika.Tylko wtedy powinna zareagować sonda lambda ze względu na zbyt bogatą mieszankę.
Więc sam nie wiem,może faktycznie masz rację że to uszkodzona sonda lambda.
Więc sam nie wiem,może faktycznie masz rację że to uszkodzona sonda lambda.
- Kaktus
- Maniak
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Normalne!
Cieply silnik, cieple powietrze, bardziej uboga mieszanka = mniejsza wydajnosc. W zimie aby wyprzedzic samochod wciskales 1/3 gazu, teraz aby tak samo wyprzedzic wciskach 1/2 gazu, auto jest slabsze, silnik slabszy, przez co bardziej mu cisniesz i automatycznie zwiekszasz spalanie. Podajesz wiecej powietrza, to i ECU podaje wiecej paliwa.
Ja mam dlubniety silnik i jak cisne to pali po 17/100 ale za to jak jade 100km/h caly czas na 5 biegu i caly czas trzymam tyle samo gazu, to pali 7,8/100 a palil kiedys 9/100 przy takiej samej jezdzie, tyle ze wtedy aby jechac 100km/h musialem mu dawac wiecej mieszanki (wciskalem wiecej gazu i dostawal wiecej paliwa).
W obu przypadkach eksperymentu byly te same obroty silnika. Poprosty jak byl silnik slabszy, mial gorsza kompresje itp, to potrzebowal wiecej energii aby wykonac ta sama prace ktora wykonuje teraz przy uzyciu mniejszej energii.
To tak jak z jazda na rowerze.
Mozna jechac 10km/h i sie nie zmeczyc i nie spocic, a mozna jechac tyle samo na godzine tak samo pedalowac, ale bedzie trzeba w to wkladac wiecej pracy, wiec i wiecej sie spocimy. Bo np. lancuch bedzie zardzewialy i bedzie dawal duze opory.
Pamietajcie ze na spalanie wplywa bardzo duzo czynnikow!
Efekt o ktorym piszesz wystepuje takze w przypadku roznych paliw. Zwroc uwage ze samochod z reguly na 95 i 98 oktanowej benzynce rozne ma zuzycie. A jak powinno byc teoretycznie ?!
Cieply silnik, cieple powietrze, bardziej uboga mieszanka = mniejsza wydajnosc. W zimie aby wyprzedzic samochod wciskales 1/3 gazu, teraz aby tak samo wyprzedzic wciskach 1/2 gazu, auto jest slabsze, silnik slabszy, przez co bardziej mu cisniesz i automatycznie zwiekszasz spalanie. Podajesz wiecej powietrza, to i ECU podaje wiecej paliwa.
Ja mam dlubniety silnik i jak cisne to pali po 17/100 ale za to jak jade 100km/h caly czas na 5 biegu i caly czas trzymam tyle samo gazu, to pali 7,8/100 a palil kiedys 9/100 przy takiej samej jezdzie, tyle ze wtedy aby jechac 100km/h musialem mu dawac wiecej mieszanki (wciskalem wiecej gazu i dostawal wiecej paliwa).
W obu przypadkach eksperymentu byly te same obroty silnika. Poprosty jak byl silnik slabszy, mial gorsza kompresje itp, to potrzebowal wiecej energii aby wykonac ta sama prace ktora wykonuje teraz przy uzyciu mniejszej energii.
To tak jak z jazda na rowerze.
Mozna jechac 10km/h i sie nie zmeczyc i nie spocic, a mozna jechac tyle samo na godzine tak samo pedalowac, ale bedzie trzeba w to wkladac wiecej pracy, wiec i wiecej sie spocimy. Bo np. lancuch bedzie zardzewialy i bedzie dawal duze opory.
Pamietajcie ze na spalanie wplywa bardzo duzo czynnikow!
Efekt o ktorym piszesz wystepuje takze w przypadku roznych paliw. Zwroc uwage ze samochod z reguly na 95 i 98 oktanowej benzynce rozne ma zuzycie. A jak powinno byc teoretycznie ?!
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
gaznikowe 1,9, ktore maja ponad 110 koni na miescie biora kolo 14-15l a mojego musze caly czas zdrowo poganiac i trzymac pow 4 tys rzeby tak bylo
A na trasie pala kolo 10 a dzis moj wzial 11l /140km w cyklu mieszanym
Wystarczylo wywalic podgrzewanie przepustnicy i juz jest lepiej... ale jeszcze popracuje
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
A na trasie pala kolo 10 a dzis moj wzial 11l /140km w cyklu mieszanym
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Wystarczylo wywalic podgrzewanie przepustnicy i juz jest lepiej... ale jeszcze popracuje
- woocash
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
- Numer Gadu-gadu: 9752783
ja nie mam obrotomierza... ale fakt, że czasem jak przegonie go mocno, to mi obroty nie spadają do przepisowychNaOkoUstalonychOkoło1000, pochodzi tak chwile, a potem spada.. co to może być, prócz fałszywego powietrza??
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]