Opony

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
dj

Opony

Post autor: dj »

Mam takie pytanko. Jakie opony można wstawic do 205 ? Tzn. jak duże. I głównie chodzi mi o wysokośc. Po prostu moge od kumpla dostać w prezencie różne zimówki i chce sie dowiedziec jakie mogą byc a jakie nie wejdą. I właśnie jaka moze byc maxymalna wysokosc opony?

nie wiem, może taki temat już był ale nie mam czasu, sorry :))
DUŻY

Post autor: DUŻY »

Ja dożuce jeszcze pytanoko od siebie. Jakie najmniejsze felgi można wsadzić do GTi (1,9)
falkon77

Re: Opony

Post autor: falkon77 »

[quote="dj"]Mam takie pytanko. Jakie opony można wstawic do 205 ? Tzn. jak duże. I głównie chodzi mi o wysokośc. Po prostu moge od kumpla dostać w prezencie różne zimówki i chce sie dowiedziec jakie mogą byc a jakie nie wejdą. I właśnie jaka moze byc maxymalna wysokosc opony?

ja mam dieselka doradzono mi że zimówki mają być węższe od letnich więc długo jeździłem na 145/80 oczywiście 13, w zeszłym rku kupiłem nadlewki koleś co mi je sprzedawał nazywał je "pełne trzynastki" tzn masz tylko podane na nich szerokość bez wysokości wizualnie wydają się być wyższe od 80 przejeździłem całą zime w różnym obciążeniu i nic mi nie ocierało więc chyba mogą być:)
dj

a 85 to chyba nie ma szans ze wejdą, nie?
falkon77

dj pisze:a 85 to chyba nie ma szans ze wejdą, nie?
wiesz wydaje mi się że "pełna trzynastka" to max jaki może mieć opona :)
u mnie jak pisałem chula to drugi sezon:)
majpio

Post autor: majpio »

a co to znaczy pełne trzynastki?
dj

spoko. już kupiłem zimóweczki, kormorany. ACH :)))
Awatar użytkownika
Michal gti
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
Kontakt:

Post autor: Michal gti »

Do GTI najmniejsze 14".
falkon77

majpio pisze:a co to znaczy pełne trzynastki?
poczytałem troche i już Ci wyjaśniam: gdy masz np oznaczenie 145/80
80 oznacza stosunek wysokości do szerokości (wysokość przekroju opony wynosi 80% szerokości)
jeśli brakuje danych dotyczących stosunku wysokości do szerokości np 145 to chodzi o "normalną"proporcję. Dla opon diagonalnych wynosi ona 82%.
ODPOWIEDZ