GAŹNIKI W TU3M!! PYTANIE
GAŹNIKI W TU3M!! PYTANIE
Czy do silnika TU3M 1.4 np z garrosa da się założyć jakieś gaźniki ??
Np takie jak w rally
silnik z rally z tego co wiem jest podobny do tu3m - ma zmniejszoną pojemność i gaźniki i wiecej mocy -
chcę wsadzic do 205 jakis silnik ale nie zmieniajac wiązki i zawieszenia
mam 1.1i 60ps
co lepiej zrobić szukać silnika z rally czy do tu3m wsadzic jakies pożadne gaźniki - powinien chodzic lepiej niz rally bo ma większą pojemność:)
Np takie jak w rally
silnik z rally z tego co wiem jest podobny do tu3m - ma zmniejszoną pojemność i gaźniki i wiecej mocy -
chcę wsadzic do 205 jakis silnik ale nie zmieniajac wiązki i zawieszenia
mam 1.1i 60ps
co lepiej zrobić szukać silnika z rally czy do tu3m wsadzic jakies pożadne gaźniki - powinien chodzic lepiej niz rally bo ma większą pojemność:)
Niekoniecznie,ja w leżaku XY7 zmieniłem wałek rozrządu a później założyłem dwa gaźniki Solexa zamiast jednego.Po wymianie wałka wyraźny wzrost dynamiki,po założeniu dwóch gaźników kosmos,super dynamika,prawie gti-a silnik 1.4 leżak!DJPreZes pisze:Kaktus juz wyjasnial, ze poza innymi gaznikami jest inny wlaek i inny stopien sprezania.. Wiec duzo mu nie da gaznik...
To że GTI miały inne zawiasy nie znaczy, że taki silnik nie pasuje.
Przykładem jest tu diesel (też XU) mocowania te same co gti, masa porównywalna, a zawias jak przy TU
wystarczy kpl. silnik+skrzynia+półosie i cała masa innego G żeby to wszystko poskładac
Przykładem jest tu diesel (też XU) mocowania te same co gti, masa porównywalna, a zawias jak przy TU
wystarczy kpl. silnik+skrzynia+półosie i cała masa innego G żeby to wszystko poskładac
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Zależy które do czego
pólosie z 1,9 maja większy wieloklin na piaste chyba 25 zębów
półosie 1,6 i diesel są fizycznie tej samej wielkości!!! (piasta chyba 21 zębów)
wszystkie wyżej wymienione pasują do skrzyń BE czyli GTI i diesele
z tego co wiem półosie od silników TU mają mniejszy wieloklin do skrzyni, ale piasty sa te same co diesel i gti1,6
Zawieszenie owszem warto byłoby zmienić przy takiej mocy dla prowadzenia/bezpieczeństwa ale można skupić sie na dobrych hamulcach i amorkach.
Nie trzeba wcale pchac całego wózka z gti żeby jeździć na silniku 1,6 czy 1,9
pólosie z 1,9 maja większy wieloklin na piaste chyba 25 zębów
półosie 1,6 i diesel są fizycznie tej samej wielkości!!! (piasta chyba 21 zębów)
wszystkie wyżej wymienione pasują do skrzyń BE czyli GTI i diesele
z tego co wiem półosie od silników TU mają mniejszy wieloklin do skrzyni, ale piasty sa te same co diesel i gti1,6
Zawieszenie owszem warto byłoby zmienić przy takiej mocy dla prowadzenia/bezpieczeństwa ale można skupić sie na dobrych hamulcach i amorkach.
Nie trzeba wcale pchac całego wózka z gti żeby jeździć na silniku 1,6 czy 1,9
Jest jeszcze 1 rzecz... nei wiem czy dobrze kombinuje ale:
W silnikach tu i w dieslu hamowanie i przyspieszanie jest" oparte" o stabilizator a w GTi jest 3-katny wachacz...
Moim zdaniem moga co chwila padac lozuska stabilizatora i wszystkie gumy -tak raz na miesiac...
O tym ze nie podejda to mowilem o 1.9 bo tylko o jego konstukcji mam jakies pojecie..
W silnikach tu i w dieslu hamowanie i przyspieszanie jest" oparte" o stabilizator a w GTi jest 3-katny wachacz...
Moim zdaniem moga co chwila padac lozuska stabilizatora i wszystkie gumy -tak raz na miesiac...
O tym ze nie podejda to mowilem o 1.9 bo tylko o jego konstukcji mam jakies pojecie..
Niestety to jest wadą tych prostych zawieszeń że stabilizator jest też jakby drążkiem reakcyjnym.. trzyma koło przód-tył....
Moze nie co miesiąc, ale pewnie troche szybciej niż normalnie
Chociaź z drugiej strony troche ludzi chyba jeździ z dośc mocnymi silnikami bez "trójkątów" i jakos nadążają wymieniać, a ja przy zwykłym dieselu nie nadążałem
Moze nie co miesiąc, ale pewnie troche szybciej niż normalnie
Chociaź z drugiej strony troche ludzi chyba jeździ z dośc mocnymi silnikami bez "trójkątów" i jakos nadążają wymieniać, a ja przy zwykłym dieselu nie nadążałem
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne