Obrotomierz do Diesla
Obrotomierz do Diesla
Jak założyć obrotomierz do Diesla.
Patrząc od spodu silnika do koła zamachowego wchodzi mały czujnik z przewodem a kończy się kostką umiejscowioną obok koła napędzającego paskiem pompę podciśnieniową wspomagania hamulców.Przypuszczam ,że jest to fabryczny czujnik sprawdzania obrotów silnika a więc mozę to być dobre miejsce do poprowadzenia obrotomierza.Jeżeli ktoś wie o co mi chodzi niech napisze i jak zamontować obrotomierz w dieslu?
Pozdrawiam Marcin z Bydgoszczy.
Patrząc od spodu silnika do koła zamachowego wchodzi mały czujnik z przewodem a kończy się kostką umiejscowioną obok koła napędzającego paskiem pompę podciśnieniową wspomagania hamulców.Przypuszczam ,że jest to fabryczny czujnik sprawdzania obrotów silnika a więc mozę to być dobre miejsce do poprowadzenia obrotomierza.Jeżeli ktoś wie o co mi chodzi niech napisze i jak zamontować obrotomierz w dieslu?
Pozdrawiam Marcin z Bydgoszczy.
Ten czujnik przy kole zamachowym to faktycznie czujnik obrotów silnika ale wykorzystywany jedynie do diagnostyki.W dieselach czesto można spotkać obr podłączany do alternatora i nie jest to wcale trudne ale niestety...w pugu jest inaczej!!!!oryginalnie obr w 205D montowany był jedynie w TD (chyba że o czyms nie wiem,specjalne edycje itp) i w turbo dieselu pompa wtryskowa oferuje nam taką informacje jak się motor kręci:)jest po prostu czujnik i po sprawie.No ale jak brakuje nam tego cudownego T to niestety trzeba umieć dłubać w elektronice i wtedy coś można wydłubać:)
-
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Bo to rzadkosc montowana teraz w nowoczesnych dieslach, albo w starszych bogato wyposazonych...Ćwikła pisze:Hehe ja mam obrotomierz w pugu 309 1,9 dieseli montowany orginalnie.Zajebista sprawa.Zastanawiam sie tylko dlaczrgo kazdy mi sie dziwi ze mam obrotomierz??
Mozesz byc dumny z siebie i swojego puga
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
Nie znam sie na tym wogóle ale:
Jeżeli pompa wtryskowa oferuje taką możliwośc to czy nie wystarczyłoby przełożyć taką pompe do normalnego diesla? Sorry jak coś pokręciłem albo źle zrozumiałem... Nie znam sieTen czujnik przy kole zamachowym to faktycznie czujnik obrotów silnika ale wykorzystywany jedynie do diagnostyki.W dieselach czesto można spotkać obr podłączany do alternatora i nie jest to wcale trudne ale niestety...w pugu jest inaczej!!!!oryginalnie obr w 205D montowany był jedynie w TD (chyba że o czyms nie wiem,specjalne edycje itp) i w turbo dieselu pompa wtryskowa oferuje nam taką informacje jak się motor kręci:)jest po prostu czujnik i po sprawie.No ale jak brakuje nam tego cudownego T to niestety trzeba umieć dłubać w elektronice i wtedy coś można wydłubać
napisałem że w pompie jest taki czujnik, bo w ramach poszukiwań natknąłem sie na takie coś u kolegi jednak niedawno kupiłem kpl silnik TD i o dziwo nie moge sie takowego doszukać fakt mało szukałem a pompy czemu by nie zmienić ale czy warto???!!! dla obrotomierza?? troche taki obrotomierz by kosztował
- Ninja
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
- Numer Gadu-gadu: 0
kupiles kompletny silnik TD? A moge spytac ile dales i w jakim ten motorek jest stanie?tomek pisze:napisałem że w pompie jest taki czujnik, bo w ramach poszukiwań natknąłem sie na takie coś u kolegi jednak niedawno kupiłem kpl silnik TD i o dziwo nie moge sie takowego doszukać fakt mało szukałem a pompy czemu by nie zmienić ale czy warto???!!! dla obrotomierza?? troche taki obrotomierz by kosztował
W dieselu pompa wtryskowa jest jego sercem jak już napisałem nie jestem już pewien może to nie musi być pompa od td bo okazuje się ze w wolnossących też się trafiają np. w 309... jak znajde cwilę czasu i w końcu wezme się za składanie swojego TD to napewno dojde o co chodzi z tym obrotomierzem tymbardziej że takową deske rozdzielczą posiadam
Pompa wtryskowa to wydatek kilkuset pln zależy gdzie i od kogo no i jak zużyta oczywiście bo kupisz powiedzmy za 200pln a okaże się że czarna chmura za tobą i jechać nie chce.....
Pompa wtryskowa to wydatek kilkuset pln zależy gdzie i od kogo no i jak zużyta oczywiście bo kupisz powiedzmy za 200pln a okaże się że czarna chmura za tobą i jechać nie chce.....