zywotnosc auta z LPG
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
- Kontakt:
a co powiecie panowie na tankowanie gazu ziemnego który kosztuje około 1zł?
ponoc juz sa nakładki na systemy normalnego gazu!
a kolejna sprawa to taka że fakt że gaz jest zdecydowanie bardziej suchy i smarowanie silnika na gazie sie pogarsza ale za 500zł sa instalowane olejowe puszki smarujace które w dotatkowy sposób zabezpieczaja silnik przed skutkami kozystania z gazu, a wrecz słyszałem o nich ze zmniejszaja ryzyko uszkodzeń w autach wrecz do zera
ponoc juz sa nakładki na systemy normalnego gazu!
a kolejna sprawa to taka że fakt że gaz jest zdecydowanie bardziej suchy i smarowanie silnika na gazie sie pogarsza ale za 500zł sa instalowane olejowe puszki smarujace które w dotatkowy sposób zabezpieczaja silnik przed skutkami kozystania z gazu, a wrecz słyszałem o nich ze zmniejszaja ryzyko uszkodzeń w autach wrecz do zera
Audi A4 Avant
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Honda CBF
- Rychu
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Gaz ziemny spoko, tylko pamiętaj o 2 sprawach:
1) LPG też kiedyś kosztował ok 1zł
2) Na dzień dzisiejszy w Polsce jest 14 stacji z gazem ziemnym![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
1) LPG też kiedyś kosztował ok 1zł
2) Na dzień dzisiejszy w Polsce jest 14 stacji z gazem ziemnym
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
Peugeot 205 1.4GT LPG
Jeśli bardzo chcesz zobaczyć moje autko to zapraszam na: http://www.Rychu.205.pl
Jeśli bardzo chcesz zobaczyć moje autko to zapraszam na: http://www.Rychu.205.pl
- zawodowiecleon81
- Junior
PANOWIE!!!
Gaz dobrze założony będzie równie długo służył jak sama benzyna. Wiadomo wydech, regulacje, mieszanka nie może być za bogata i za uboga, filtry regularnie , gaz na stacjach markowych a nie na stacyjkach ( stacje markowe to dla mnie obecnie tylko shell i statoil bo na reszcie to kombinują - orlen to porażka). Gaz ziemny to super sprawa - zbiornik podobno dwa razy mniejszy i więcej można przejechać, ale instalaacja droższa a stacja musi się znajdować niedalego gazociągu. I nie wierzcie w bajki ze gaz rozbpiepsza sielnik- to właściciele rozwalają silnik niewlasciwym użytkowaniem i skąoieniem wydania większej kasy na pożądną instalację gazową.
Pozdrawiam
Gaz dobrze założony będzie równie długo służył jak sama benzyna. Wiadomo wydech, regulacje, mieszanka nie może być za bogata i za uboga, filtry regularnie , gaz na stacjach markowych a nie na stacyjkach ( stacje markowe to dla mnie obecnie tylko shell i statoil bo na reszcie to kombinują - orlen to porażka). Gaz ziemny to super sprawa - zbiornik podobno dwa razy mniejszy i więcej można przejechać, ale instalaacja droższa a stacja musi się znajdować niedalego gazociągu. I nie wierzcie w bajki ze gaz rozbpiepsza sielnik- to właściciele rozwalają silnik niewlasciwym użytkowaniem i skąoieniem wydania większej kasy na pożądną instalację gazową.
Pozdrawiam
niemożliwe od ręki, cuda w trzy dni !!!
teoretycznie rzecz biorac silnik powinien sie zuzywac mniej ze wzgledu na wyzsza liczbe oktanowa LPG i stan gazowy paliwa (suchosc mieszanki
)
problemy z silnikiem na lpg biora sie ze zlego skladu mieszanki - konkretnie z tego powodu ze jest za uboga ze wzgledu na nieprawidlowa regulacje i zle dobrane elementy instalacji lpg.
![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
problemy z silnikiem na lpg biora sie ze zlego skladu mieszanki - konkretnie z tego powodu ze jest za uboga ze wzgledu na nieprawidlowa regulacje i zle dobrane elementy instalacji lpg.
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
coz moj ma jakos 168 tys ale o uszczelki sie nie martwie bo wymienione jakos 13 tys temu :>
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Jestes pewien?? Bo jak liczba oktanowa za wysoka to paliwo moze spalac sie nawet w martwym punkcie, w ktorym znajdzie sie tlok powodujac jego wypalanie. Suchosc - nie mam tu na mysli wody, ktora by powodowala wzery. Benzyna tak jak i olej napedowy (ale w mniejszym stopniu) posiada wlasciwosci smarujace.
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
no własnie! To ze auto śmigajace na gazie ma gorsze smarowanie ma b.duży wpływ na zuzycie silnika. Dlatego jak juz wspominałem jakiś madry człowiek wymyslił taka puszke olejowa która w dodatkowy sposób poprawia smarowanie silnika ale kosztuje ta przyjemność koło 500zł
Audi A4 Avant
Honda CBF
Honda CBF
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
w takim razie żadna! Czyli ta pucha to kolejny pic na wode ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Audi A4 Avant
Honda CBF
Honda CBF
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
hehe tak zawsze było i bedzie
Audi A4 Avant
Honda CBF
Honda CBF
wieksza liczba oktanowa to wieksze prawdopodobienstwo ze mieszanka zapali sie od iskry na swiecy a nie od np rozgrzanego kawalka nagaru...
silnik a w zasadzie cylinder jest smarowany "od dolu" czyli olej na gladziach nie ma W SPRAWNYM silniku kontaktu z mieszanką.
jesli juz to ze spalinami przedostajacymi sie miedzy pierscieniami - a te w przypadku lpg maja znacznie mniej agresywnych substancji wiec olej powinien i wytrzymuje dluzej. Zreszta dlatego tez oleje przeznaczone do gazu sa tansze poniewaz nie zawieraja substancji sluzacej do neutralizowania czegos tam czego nie ma w produktach spalania lpg.
Jeszcze raz powtarzam problem z nizsza trwaloscia na lpg wiaze sie przedewszystkim z bardzij uboga mieszanka i wyzsza przez to temp spalania co powoduje np wypalanie gniazd zaworowych.
silnik a w zasadzie cylinder jest smarowany "od dolu" czyli olej na gladziach nie ma W SPRAWNYM silniku kontaktu z mieszanką.
jesli juz to ze spalinami przedostajacymi sie miedzy pierscieniami - a te w przypadku lpg maja znacznie mniej agresywnych substancji wiec olej powinien i wytrzymuje dluzej. Zreszta dlatego tez oleje przeznaczone do gazu sa tansze poniewaz nie zawieraja substancji sluzacej do neutralizowania czegos tam czego nie ma w produktach spalania lpg.
Jeszcze raz powtarzam problem z nizsza trwaloscia na lpg wiaze sie przedewszystkim z bardzij uboga mieszanka i wyzsza przez to temp spalania co powoduje np wypalanie gniazd zaworowych.