Niedziałający prędkościomierz

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak
Posiadany PUG: 205 TCTi
Numer Gadu-gadu: 3470719

Niedziałający prędkościomierz

Post autor: Kamkiler »

Mam prośbe,czy ktoś moze wie co może być powodem niedziłającego predkosciomierza?,dosyć niedawno mam peugeota 205,ostatnio poloneza 1.4 103KM w którym miałem ten sam problem ale nie stanowił dla mnie problemu,a w peugeocie spedziłem z 13h przy tej lince i nadal nie działa,Pomóżcie prosze bo mnie Cholera wezmie.
rafi

Post autor: rafi »

Odkręcałeś licznik?Tam linka jest na wcisk,trzeba użyc sporo siły i dostęp kiepski,jak się żle włoży to nie będzie działać.Przy skrzyni może być wytarta zębatka i też nie będzie działać.
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak

Aha tzn że linke trzeba włożyc najpierw mocno do licznika ,a nie na odwrót licznik w linke,sprawdze.
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak

próbowałem wiele rzeczy ale tego nie,ze wzgledu na ograniczona długosc linki

EDIT:
Wciskanie mocniej do licznika nic nie daje,a do linki od strony silnika jest strasznie ciezki dostep ,bede mial problem, czy ma moze ktos inne sposoby ,badz uwagi jak to zrobic?
Awatar użytkownika
rafxx
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: rafxx »

no musisz ja najpierw odczepic od skrzyni zeby dobrze przyczepić do licznika. sam to przerabiałem ostatnio ale w 1.9 gti. jak wyjmiesz to z jednej strony pokrec linke i zobacz czy kręci sie z drugiej jak nie tzn ze jest przerwana. sprawdz tez licznik kręcąc np srubokretem ten kwadratowy otworek i na końcu zębatkę w skrzyni :)
Awatar użytkownika
Kamkiler
Maniak

Okazało sie ze grzebanie przy liczniku nic nie daje,postanowiłem wyciagnąc linke ze skrzyni, jest ona tam naprezana przez sprezyne ,na poczatku nie mogłem jej wyciagnac ale przy mocniejszym zaparciu jakos poszła ,koncówka linki była zbyt krótko włozona do skrzyni a sprzezyna powodowała jeszcze odciaganie jej ,w rezultacie nawet po włazeniu ponownym licznik nie działał,dlatego obciołem kawałek wiezchniego materiału przesunołem sprezyne wyzej i licznik działa.
P.S. Dziekuję za rady.
Czeka nas jeszcze duzo pracy http://www.kamkiler.205.pl
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

bo z tymi linkami jest tak ze wkładaj ja w licznik , potem wkładasz licznik na miejsce potem pod maska dociskasz ja do licznika ale tez nie za mocno i wtedy działa juz to też przerabiałem i któryś z klubowiczów juz o to pytał
RaVi86

Post autor: RaVi86 »

Hmm mam podobny problem tylko nie rozumiem dlaczego musiales wyciągać panceż od strony skrzyi biegów?? bo napisales ze linka nie dochodziła do zebatki czy jak kto woli do slimaka w skrzyni biegów a przeciez wystarczyło np. od strony predkościomierza wepchnąć linke Bardziej w pancerz mniej robotyczyz nie tak moze ja poprostu zle rozumiem ?? bo u mnie problem polega na tym ze wogule nie kreci linki a jest 100% sprawna i nawt specjalnie od żuka nawet wkladalem bo ma takie sae końcowki i jest dluzsza i sprawdziałem czy sie bedzie krecic tzn nie podpinalem pod predkosciomierz tylko przejechalem sie bez zegarow autem i patrzalem czy sie linka obraca ale nic z tego wiec co mi radzicie ?? :?: :idea: :?:
ODPOWIEDZ