jakie głośniki
- TOMBIKE
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
jakie głośniki
Mam pytanie, jakie głośniki mogę zamontować w standardowe miejsca z przodu i z tyłu żeby pasowały (10, 13, 16 cm??) aha i jakie głębokie. Dodatkowo pytam ile kabla mam kupić żeby położyć nową instalacje pod głośniki, 10 m starczy? Co polecacie?
Z przodu i z tyłu są standardowe otwory na 13'. Z tym, że z tyłu te miejsca są beznadziejne!!!Plastik maskujący zasłania prawie cały głośnik i mało dźwięku dochodzi do kierowcy.A z przodu z kolei musisz uważać, żeby nie kupić głośników z grubym magnesem bo też Ci nie wejdą.I jeśli chcesz też kupić głośniki 2-drożne - tzn. z tweeterem zintegrowanym to radzę Ci wszystko dobrze pomierzyć przed zakupem bo potem możesz sie rozczarować gdy nie bedziesz mogł dokręcić maskownicy... Więc powiem, że standardowe miejsca montażu głośników w pugu nie zachwycą żadnego audiofila Polecam jednak Tobie byś kupił zestaw głośników 13' - tzn. średniotonowe 13' + tweetery (zamontuj je na przednich słupkach) a z tyłem lepiej daj sobie spokój... Dobry przedni system to już połowa sukcesu... Pozdrawiam...
Ariel masz racje, cała przyjemność to porządny przód!!! Ale jak to zrobić to jest dopiero zagadka akustyczna:)) wysokie tony elegancko będą nam syczały na słupku czy na obudowie lusterek ale nie każdy głośnik zagra nam to co chcemy w drzwiach naszej 205 ale trzeba próbować!!! Tył to beznadzieja bo dźwięk gubi się gdzieś między blachą a plastikiem-trzeba by to przerobić bo inaczej gra jak w kiblu:)
Ja mam z przodu 13 Philipsa, a tweetery mam Alda z przelutowanym kondensatorem.Przykrecilem je do slupków i musze powiedziec, ze dzwiek jest naprawde dobry. Głośniczki dobrze razem współpracują...Ale najlepiej przykręcić najpierw 13, w miejsca seryjne, usiąść w fotelu i kombinowac odsłuchowo gdzie przykręcić tweetery...Jeden woli czysty dzwięk, drugi tylko łupanie, a niektórzy i to i to...Tak jak ja
Witaj
Jeśli chodzi i długość kabli to 10m powinno spokojnie na przód wystarczyć..najwięcej problemów dostarcza przejście z drzwi do reszty nadwozia(łączy je taka harmonijkowata rurka)..ja zrobiłem całą instalację(przó i tył) w dwie godzinki, ale naprawdę warto..
jeśli chodzi o dobór głośnika to zgadzam się z przedmówcami..przód to znaczna część sukcesu..głośnik 13'' nadają się zazwyczaj do odtwarzania średnich tonów i czasami kick basów(ale tylko te drogie), więc trzeba pobawić się trogę mdf-em i wykonać nowe gniazda na głośniki 16''(oczywiście w dolnej części drzwi)..wysokotonówki na słupki, lusterka lub pod kratki z nawiewem (w niektórych wersjach była w tym miejscu montowana regulacja świateł)..
wybór konkretnych głośników zależy od własnych upodobań , dlatego najlepiej skorzystać z usług jakiegoś dobrego sklepu muzycznego i odsłuchać tam kilka zestawów..a potem pójść do MediaMarkt i kupić to 20% taniej
z tyłu dobrze jest zagospodarować tylną półkę i zamontować tam owalne głośniki 6''x9''..polecam produkty firmy DLS... bardzo ciekawy bas
Jeśli chodzi i długość kabli to 10m powinno spokojnie na przód wystarczyć..najwięcej problemów dostarcza przejście z drzwi do reszty nadwozia(łączy je taka harmonijkowata rurka)..ja zrobiłem całą instalację(przó i tył) w dwie godzinki, ale naprawdę warto..
jeśli chodzi o dobór głośnika to zgadzam się z przedmówcami..przód to znaczna część sukcesu..głośnik 13'' nadają się zazwyczaj do odtwarzania średnich tonów i czasami kick basów(ale tylko te drogie), więc trzeba pobawić się trogę mdf-em i wykonać nowe gniazda na głośniki 16''(oczywiście w dolnej części drzwi)..wysokotonówki na słupki, lusterka lub pod kratki z nawiewem (w niektórych wersjach była w tym miejscu montowana regulacja świateł)..
wybór konkretnych głośników zależy od własnych upodobań , dlatego najlepiej skorzystać z usług jakiegoś dobrego sklepu muzycznego i odsłuchać tam kilka zestawów..a potem pójść do MediaMarkt i kupić to 20% taniej
z tyłu dobrze jest zagospodarować tylną półkę i zamontować tam owalne głośniki 6''x9''..polecam produkty firmy DLS... bardzo ciekawy bas
dobry zestaw komponentowy 13 + tweeter (+ zwrotnica mile widziana ale pociaga to za soba dalsze konsekwencje zwiazane z $$$) zamontowany w oryginalne miejsca zagra tez bardzo ladnie. sluchalem zestawu signata i bylem zaskoczony bo gralo to naprawde super, trzeba troche popracowac nad wyciszeniem drzwi. tak jak pisał ariel z tyłem lepiej sobie dac spokoj,mozna wiecej zepsuc niz poprawic:)pozdrawiam
W sklepach z materiałami budowlanymi można kupić maty bitumiczne.Na drzwi w pugu starczą 3-4 w zupełności... Nie pamiętam jakie mają wymiary ale jakoś chyba 30x50 i koszt okolo 10 zl. Fajna sprawa bo nawet zwykłe stuki potrafią zniknąć... No i przy dobrym basiku blacha już nie trzeszczy... A na tylnią klapę polecam do wygłuszenia dużą puszkę pianki uszczelniającej (taka do montażu okien) do środka i na wierzch maty bitumiczne... Ale i tak przy większej ilości db nie ma siły żeby utrzymać klapę...