stuki w tylnim zawieszeniu

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
przemekkk

stuki w tylnim zawieszeniu

Post autor: przemekkk »

witam wszystkich,

niedawno nabyłem auto peugeot 309 ... no i zaczely sie problemy :(

z tylego koła dochodzą mnie stuki,

nawet przy delikatnym ugięciu tyłu samochodu, gdy rozbujam tył na maxa nawet nie slychać tego stuku,

poczytałem troche na forum i zacząłem sie zastanawiać czy to tylnia belka czy może też drążek skrętny ??

może ktoś mi napisać o dokładnych objawach awarii belki tylniej i drążków skrętnych

narazie pozdrawiam
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

stuki moga przenosic sie od naderwanej poduszki belki poduszka (metalowo gumowa ) trzyma belke z nadwoziem i tłumi trgania gdy jest naderwana słychac stuki jak dochodza do auta piski to moga byc to łozyska tylnej belki
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

co prawda nie mialem zadnego pomyslu na objaw ale podpisuje sie pod postem Blaszki
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
waldemarek_b
Junior

Post autor: waldemarek_b »

jak miałem uszkodzoną belke to strasznie piszczało - jak matal o metal - przeraźliwie aż ciarki po plecach
P205 1.8D 1984 XUD7
putbill

Post autor: putbill »

Ja wymieniam belkę w poniedziałek, u mnie napierd..... tak ze muszę sobie brać panadol na bol glowy, jak jade. :lol:
a tak walą poduszki o podlogę, a rozsypało się łozysko tylnej belki to mam takie metaliczne stuki jakby tłumik uderzał o zawieszenie, taki metaliczny dzwiek.
Radzę czym predzej to sprawdzic bo bedziesz wymienial cala belke, a to duze koszta sam sie o tym przekonalem, a moglem zaplacic tylko 150 zl pol roku temu za jedna poduszke z robocizna, a teraz wybilem gniazdo lozyska tylnej belki, ciekna amortyzatory, o ogolny shit z ta belka wiec wymieniam cala razem z amorami.
Lepiej zajrzyj teraz i zrob drobna naprawe niz potem duze koszty - to jest dobra rada :lol:
Awatar użytkownika
Michal gti
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 rallye, 205 GTi, 205 CTi, 205 RG Cabrio, 205 MultiVan, 306 GTi6, 505 GTi, 304 cabrio, 304 coupe
Kontakt:

Post autor: Michal gti »

Najprawdopodobniej urwana poduszka, miałem to samo.
przemekkk

Post autor: przemekkk »

wielkie dzieki za odpowiedzi, jeszcze sie temu przyjze. u mnie wlasnie idzie taki metaliczny dzwięk, ale co ciekawe tak obciaze bagaznik to nie stuka albo jak mocno uginam tył samochodu, tylko przy lekkim ugieciu stuknie a potem jest juz cicho. jeszcze z tym powalcze jak do czegos dojde to dam znać

pozdrawiam
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

witam

niedawno kupilem swego puga i jest maly problem... obydwie poduszki wziely ze swoja druga powolowa rozwod, dzis bylem w sklepie cena jednej to 57 zl warto brac czy szukac tanszych, ewentualnie czy nie mozna od czegos dopasowac takiej poduszki :mrgreen:
Awatar użytkownika
NMike
Uzalezniony

Post autor: NMike »

MAM CHYBA PODUSZKI....
Peugeot 205 1,6 GTi :-)
Awatar użytkownika
Yahoo
Uzalezniony

Post autor: Yahoo »

lepiej zainwestować w nowe... :wink:
rafi

Post autor: rafi »

Podpisuję sie pod tym co napisał blaszka,poza tym popatrz na auto z tyłu,jeśli tylne koła stoją w negatywie to masz piardnietą belkę,a to jest juz spory koszt.
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

znalazlem w jednym sklepie netowym 2 rodzaje( rodzaj ceny 8) poduszek
http://www.automotosklep.home.pl/cgibin ... d=66f7439a
oraz
http://www.automotosklep.home.pl/cgibin ... d=66f7439a
w innym znazlem
http://auto-czesci.net/czesci.asp?valid ... &start=541

chyba wybiore te za 27 :wink:

tylko jest jeszcze jedna kwestia
belka lekko skrzypi tylko przy minimalnym ruchu np wsiadanie albo poczatek podnoszenia auta na lewarku, co to moze byc ?? i czemu tak drogo to wyjdzie 8) :wink:
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

dzis nowe odkrycie na recznym skrzypi bez recznego cisza :-?

co to moze byc ?
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

u mnie skrzypi łozysko tylnej belki tez jak wsiadam albo na recznym musze wymienic ale nie mam jakos na to checi (az mi belka padnie) jak to sie mówi szewc w dziurawych butach chodzi
Awatar użytkownika
szmergiel
Junior

Post autor: szmergiel »

u mnie też przyczyną walenia z tylnego zawieszenia była poduszka pod bagaznikiem. po udaniu sie do paru renomowanych sklepów i zapoznaniu z cenami 45 -60 zł <a także z koniecznością czekania na tą czesć> udałem sie do wielce specjalistycznego sklepu Jelcz, Żuk, Star i zakupiłem podobny element metalowo gumowy za sume 8 zł. różnica polegoa jedynie na tym ze w orginalnej poduszcze śróby nie sa współosiowe, w mojej były,<ponadto element jest troszke mniejszy i przypomina walec> ale po dokręceni guma zniwelowała ową różnice. Nie zaobserwowałem pogorszenia kultury pokonywania polskich dróg. jedyną niewiadoma jest trwałeść nowej poduszki, zycie pokaże. za tą cene moge je wymieniać co rok. pozdro!! a!! upszedzając głosy krytyki, wiem ze to nie fachowe i w ogóle, ale uważam ze bulenie ciężkiej kasy w 14 letniego puga mija sie z celem, lepiej pokombinowac i zaoszczedzic!
ODPOWIEDZ