ucieka mi płyn
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
- Numer Gadu-gadu: 0
ucieka mi płyn
Witam! Mam od jakiegos czasu wyciek plynu chlodzacego i w koncu go zlokalizowalem-ucieka mi spod kolektora ssacego. Czy ktos mial cos podobnego u siebie? czy zrobie to w domu w jeden wieczor? czy wystarczy wymienic uszczelke czy trzeba tez planowac kolektor?Na co musze uwazac podczas demontazu? Acha, silnik mam TU3M (1,4 monowtrysk). Dzieki za wszelkie informacje
jezeli juz to raczej podgrzewany...
dobra -nie wiem jak przelot wodny miedzy kolektorem a glowica jest rozwiazany w tu3 bo w sumie nigdy specjalnie sie temu nie przygladalem.(chodzi mi o to czy przeplywa bezposrednio czy posrednio przez wezyki tak jak podgrzewanie przepustnicy w gti)
Mozesz to zrobic w 1 wieczor, nie musisz nic planowac, tylko wymienic uszczelke.
dobra -nie wiem jak przelot wodny miedzy kolektorem a glowica jest rozwiazany w tu3 bo w sumie nigdy specjalnie sie temu nie przygladalem.(chodzi mi o to czy przeplywa bezposrednio czy posrednio przez wezyki tak jak podgrzewanie przepustnicy w gti)
Mozesz to zrobic w 1 wieczor, nie musisz nic planowac, tylko wymienic uszczelke.
-
- Uzalezniony
Witam, naprawilem przeciek. W sumie nie bylo to takie straszne bo jak powyciagalem wszystkie wezyki, przewody i plastiki to okazalo sie ze do tych srub jest calkiem niezly dostep.. A okazalo sie ze poprzedni mechanik ktory robil glowice nie dal w ogole uszczelek pod kolektorem tylko sam silikon.. Ktory oczywiscie woda pod cisnieniem wypchnela..
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
apropo uciekanie plynu, auto mi troche puszcza plynu, raz mniej raz wiecej, ostatnio zaczelo znow wiecej, dzis wychodze od dziewczyny patrze a obok auta mokry beton pare mini kaluz, no i mysle zajebiscie cala woda spier.....no ale otwieram maske a tam ku mojej radosci zbiorniczek wyrownawczy zapelniony w wysokosci 2 cm
widac ktos zaparkowal samochod obok i go myl ![Razz :P](./images/smilies/tongue.gif)
i teraz pytanie skac moze spitalac
pompa
waz przed pompa
co jeszcze ?
![Razz :P](./images/smilies/tongue.gif)
![Razz :P](./images/smilies/tongue.gif)
i teraz pytanie skac moze spitalac
pompa
waz przed pompa
co jeszcze ?
-
- Uzalezniony
yahoo napisał:
Do Moraleza - mi jeszcze wczesniej plyn uciekal z korka spustowego chlodnicy - mechanik u ktorego bylo auto nie wlozyl o-ringu na korek spustowy i wtedy kapalo.. A w ogole to sprawdz wlasnie wszystkie weze najpierw..
Tak, widzialem i to nie raz i dlatego napisalem ze oczywiscie-silikon po wyschnieciu staje sie bardzo rozciagliwa guma i cisnienie jakie wytworzy sie w ukladzie chlodzenia podczas pracy silnika bardzo latwo wypchnie taka gumke.dlaczego oczywiście ? widziałeś, jaką strukturę ma silikon po zaschnięciu ?
Do Moraleza - mi jeszcze wczesniej plyn uciekal z korka spustowego chlodnicy - mechanik u ktorego bylo auto nie wlozyl o-ringu na korek spustowy i wtedy kapalo.. A w ogole to sprawdz wlasnie wszystkie weze najpierw..
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
wymacalem....wode zaczyna spitalac w okolicach dolnej lapy silnika w miejscu gdzie jest laczenie czesci bloku, na wysokosci walu korbowego , odpiecie lapy bedzie musowe,
ale zeby sprawa byla ciekawsza to okazalo sie ze uszczelka pod miska jest zrobiona na silikon i olej powloutku tez robi out![Evil or Very Mad :evil:](./images/smilies/icon_evil.gif)
ale zeby sprawa byla ciekawsza to okazalo sie ze uszczelka pod miska jest zrobiona na silikon i olej powloutku tez robi out
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smilies/icon_evil.gif)
Ostatnio zmieniony 12 wrz pn, 2005 11:59 pm przez moralez, łącznie zmieniany 4 razy.