Diesle w P205
- Ninja
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: '90 1.8 XLD (był)
- Numer Gadu-gadu: 0
Diesle w P205
Czesc, mam pytanko. Czy ktos moglby po kolei wypisac (i opisac) wszystkie wesje silnikow diesla w pugach? Czy byly silniki z turbina?
dzieki
dzieki
- Demo84
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 3082188
- Kontakt:
1983 do 1997.
60 KM albo 78 KM (turbo).
5 biegowa skrzynia biegów., Napęd na przednią oś..
152 km/h, 15.0secs 0-100, (160 km/h, 13.0secs 0-100 dla turbo).
GLD, GRD, GRDT albo Turbo D w 5-drz
XLD, STDT albo Turbo D w 3-drz
Wiele edycji specjalnych: Style, Sceptre, Mardi Gras, Zest, Inca & Aztec.
Info z Peugeot205.pl
na stronie gł. jest taki dział wersje ![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
60 KM albo 78 KM (turbo).
5 biegowa skrzynia biegów., Napęd na przednią oś..
152 km/h, 15.0secs 0-100, (160 km/h, 13.0secs 0-100 dla turbo).
GLD, GRD, GRDT albo Turbo D w 5-drz
XLD, STDT albo Turbo D w 3-drz
Wiele edycji specjalnych: Style, Sceptre, Mardi Gras, Zest, Inca & Aztec.
Info z Peugeot205.pl
![Very Happy :D](./images/smilies/grin.gif)
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
- Ninja
- Uzalezniony
zgadza sie jest dzial wersje, ale w tym dziale nie ma slowa np. o silniku 1.9D ktory zaczeto produkowac w sierpniu 1989
mam jeszcze jedno pytanie. Jezdze pugiem z silnikiem 1.8D i chcialbym wiedziec czy jest mozliwosc zamontowania w nim sprezarki i czy taki zabieg nie pociagnie za soba innych modyfikacji w silniku (nowe korbowody, wal, sprzeglo, walek rozrzadu itp.)?
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
- Ninja
- Uzalezniony
mozliwe, ale moj silnik jest w bardzo dobrym stanie, a slinika turbodiesla do puga 205 na sprzedaz nie widzialem. Silnika od gti kupic za bardzo nie chce bo one potrafia byc delikatnie mowiac zuzyte i nielatwo znalezc takiego w naprawde dobrym stanie, a moj "kopciuch" jest przede wszystim oszczedny i bardzo trwaly. O ile do jazdy po miescie jest dobry (dosc zrywny) to na dluzszy dystans mocy troche brakuje
Dlatego chce wybadac mozliwosci "podkrecenia" go ![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
![Sad :(](./images/smilies/sad.gif)
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
- Ninja
- Uzalezniony
Generalnie diesle byly XUD7 (1.8 60 KM) i XUD9Y (1.9 64 KM). Byl jeszcze 1.8 turbo (78 KM) i 1.9 turbo (o korym nie wiem nic).Ćwikła pisze:Ninja a moze masz jaieś dane na temat silnika XRD??
I te silniki byly montowane do roznych wersji.
Ja mam 205 XLD z silnikiem 1.8.
X - 3 drzwi, L - ubozsze wyposarzenie (nie mam np. nawiewu na srodkowej konsoli, zegarka na desce itd.), D - diesel.
XLD byly tez z silnikiem 1.9. Kolega ma GLD i tak jak ja ma 1.8 z tym ze jego jest 5-drzwiowy (G - 5 drzwi).
Silniki diesla byly tylko te dwa, a wersje samochodu byly rozne (XLD/XRD/GLD/GRD).
Ty masz 3 drzwiowy (X), jakies tam inne, pewnie lepsze wyposarzenie (R), no i diesel (D), a silnik jeden z dwoch wyzej wymienionych.
- Ninja
- Uzalezniony
Poczytaj ten topic http://forum.peugeot205.pl/viewtopic.php?t=590
Tam byla cala dyskusja na temat rozpoznawania silnikow i rozszyfrowywania ich numerow.
A na tej stronce http://www.205gti.com/main_uk.htm w Peugeot205 technics pod Chassisnumbers sa takie duze tabelki ktore pomagaja okreslic rodzaj i rok produkcji silnika na podstawie jego numerow.
Ale powiem ci ze te tabelki nie do konca sie zgadzaja...
Tam byla cala dyskusja na temat rozpoznawania silnikow i rozszyfrowywania ich numerow.
A na tej stronce http://www.205gti.com/main_uk.htm w Peugeot205 technics pod Chassisnumbers sa takie duze tabelki ktore pomagaja okreslic rodzaj i rok produkcji silnika na podstawie jego numerow.
Ale powiem ci ze te tabelki nie do konca sie zgadzaja...