Rodzaj systemu hamulcowego 309 GTI - Bendix,Girling,Lucas???

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Vkos

Rodzaj systemu hamulcowego 309 GTI - Bendix,Girling,Lucas???

Post autor: Vkos »

Witam,

Mam pytanko do Was, drodzy forumowicze:) Mianowicie szykuje sie do wymiany klockow hamulcowych w mojej 309 GTI 16.

Problem polega na tym, ze gadalem z kumplem i powiedzial mi, ze w katalogach EBC sa dwa rodzaje ukladow, ale nie pamieta jakie. No i wzial na pale jakies Green'y, na szczescie podpasowaly.

Teraz zastanawiam sie jak to zdiagnozowac, jaki to uklad. W katalogach przewijaja sie: Lucas, Bendix i Girling...

Byc moze roznica jest w dacie produkcji, fura kumpla jest mlodsza (93), moja (90).

Moge szukac oznaczen na zacisku, ale niestety z biura sie nie da:))) , a chetnie juz bym podzwonil i popytal o cene :)))

Moze Wy bedziecie bardziej zorientowani albo naswietlicie mi jak te systemy rozroznic :)

Pozdrowionka!
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

podaj mi numer nadwozia to ci powiem jakie klocki i zaciski powinny być
Awatar użytkownika
deejay
Uzalezniony
Posiadany PUG: 1,6 GTI
Numer Gadu-gadu: 3788033
Kontakt:

Post autor: deejay »

albo wrzuć zdjęcie klocka
PEUGEOT 205 1.6 GTI
Obrazek
hal205

Post autor: hal205 »

Kurde u mnie w miescinie w cenie klockow wymiana gratis (a cena naprawde nie jest wysoka) w sklepie wala ci nikt nie wcisnie tylko dobiora odpowiednie i jeszcze ci gwarancje dadza . Moim zdaniem nie ma co sie martwic tylko odstawic furexa w pozadne miejsce i nie martwic sie czy podpasuja jak u Twojego kolegi
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

moze własciciel chce sam sobie klocuszki wymienic... jego sprawa :) podaj numery jakos pomozemy
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
hal205

Nie no SURE kazdy ma swoj wybor i to nie podlega najmniejszej dyskusji , pozdro
Awatar użytkownika
numerik
Nowicjusz

Post autor: numerik »

No klego hal205 a czy w twojej mieścinie to EBC np green stuff w sklepie też sprzedają za małą kaske, bo jak tak sie wszyscy tam wybierzemy albo jeden pojedzie i hurtem kupi, chyba nie skumałeś do końca o jakich klockach do 309 kolega pisze, i wcale sie nie dziwie że sam chce je zakładać.
Tak na marginesie Vkos za ile te green stuff'y wychaczyleś.
Sacre numerik 205
hal205

Chodzilo mi o to ze zaplaci tyle samo co jakby sobie sam kupil a za friko mu zaloza Kazdy zaklad lepszy chce zarobic wiec mu nawet to sprowadza a jesli kolega chce cos drogiego ale za to nie wie czy mu to podejdzie jak u jego kolegi na farciocha to zamiast ryzykowac kupno czegos drogiego niech pojedzie do takiej firmy to mu powiedza co i jak i pewnosc bedzie mial 100 % ze nic nie rozjebie. Moj post nie dotyczyl ceny a jedynie faktu ze ma 100% gwarancje ze wszystko bedzie dzialac itd... A to ze wspomnialem o cenie to to ze nie ma roznicy cenowej przy tym ze oni mu to zaloza i dadza gwarancje od tego ze kupi w sklepie nowe i bedzie sie martwic ze cos nie spasuje. Pozostaje jeszcze mozliwosc ze ktos mu zle doradzi kupi wyda kase i .....
Awatar użytkownika
numerik
Nowicjusz

Post autor: numerik »

wyda kase i d**a :(
Sacre numerik 205
Awatar użytkownika
pawel
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI

Post autor: pawel »

Witam

w GTI szczególnie 1.9 16v z pewnościa był montowany
system girling ze względu ze sa dużo bardziej wydajniejsze
w 205 1.9 gti jest ststem girling

pozdrawiam Pawel
Ostatnio zmieniony 17 wrz sob, 2005 9:17 pm przez pawel, łącznie zmieniany 1 raz.
P205
Awatar użytkownika
Piweł
Junior

Post autor: Piweł »

...
Ostatnio zmieniony 28 gru czw, 2006 12:23 am przez Piweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Ex 205 GTi...
VkosGTI16

Post autor: VkosGTI16 »

Witam Panowie,

Wybaczcie, ze tak pozno sie odezwalem, ale niestety nie dziala mi moje konto poprzednie :(

Klocki chcialem wymieniac sam, bo do tego zakladalem jeszcze tarcze ATE PD. Tak wiec za free nikt by tego nie zalozyl.
Co do green stufow to jak juz zostalo wspomniane nie w kazdym sklepie sie je kupi. Okazalo sie, ze ostatecznie EBC podalo numer akurat pasujacy i klocek jest ok. Faktycznie girling - Dzieki Paweł z Piwłem :-)
Klocek przypasował, trzeba było tylko kabelek od czujniczka urżnąć, bo już ktoś tak zrobił przede mną tylko nie przy klocku, a czujniczku... debil...

Klocki zostaly wyjete za zwykla cene katalogowa (176 zeta), choc potem spotkalem kumpla na Bemowie i mnie dobil, ze mogli mi to sciagnac z rabatem...Trudno, juz odzalowalem :-)

Dla wyjasnienia, nie byloby bolu ze zwrotem niepasujacych klockow, bo odpowiedzialnosc wzial na siebie importer, ktory doradzal wg. katalogu. Tak wiec, kasy bym na szczescie nie utopil, tylko prosil o zmiane zamowienia.

Podsumowujac, pomimo ze hebel sie jeszcze nie dotarl do konca.

Wolalbym tarcze EBC Turbo Groove, ale mnie na nie nie stac.

Za to komplecik ATE Power Disc i Green Stuff, hamuje zajebiscie jak za ta cene.
Na ATE dostalem dobry deal, wiec nawet nie mialem co wybrzydzac :-) 2 tarcze w cenie jednej :-D kumpel oddal dlug wdziecznosci :-)

Jeszcze raz sorki za pozna odpowiedz, w przyszlosci sie poprawie! :)

Pozdrowionka,

Vkos
Awatar użytkownika
pki205
Junior
Posiadany PUG: 205 1.9 GTI

Post autor: pki205 »

Ja mam takie pytanie jesli chodzi o hamulce w gti 205/309:
Czy zaciski przednie w 309 1.9 gti (system girling) sa takie same jak w 205 1.9 gti (system girling)? tarcze i klocki wg katalogow sa takie same ale czy zaciski tez?
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Kontakt:

Post autor: sekator »

to ja tez się włączę do dyskusji. pewnie bym sobie to sam sprawdził po zajżeniu pod felgę ale może na odległość mi podpowiecie jakie mam zaciski bo 14" cali z 1,6gti ET24 nie mieszczą mi się na moich.
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

girling -tak jak ja :D
ODPOWIEDZ