Peugeot 205, Rallye 1294, tu24

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
pkania

Peugeot 205, Rallye 1294, tu24

Post autor: pkania »

witam,
szukam kogoś kto ma taki samochód jak mój
a jest to P 205 rallye 1294 silnik tu 24, na dwóch gaźnikach webera
pozdrawiam piotrek
Rekin
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: Rekin »

ja mam taki :mrgreen:
pkania

Post autor: pkania »

i jak Ci sie sprawuje to autko?

ja mam problem z gaznikami nie wiem jak to ustawic! wiesz jak lub gdzie jest ktos kto potrafi to profesjonalnie zrobic?

mialem remont silnika - nie palil mi na jednej swiecy, a teraz po paru miesiacach tym razem z winy tego gaznika nie pali mi na innej. po prostu nie podaje w ogole na nią paliwa.
Rekin
Nowicjusz

Wiesz ja nie miałem nigdy żadnych problemów z gaźnikami i dlatego w nich nie grzebałem (samochód mam ponad dwa lata) – zapytaj się Łukasza – nick Ari na forum – on powinien wiedzieć. Co ci mogę poradzić – najlepiej popytaj się gości którzy jeździli w rajdach (pug , ax sport) lub w wyścigach górskich formułami (one były na gaźnikach) – powinni najlepiej wiedzieć o co chodzi, a jak nie to pewnie znają jakiegoś magika:) w Wawie. 8)

A moje autko sprawuje się bardzo dobrze :mrgreen: – poza typowymi usterkami w 205 ( półośki itp) nic w nim nie robiłem.
Awatar użytkownika
Marin205
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
Numer Gadu-gadu: 4777015
Kontakt:

Post autor: Marin205 »

a ile pali Twój PUG na tych dwóch weberach??
http://www.katalogi.peugeot205.pl Kliknij tu i zobacz spis katalogów z galerii.

http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
Rekin
Nowicjusz

Spalanie jest baaardzo zależne od stylu jazdy więc podaje dane fabryczne czyli: 5.5/7.6/9.6 (90km/h/120km/h/miasto). Są to dane jak najbardziej ralne do osiągnięcia przy w miarę normalnej jeździe. Przy czym mój egzemplarz jest w oryginalnym stanie tzn. nic nie było grzebane/przerabiane w silniku i gaźnikach (poza sportowymi filtrami :mrgreen: ).
Awatar użytkownika
lukasss
Junior

Post autor: lukasss »

:lol: HEHEEH REKIN TO MA POCZUCIE CHUMORUU EHEH RALLYE I 5.5 L NA 100KM JEST OSIĄALNE HEEHEH CHYBA NA ZGASZONYM SILNIKU I Z GORKI :) MAM RALLYE I PALI 10 LEKOOOO PO MIEŚCIE NA TRASIE MOŻE DO JAKIŚ 8 ZEJDZIE A NA KJS-ACH HEEH 15 WYPIJE TAK MYŚLE:), ACZ KOLWIEK NIGDY TEGO DOKŁADNIE NIE SPRAWDZIŁEM BO MI LICZNIK KILOMETRÓW NIE FUKCJONUJE:) ALE PANOWIE JAK KTOS CHCE JEŻDZIĆ RALLYE TO MUSI SIE LICZYC ŻĘ 10 PIJE W MIEŚĆIE JAK NIC! POZDRAWIAM:)
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

no jak mówisz 8 na trasie :) to Rekin podął 7,6 przy 120 a jkabyś jechał z prędkością 90 bez specjalnych przyśpieszeń to bys zszedł i do 5,5 :) napewno tylko komu sie chce tak jeździć :) Miasto też masz podane 9,6 czyli tez podobnie jak mówisz :) Dan jak najbartdziej realne :) tylko liczac pewnie nie zbyt sportową jazdę :)
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Rekin
Nowicjusz

Lukass przecież napisałem wyraźnie "spalanie jest baaardzo zależne od stylu jazdy" - podałem dane z katalogu rallye. A co do 5.5l na 100km przy 90km/h jest to realne bo to kiedyś sprawdziłem :lol: i tyle wyszło :shock: !!! Powtarzam przy 90km/h stała prędkość na trasie. Przy 90km/h w rallye cały czas jedziesz na 5 biegu nie musisz nic redukować pod górę itp poza tym samochód jest bardzo lekki i dlatego takie spalanie. Tak samo 7.6l przy 120km/h jest do osiągnięcia.
Z tego co zauważyłem to spalanie wzrasta drastycznie po przekroczeniu ok 130-140km/h ponieważ jedziesz na wysokich obrotach (skrzynia jest tak zestopniowana - typowo pod rajdy) i wtedy dużo dużo więcej pali. Praktycznie przy 140km/h-150km/h w rallye powinno sie już wrzucać 6 bieg którego nie ma :lol: Każdy kto jeździł 1.3 rallye na trasie ma wrażenie że brakuje 6 biegu (ja czasami tez chce go omyłkowo wrzucić hehe skrzynia kończy się na 190km/h a ma się wrażenie że samochód by jeszcze pojechał...). Po mieście pali w zależności ile chce właściciel :mrgreen: można jeździć ekonomicznie (bo silnik jest bardzo elastyczny) ale jest to bardzo trudne ponieważ silnik i krótko zestopniowana skrzynia naprawdę prowokuje... A w KJSach nie wiem ile pali bo nim nigdy nie jeździłem (szkoda mi go :mrgreen: ) ale wcześniej jeździłem innymi samochodami i powiem ci tyle że mało który pojazd w KJSie pali mniej niż 10-15l no chyba że Diesel :mrgreen:
Acha jeszcze jedno przypominam że w instrukcji 1.3 rallye jest wyraźnie napisane na jakim paliwie ma jeździć...98oktan :twisted:
Ale się rozpisałem hehe :mrgreen:
Awatar użytkownika
lukasss
Junior

:) chłopaki z całym szacunkiem 5,5 l dla rallye MOIM zdaniem jest nieosiagalne :) hm wydaje mis ie ze nigdy takiego wyniku nieodnotuje hihihi pozdrawiam! a tak na marginesie kupiłbym wałek do rallye albo cały silnik-moze jesteście mi w stanie jakoś pomóc???
Awatar użytkownika
Para
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: najlepszy
Numer Gadu-gadu: 1559591
Kontakt:

Post autor: Para »

5,5 Litra do dobry wynik dla dieselka :)
Peugeot 205 GTI S16 - Galeria
Peugeot 205 GTI GTI6 2.0 - Galeria
Megane Coupe 1.4
Obrazek
NIE PYTAJ CO KLUB MOŻE ZROBIĆ DLA CIEBIE, TYLKO CO TY MOŻESZ ZROBIĆ DLA KLUBU
Rekin
Nowicjusz

lukasss pisze::) chłopaki z całym szacunkiem 5,5 l dla rallye MOIM zdaniem jest nieosiagalne :) hm wydaje mis ie ze nigdy takiego wyniku nieodnotuje hihihi pozdrawiam! a tak na marginesie kupiłbym wałek do rallye albo cały silnik-moze jesteście mi w stanie jakoś pomóc???
ciężki temat z tym wałkiem :cry: ale może jak go zmienisz albo kupisz cały silnik to ci bedzie przy 90km/h palił 5.5l hihi :D pozdrawiam :lol:

Panowie ja cały czas pisze o skrajnych warunkach czyli jazda ze stałą prędkością 90km/h przez 100km... Wiadomo że średnio tyle nie pali...

A co do Diesla to chyba przy 90km/h przy stałej jeździe pali mniej :) ale niech się wypowiedzą znawcy

A tak na marginesie ile ma podane GTI w katalogu spalanie przy 90km/h?
Awatar użytkownika
lukasss
Junior

ciężki temat z tym wałkiem ale może jak go zmienisz albo kupisz cały silnik to ci bedzie przy 90km/h palił 5.5l hihi pozdrawiam
hm jeśli na tym co jeżdze nie zeszedłbym do 5,5 to na oryginalnym tym bardziej:), wiem bo jeździłem:) pozdawiam
Awatar użytkownika
JoT_JoT
Moderator
Posiadany PUG: był 205 Junior Exlusive Obecnie Saxo
Numer Gadu-gadu: 3288286

Post autor: JoT_JoT »

Para pisze:5,5 Litra do dobry wynik dla dieselka :)

No słabo słabo chyba że na mieście :) moje 1,0 na trasie przy predkosci 110-120 plus wyrpzedzanie palio w grannichach 5,5-5,8 :) a sppkojnie dało sie mniej tak do 5,0 podobnie jest z 1,1 :) OD dieselka bym oczekiwal na trasie maks 4,5 :)
Kiedyś mówili na niego Junior, zmieniło sie jednak wiele ...

[url=http://JoT_JoT.205.pl/]www.JoT_JoT.205.pl[/url]
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Diesel ma w instrukcji przy 90km/h 3,7litra i nie wiem skąd dopiero po blisko 20 latach wzięło się takie olśnienie na diesele i taki wynik jest dziś dobrym chwytem marketingowym :wink:
ODPOWIEDZ