Ile placisz za OC

Tutaj możemy rozmawiać o Peugeocie 205. Nie postować o sprawach technicznych.
Ferguss

Post autor: Ferguss »

Wygląda to tak: właściciel autka jest jeden i to jego zniżki przejmujesz, druga osoba jest wpisana jako WSPÓŁWŁAŚCICIEL. Ale główną osobą na którą jest autko to Twój tata.
Awatar użytkownika
Loui
Nowicjusz
Posiadany PUG: 306 XN
Numer Gadu-gadu: 4295804

Post autor: Loui »

Jak ja kupowałem swojego obecnego Peugeota to kupiłem go na siebie a ojciec został współwłaścicielem i jego zniżki przeszły na mnie. Gdybym teraz chciał kupić następny samochód ale tylko na siebie to bym miał tylko te zniżki które ja nabyłem na własne konto.
Awatar użytkownika
molten
Nowicjusz
Posiadany PUG: --/ Laguna III
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: molten »

Loui pisze prawde i tak jest! Nie ma czegos takiego ze przez rok byl z Wami ktos wspolwlascicielem, kto ma te powiedzmy 60% i Wy od razu tez macie za rok jego znizke, nie! Kazdy sobie za kazdy rok nabywa prawa do ulg, pozniej rejestrujac auto samemu udowadnia sie dlugosc okresu ubezpieczenia.
Co do auta bez OC- nie radze! Fundusz gwarancyjny wysyla non stop zapytania do firm ubezp o ludzi, ktorzy kupowali bez waznego OC. Mandaty kolosalnie olbrzymie.
JoTJot przepraszam bardzo, zapomnialem totalnie sprawdzic ile we Wro jest stawka w PZU :/
Awatar użytkownika
pki205
Junior
Posiadany PUG: 205 1.9 GTI

Post autor: pki205 »

molten pisze:Co do auta bez OC- nie radze! Fundusz gwarancyjny wysyla non stop zapytania do firm ubezp o ludzi, ktorzy kupowali bez waznego OC. Mandaty kolosalnie olbrzymie.
Jesli kupie samochod ktory nie posiada OC, ale wykupie to OC w dniu jego zakupu to chyba nie ja bede mial problem, a poprzedni wlasciciel. Nie moga mnie przeciez karac za to ze poprzedni wlasciciel nie placil.
Ferguss

molten - podaję info z PZU, muszę rok "przejmować" te zniżki - jeżeli jest inaczej, to jeszcze lepiej :)
Awatar użytkownika
molten
Nowicjusz

pki205 pisze:
molten pisze:Co do auta bez OC- nie radze! Fundusz gwarancyjny wysyla non stop zapytania do firm ubezp o ludzi, ktorzy kupowali bez waznego OC. Mandaty kolosalnie olbrzymie.
Jesli kupie samochod ktory nie posiada OC, ale wykupie to OC w dniu jego zakupu to chyba nie ja bede mial problem, a poprzedni wlasciciel. Nie moga mnie przeciez karac za to ze poprzedni wlasciciel nie placil.
Nie no oczywiscie, chodzi o to zeby nie jezdzic bez :]

@ Ferguss-> totlana bzdura. Nie ma czegos takiego jak przejecie sobie z kogos znizek- akurat pracuje w PZU i sie wlasnie dokladnie teogo typu sprawami zajmuje. Jest ktos wspolwlascicielem, owszem, na to auto bierze sie znizki tego ktory ma wieksze. Ale ubezpieczasz sam drugie auto- nie masz prawa do tych znizek!
Ferguss

A czy ja powiedziałem że jak sam ubezpieczasz to przejmujesz zniżki?
Mam 2 autka, które są na kolesia, który ma zniżki 60%. Ja jestem dopisany jako współwłaściciel tych aut i po roku przejmę zniżki - a skoro Ty mówisz inaczej, a ja mówię tak, jak powiedziano mi w inspektoracie PZU, to tylko tylko świaczy to o tej firmie, gdzie każdy pracownik działa wg innych ustaw... :roll:

Na potwierdzenie mogę Ci jeszcze dodac, że moja babcia miała 60% zniżki i miała autko i własnie dopisała kolesia o którym wspominam jako współwłaściciela i po roku on już swoje autko ubezpieczał z 60% zniżką...
Awatar użytkownika
molten
Nowicjusz

Zapewne powiedzial Ci to agent, ktorzy zazwyczaj wprowadzaja ludzi w blad przez swoja niewiedze... Gdyby bylo tak jak w opisanej przez Ciebie sytuacji, to mysle ze za kilka lat nie bylo w tym kraju osoby bez max znizki na OC, chyba proste :]
Ferguss

co jest proste? że mówię Tobie jak było? koleś po roku przejął zniżki i teraz moje auto zarejestrowane jest na niego, bo ma 60% zniżki - co Ty na to? Czyżby jednorazowa gratyfikacja dla niego od PZU?
Awatar użytkownika
molten
Nowicjusz

nie no popatrz, prosta sytuacja- gdyby bylo to legalne i w mysl przepisow, kazdy moglby sie na roczek dopisac do byle kogo zeby od niego sciagnac znizke... ktos sie pomylil i tyle, w przypadku szkody ktos bedzie mial bol, i niestety bedize to klient...
Ferguss

wiesz... akurat była już szkoda, zniżki są dalej, a obecnie jestem w trakcie podpisywania kolejnej umowy ubezpieczenia. Koleś przeniósł się do Hestii i tam również potwierdzili sprawę przejęcia zniżek, tak czy inaczej ja płacę mniej, a jezeli ktoś nie wie o tym, to płaci 100% składki i to jego problem.
A jeżeli dokładnie chcesz widzieć, to jutro zadzwonię do mojego ubezpieczyciela i dokładnie się dowiem o ustwę etc.
Awatar użytkownika
molten
Nowicjusz

Jesli chcesz to numer ustawy to zaraz CI moge pomoc, a szczerze mowiac to naprawde mam na ten temat wiedze bardzo bardzo duza z racji zajmowanego stanowiska...
Ferguss

Ty masz wiedzę, a ja mam na papierze że koleś przejął zniżki po roku czasu i tyle
Ferguss

a co do zajmowanych stanowisk itd: już raz udowodniłem dyrektorowi oddziału PZU w Grudziądzu, że powołuje się na ustwę sprzed pół roku, która jest już znowelizowana i weszła dawno w życie...
Awatar użytkownika
molten
Nowicjusz

Ferguss pisze:Ty masz wiedzę, a ja mam na papierze że koleś przejął zniżki po roku czasu i tyle
A ja wiem ze jezeli to w obrebie PZU jest zrobione to ktos zrobil blad i tyle. Zreszta niepotrzebnie rozmywamy i sie jakies chore dywagacje z tego robia.
Mowiac szczerze jest w naszym kraju ogromna roznica miedzy mniejszymi miastami i wiedza urzednicza w nich niestety...
ODPOWIEDZ