jakie głośniki

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
TOMBIKE
Uzalezniony
Numer Gadu-gadu: 0

jakie głośniki

Post autor: TOMBIKE »

Mam pytanie, jakie głośniki mogę zamontować w standardowe miejsca z przodu i z tyłu żeby pasowały (10, 13, 16 cm??) aha i jakie głębokie. Dodatkowo pytam ile kabla mam kupić żeby położyć nową instalacje pod głośniki, 10 m starczy? Co polecacie?
ariel

Post autor: ariel »

Z przodu i z tyłu są standardowe otwory na 13'. Z tym, że z tyłu te miejsca są beznadziejne!!!Plastik maskujący zasłania prawie cały głośnik i mało dźwięku dochodzi do kierowcy.A z przodu z kolei musisz uważać, żeby nie kupić głośników z grubym magnesem bo też Ci nie wejdą.I jeśli chcesz też kupić głośniki 2-drożne - tzn. z tweeterem zintegrowanym to radzę Ci wszystko dobrze pomierzyć przed zakupem bo potem możesz sie rozczarować gdy nie bedziesz mogł dokręcić maskownicy... Więc powiem, że standardowe miejsca montażu głośników w pugu nie zachwycą żadnego audiofila :cry: Polecam jednak Tobie byś kupił zestaw głośników 13' - tzn. średniotonowe 13' + tweetery (zamontuj je na przednich słupkach) a z tyłem lepiej daj sobie spokój... Dobry przedni system to już połowa sukcesu... Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Ariel masz racje, cała przyjemność to porządny przód!!! Ale jak to zrobić to jest dopiero zagadka akustyczna:)) wysokie tony elegancko będą nam syczały na słupku czy na obudowie lusterek ale nie każdy głośnik zagra nam to co chcemy w drzwiach naszej 205 ale trzeba próbować!!! Tył to beznadzieja bo dźwięk gubi się gdzieś między blachą a plastikiem-trzeba by to przerobić bo inaczej gra jak w kiblu:)
ariel

Ja mam z przodu 13 Philipsa, a tweetery mam Alda z przelutowanym kondensatorem.Przykrecilem je do slupków i musze powiedziec, ze dzwiek jest naprawde dobry. Głośniczki dobrze razem współpracują...Ale najlepiej przykręcić najpierw 13, w miejsca seryjne, usiąść w fotelu i kombinowac odsłuchowo gdzie przykręcić tweetery...Jeden woli czysty dzwięk, drugi tylko łupanie, a niektórzy i to i to...Tak jak ja :D
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Tyle że łupanie zrobić jest najłatwiej. Trudniej uzyskać czysty, wyrazisty dźwięk. A zrobić dźwięk czysty, wyraźny i jednocześnie mocny lub odwrotnie; mocny potężny dźwięk a jednocześnie tak samo czysty i wyraźny to dopiero zadanie:)))))
ariel

To zapraszam do odsłuchu mojego audio:))) A zresztą Tomaszu dam Ci znac jak bede kiedys w Piszu...Pozdrówka...
Awatar użytkownika
robakkk
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: robakkk »

A kombinowal ktos z Was z przodu z glosnikami 16,czy jak kto woli 17 cm??
Troche by trzeba drzwi zmodyfikowac,ale to chyba by zagralo!!
Przymierzam sie do takiej roboty,tylko nie wiem,czy zdaze przed zima;)
Pozdrawiam,
Robakkk
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Na pewno troche mocniej ale czy ładniej to zależy od głośnika, choć 165 potrafi dużo więcej od 130. Dziure wyciąć to chyba najmniejszy problem ale uważaj na głębokość bo niedaleko idzie szyna do szyby.
ariel

Muszisz zrobic panele dystansowe z mdf-u jesli chcesz zeby weszły i uzuskac odpowiedni efekt akustyczny... pozdrawiam...
Archenar

Post autor: Archenar »

Witaj

Jeśli chodzi i długość kabli to 10m powinno spokojnie na przód wystarczyć..najwięcej problemów dostarcza przejście z drzwi do reszty nadwozia(łączy je taka harmonijkowata rurka)..ja zrobiłem całą instalację(przó i tył) w dwie godzinki, ale naprawdę warto..

jeśli chodzi o dobór głośnika to zgadzam się z przedmówcami..przód to znaczna część sukcesu..głośnik 13'' nadają się zazwyczaj do odtwarzania średnich tonów i czasami kick basów(ale tylko te drogie), więc trzeba pobawić się trogę mdf-em i wykonać nowe gniazda na głośniki 16''(oczywiście w dolnej części drzwi)..wysokotonówki na słupki, lusterka lub pod kratki z nawiewem (w niektórych wersjach była w tym miejscu montowana regulacja świateł)..

wybór konkretnych głośników zależy od własnych upodobań , dlatego najlepiej skorzystać z usług jakiegoś dobrego sklepu muzycznego i odsłuchać tam kilka zestawów..a potem pójść do MediaMarkt i kupić to 20% taniej :)
z tyłu dobrze jest zagospodarować tylną półkę i zamontować tam owalne głośniki 6''x9''..polecam produkty firmy DLS... bardzo ciekawy bas
maJkeL

Post autor: maJkeL »

dobry zestaw komponentowy 13 + tweeter (+ zwrotnica mile widziana ale pociaga to za soba dalsze konsekwencje zwiazane z $$$) zamontowany w oryginalne miejsca zagra tez bardzo ladnie. sluchalem zestawu signata i bylem zaskoczony bo gralo to naprawde super, trzeba troche popracowac nad wyciszeniem drzwi. tak jak pisał ariel z tyłem lepiej sobie dac spokoj,mozna wiecej zepsuc niz poprawic:)pozdrawiam
ariel

W sklepach z materiałami budowlanymi można kupić maty bitumiczne.Na drzwi w pugu starczą 3-4 w zupełności... Nie pamiętam jakie mają wymiary ale jakoś chyba 30x50 i koszt okolo 10 zl. Fajna sprawa bo nawet zwykłe stuki potrafią zniknąć... No i przy dobrym basiku blacha już nie trzeszczy... A na tylnią klapę polecam do wygłuszenia dużą puszkę pianki uszczelniającej (taka do montażu okien) do środka i na wierzch maty bitumiczne... Ale i tak przy większej ilości db nie ma siły żeby utrzymać klapę...
ODPOWIEDZ