HAMULCE ZA SŁABE

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

HAMULCE ZA SŁABE

Post autor: tomek »

Zastanawiam się co można poprawić w hamulcach, ale bez przesady.
Założenie- ostrzejsza reakcja na pedał i poprostu pewne hamulce... sprawa tarcz i klocków to odrębny temat.
Wiem że były różne pompy o średnicach 19; 20,64; 22,2; a w mocniejszych 405 nawet 23,8..
Ale co praktycznie daje większa średnica? Chyba raczej nie ma sensu przy seryjnej średnicy zacisków...?
Wiem, że serwo z GTI ma większą średnicę, będzie lepiej chodziło??
Jest jakiś dobry producent przewodów elastycznych?
Kupione "jakieś tam" sparciały i popękały po dwóch latach...
Nie chcę kupić znów badziewia...
Czy wymiana przewodów metalowych('84) może pomóc?
Hamulce są poprostu "gumowe" i niepewne...
Wymienione prawie wszystko(nie na raz).. w przeciągu 10tys km nowe tarcze, klocki, szczęki, bębny, przewody elastyczne, podmienione serwo i pompa...
Albo druga pompa do D... albo nie wiem :wink:
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
invictus

Post autor: invictus »

Co do serwa z Gti

Moralez hamowal moim i swoim -niech ci powie jaka jest roznica 8)
Jego hamuje jak moj poprzedni 1.9D
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 XS

Post autor: 205MI16 »

Przewody sztywne koniecznie do wymiany - mi strzelił bo zgnił, nie w pugu ale to nie ma znaczenia - tyle że dopóki nie strzeli nie powoduje gumowego hamulca. Giętkie (generalnie przez nie hamulec jest gumowy) warto kupić w stalowym oplocie i masz co najmniej 5 lat spokoju (goodridge chyba robi). Większ średnica pompy da Ci mniejszy skok pedału do zblokowania kół i w połączeniu z serwem od GTI trochę nerwowy hamulec na początku (mam zaciski do gti w dobrym stanie).
Pompę hamulcową najlepiej kup nową.
invictus

Hmmm wszystko ok ale ja mam gietkie bez oplotu a jest baardzo konkretny i wogole nie "gumowy" co do nerwowosci na poczatku to ciezko jechac delikatnie w korku...
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony

Nie invictus nie napisałem, że bez oplotu są do kitu bo sam do MI włożyłem zwykłe, tylko w oplocie są znacznie lepsze i trwalsze, a różnica w cenie jest niewielka.
invictus

Wiem co napisales -tylko wydaje mi sie ze jakbym zalozyl z oplotem to nie byloby wyczuwalnej roznicy
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony

Nie różnicy nie zauważysz - masz rację. Jest za to dłuższy żywot, mniejsze ryzyko mechanicznego uszkodzenia no i spokojnie "śpisz" przy ostrej jeździe.
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

invictus pisze:Co do serwa z Gti

Moralez hamowal moim i swoim -niech ci powie jaka jest roznica 8)
Jego hamuje jak moj poprzedni 1.9D
jest taka roznica ze chetnie bym chcial jej nie odczuc :mrgreen:
w gti ledwo dotykasz noga pedal a on juz zaczyna hamowac w xs niestety jest pewien martwy skok za ktorym dopiero zaczyna sie cos dziac...
kto wie moze w przyszlosci zmienie pompe... najpierw trzeba bedzie zrobic cos z zaciskami bo czasem jakby klocek w lewym przednim kole lekko tarl o tarcze i slychac delikatne piszczenie, ale tak pozatym sa ok narazie mozna na nie liczyc 8)
invictus

205MI16 pisze:Nie różnicy nie zauważysz - masz rację. Jest za to dłuższy żywot, mniejsze ryzyko mechanicznego uszkodzenia no i spokojnie "śpisz" przy ostrej jeździe.
Czy ja wiem... wydaje mi sie ze predzej zgnija w srodku niz sie uszkodza w inny sposob...
moralez pisze: slychac delikatne piszczenie, ale tak pozatym sa ok narazie mozna na nie liczyc 8)
takie piszczenie to nie piszczenie 8)
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony

Jak wymieniasz płyn przynajmniej raz na dwa lata to nie zgniją na 100%
invictus

dobra to male OT ma ktos jakis sposob aby hamulce po rozgrzaniu przy lekkim hamowaniu nie piszczaly??
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony

Stosuj gęsty smar na tarcze przed jazdą hehe.
A tak serio to przyczyna leży w klockach - czasami wystarczy wyjąć i zetrzeć papierem ściernym warstwę max 1mm i po pisku - czasami nic nie pomoże tylko wymiana klocków
invictus

Klocki sa Ate wiec to zadne badziewie
Tez myslalem ze sie zeszklily i starlem siwecaca warstwe z klockow.
Nawet miejsca kontaktu klocka z zaciskiem posmarowalem pasta ceramiczna -wszystko na nic.... Hamuje bosko tylko jak lekko zahamuje na miescie to wyje okurwienczo... 8)7
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony

Z ate nie miałem problemów to fakt. Ale nawet najlepszym może się wtopa zdarzyć. Np A klasa.
invictus

8)7
nie komentuj nawet dzialan merca -szkoda slow....

no ale przynajmniej jest jakis +...Ate nie smierdza po ostrej zabawie :mrgreen:
ODPOWIEDZ