Zasada działania stacyjki (odpalanie na guzik)
- Pagi
- Maniak
- Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
- Numer Gadu-gadu: 35314
- Kontakt:
Moj patent jest podobny, generalnie dziala tak samo, tylko bez odcinania zasilania na swiatla itp. ale to jest nieglupi pomysl.
Lampka oleju powinna sie zapalic od razu jak spadnie cisnienie oleju, czyli jak silnik zgasnie i pompa olejowa przestanie go tłoczyc...
U mnie odlaczanie wszystkiego nie wchodzi w gre... np. rozprogramuje sie radio, alarm...
Ew. pomysle jeszcze nad czyms takim, ze zima poprzez przelacznik podlacze swiatla pod stacyjke, w taki sposob, ze zasilanie na nie pojawi sie dopiero po odpaleniu silnika.. do tego mozna tez wykorzystac lampke oleju czy ladowania... da na to taki efekt, ze swiatla beda mogly zostac wlaczone caly czas, a zaswieca sie po odpaleniu...
Moze sie to przydac zapominalskim o swiatlach zimą
Lampka oleju powinna sie zapalic od razu jak spadnie cisnienie oleju, czyli jak silnik zgasnie i pompa olejowa przestanie go tłoczyc...
U mnie odlaczanie wszystkiego nie wchodzi w gre... np. rozprogramuje sie radio, alarm...
Ew. pomysle jeszcze nad czyms takim, ze zima poprzez przelacznik podlacze swiatla pod stacyjke, w taki sposob, ze zasilanie na nie pojawi sie dopiero po odpaleniu silnika.. do tego mozna tez wykorzystac lampke oleju czy ladowania... da na to taki efekt, ze swiatla beda mogly zostac wlaczone caly czas, a zaswieca sie po odpaleniu...
Moze sie to przydac zapominalskim o swiatlach zimą
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
- Pagi
- Maniak
- Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
- Numer Gadu-gadu: 35314
- Kontakt:
Moze to byc tak jak na schemacie slicznym zresztą
przelaczamy przelacznik na pozycje "zima" wtedy + na swiatla bedzie brany ze stacyjki (+S), wiec po przekreceniu stacyjki pojawi sie + na swiatla, ale tez masa z lampki oleju (- Olej) ktora zalaczy przekaznik i rozlaczy zasilanie swiatel, przez co swiatla nie zaswieca sie. Po odpaleniu kiedy zniknie "- Olej" swiatla sie zaświecą...
Tak mi sie na szybko wymysliło...
W pozycji "LATO" zwiatla beda sie swiecic caly czas, z tym ze zgasną na czas odpalania...
przelaczamy przelacznik na pozycje "zima" wtedy + na swiatla bedzie brany ze stacyjki (+S), wiec po przekreceniu stacyjki pojawi sie + na swiatla, ale tez masa z lampki oleju (- Olej) ktora zalaczy przekaznik i rozlaczy zasilanie swiatel, przez co swiatla nie zaswieca sie. Po odpaleniu kiedy zniknie "- Olej" swiatla sie zaświecą...
Tak mi sie na szybko wymysliło...
W pozycji "LATO" zwiatla beda sie swiecic caly czas, z tym ze zgasną na czas odpalania...
- Załączniki
-
- sw.JPG (11.19 KiB) Przejrzano 3174 razy
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
- aule
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 1,4
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
U mnie radio przygasa ale raczej z niedostatku napiecia i prądu w trakcie działania rozrusznika. Poza tym jest podłaczone do zapalniczki więc nie muszę mieć kluczyka w stacyjce żeby słuchać radia na postoju. Poprzedniae radio (pierwsze moje i w tym aucie) było podłączone normalnie do kostki dodatkowo potrzebowało zawsze wpisania kodu po wyjęciu kluczyka i ponownym jego uruchomieniu. To było bardzo uciążliwe zwłaszcza jak zimny silnik czasem zgasł na światłach i trzeba było zakręcić rozrusznikiem.
Radio pod zapalniczka to dobra sprawa
Radio pod zapalniczka to dobra sprawa