HAMULCE ZA SŁABE
Może nie zwróciłeś nawet uwagi...
Miałeś i tak fest hamulce więc to zjawisko mogło być znikome..
Miałeś diesela w Gentry tak? czyli układ ham GTI i wszystko chodziło!
Jaką pompkę miałeś przy tym dieselu? rotacyjną czy z membraną?
Moje obawy o wydajnośc jednak po chłodnym przemyśleniu odrzucam z kilku powodów:
-dokładnie te same pompki były montowane w większych autach 405, BX, czy dostawczaki 2,5D a tam już serwa są pokaźnych rozmiarów
-no i sprawdziło się to u Ciebie
Także skoro zaciski sa tych samych średnic 48mm i to w GTI wystarcza, to pozostaje mi podmienić serwo i pompę... no i bez zastanowienia 4 elastyki...
Miałeś i tak fest hamulce więc to zjawisko mogło być znikome..
Miałeś diesela w Gentry tak? czyli układ ham GTI i wszystko chodziło!
Jaką pompkę miałeś przy tym dieselu? rotacyjną czy z membraną?
Moje obawy o wydajnośc jednak po chłodnym przemyśleniu odrzucam z kilku powodów:
-dokładnie te same pompki były montowane w większych autach 405, BX, czy dostawczaki 2,5D a tam już serwa są pokaźnych rozmiarów
-no i sprawdziło się to u Ciebie
Także skoro zaciski sa tych samych średnic 48mm i to w GTI wystarcza, to pozostaje mi podmienić serwo i pompę... no i bez zastanowienia 4 elastyki...
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
- 205MI16
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 XS
Pompę miałem z membraną. Tak wogule to kombinowałem z tym trochę ponieważ kupiłem 1,9 bez pompki (oryginalnie była tam rotacyjna napędzana bezpośrednio z wałka rozrządu) Ja założyłem podwójne koło pasowe (chyba z 405) i na to koło podpiąłem wspomaganie kierownicy i pompę do hamulców. Nie jestem pewien czy nie było przekłamań w średnicach kół, ponieważ wspomaganie kierownicy trochę drętwo działało. Na hamulce nie narzekałem a często jechałem ostro po krętym odcinku gdzie na hamulec deptałem gęsto.
PS Jak tam czujnik?
PS Jak tam czujnik?
A właśnie pisałem PW i jakoś faktycznie nie dokończyłem tego....
Dzięki wielkie za ten czujnik!! Wczoraj dopiero miałem okazję go odebrać...
Ale teraz czuje sie zobowiązany...
Blaszka która rzekomo miała być złamana w rzeczywistości nigdy nawet nią nie była!!
Taka jakby "atrapa" taki odlew plastikowej obudowy choć bardzo złudny
Także jest pełnowartościowy!!!!
Jednak przy "biurkowych" próbach ma jakiś problem... rzadko kiedy łączy...
Podejrzewam, że musi go ruszyć kilka razy ciśnienie oleju i będzie ok!!!
Niestety w płucach nie mam tych kilku bar
Kiedyś kiedyś jeszcze z kumplem do fiata 125 '69!! wsadzaliśmy silnik od fiata 132 1,8 DOHC co niektórzy powinni wiedzieć o co chodzi!!!
Po uruchomieniu kumpel mówi żebym zobaczył czujnik oleju bo lampka się nie świeci.
Zobaczyłem taką dużą baryłkę i nawet nie pomyślałem co to było
Pamiętam że ją rozebrałem i odrazu zakumałem---> w 132 był wskaźnik
W środku był poprostu gęsto nawinięty drut oporowy ze ślizgaczem.
Dzięki wielkie za ten czujnik!! Wczoraj dopiero miałem okazję go odebrać...
Ale teraz czuje sie zobowiązany...
Blaszka która rzekomo miała być złamana w rzeczywistości nigdy nawet nią nie była!!
Taka jakby "atrapa" taki odlew plastikowej obudowy choć bardzo złudny
Także jest pełnowartościowy!!!!
Jednak przy "biurkowych" próbach ma jakiś problem... rzadko kiedy łączy...
Podejrzewam, że musi go ruszyć kilka razy ciśnienie oleju i będzie ok!!!
Niestety w płucach nie mam tych kilku bar
Kiedyś kiedyś jeszcze z kumplem do fiata 125 '69!! wsadzaliśmy silnik od fiata 132 1,8 DOHC co niektórzy powinni wiedzieć o co chodzi!!!
Po uruchomieniu kumpel mówi żebym zobaczył czujnik oleju bo lampka się nie świeci.
Zobaczyłem taką dużą baryłkę i nawet nie pomyślałem co to było
Pamiętam że ją rozebrałem i odrazu zakumałem---> w 132 był wskaźnik
W środku był poprostu gęsto nawinięty drut oporowy ze ślizgaczem.
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
- 205MI16
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 205 XS
Nie ma sprawy z tym czujnikiem niech Ci dobrze służy. U mnie działał poprawnie ale już 2 lata leży więc mógł się zastać. Z silnikiem od argenty maiłem przyjemność tylko z 2,0 DOHC w ładzie 2105. Zabawa skończyła się urwaniem koła na "działkach" - kto z Krakowa powinien wiedzieć gdzie są "działki"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ktoś ma pomysł?tomek pisze: Acha przypomniała mi się jeszcze jedna zagwostka.. Dlaczego są dwa rodzaje klocków bendix:
-symetryczne
-niesymetryczne
Kiedyś jak kupowałem zawsze były symetryczne ale teraz coraz rzadziej się spotyka..
Jakie zalety maja te niesymetryczne?? Jak w zasadzie powinno się je poprawnie montować i jakie jest tego uzasadnienie??
- woocash
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
- Numer Gadu-gadu: 9752783
zamiast pisac nowy temat sie podepnę
tak sie zastanawiam...
wspomaganie hamulców przez podciśnienie jest zależne od.. wielkości tego podciśnienia... w benzyniaku powstaje ono.. jako naturalna konsekwencja spalania benzyny, natomiast w dieslu wytwarzane jest przez wakupompe (jak co to mnie poprawcie:P) i tez zależy od obrotów...
które wspomaganie jest wydajniejsze? bo w sumie to bez wspomagania nie da się tym hamować (tak tak.. nigdy nie jeździłem syrenką..) może da się jakoś usprawnić to wspomaganie ??
tak sie zastanawiam...
wspomaganie hamulców przez podciśnienie jest zależne od.. wielkości tego podciśnienia... w benzyniaku powstaje ono.. jako naturalna konsekwencja spalania benzyny, natomiast w dieslu wytwarzane jest przez wakupompe (jak co to mnie poprawcie:P) i tez zależy od obrotów...
które wspomaganie jest wydajniejsze? bo w sumie to bez wspomagania nie da się tym hamować (tak tak.. nigdy nie jeździłem syrenką..) może da się jakoś usprawnić to wspomaganie ??
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]