do Nadii
-
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
do Nadii
Tak sobie przegladalem opisy furek i wyszlo ze masz 13...
W jaki sposb wiec ktos wladowal tam zawieche i tarcze od gti 1.9...?
Przeciez tam nie ma bata zeby weszla 13...niejedna 14nastka nie wejdzie..
No chyba ze jakas hybryda...
W jaki sposb wiec ktos wladowal tam zawieche i tarcze od gti 1.9...?
Przeciez tam nie ma bata zeby weszla 13...niejedna 14nastka nie wejdzie..
No chyba ze jakas hybryda...
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
No i właśnie dlatego Mav pyta w jaki sposób weszła tam zawiecha i hample od 1,9 GTi, które mają to do siebie, że z trzynastkami "trochę" kiepsko współpracują. Ale luz - może Nadia ma po 20mm dystansu na stronę ?samer pisze:Nadia powinna tam miec motor 1.6 na monowtrysku. I wlasnie do 1.6 (i to nawet GTI) wchodza 13 calowe kola
Ex 205 GTi...
sluchajcie ja tylko stwierdzilam ze- podczas naszego mini 3-miejskiego "zlotu" forumowicze tam obecni stwierdzili ze mam tam zawieche od GTI. tylko tyle...szczerze powiedziawszy to nie mam pojecia czy to jest od 1.6 czy tez od 1.9, a nawet nie mam pewnosci czy faktycznie jest to zawieszenie od GTI.samer pisze:A kto mowi ze tam jest zawiecha od 1.9?
a tak swoja droga to widze teraz ze musze mojemu pugowi poswiecic wiecej uwagi- to bedzie moje postanowienie noworoczne- zaczne sie temu z bliska przygladac, i w koncu bede mogla udzielic bardziej kompetentnycch odpowiedzi.
zaczynam sie powaznie zastanawiac nad korepetycjami z zakresu mechaniki-oczywiscie puga
- Kaktus
- Maniak
- Kontakt:
Nadia z tylu masz bebny czy tarcze?!
Byc moze bedzie wiadomo
A tak pozatym, to wiele P205 1.9 smiga na 13 calowkach!
Np. Moj kumepl Sebastian Folta, ma z przodu hample od 1.9 (bo ma wlasnie 205 1.9 GTI) a z tylu ma belke od 309 GTI i wyscig gorski jechal na 13 calowych kolach. tyle ze o ile sie nie myle ma chyba dystanse z przodu po 10mm na strone.
Ja tez slyszalem ze 13 nie wejdzie do 205 GTI - nie mowie tu o 1.9 ale nawet o 1.6!! A jednak sie da...
Byc moze bedzie wiadomo
Np. Moj kumepl Sebastian Folta, ma z przodu hample od 1.9 (bo ma wlasnie 205 1.9 GTI) a z tylu ma belke od 309 GTI i wyscig gorski jechal na 13 calowych kolach. tyle ze o ile sie nie myle ma chyba dystanse z przodu po 10mm na strone.
Ja tez slyszalem ze 13 nie wejdzie do 205 GTI - nie mowie tu o 1.9 ale nawet o 1.6!! A jednak sie da...
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.
DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
-
- Uzalezniony
- Kontakt:
Kaktus pisze:Nadia z tylu masz bebny czy tarcze?!
Byc moze bedzie wiadomo
No wlasnie, problem to odsadzenie felgi od jarzma zacisku...z tego co pamietam w 1.9 tarcze maja 228mm i nie kazda 14nastka wchodzi...
Mam nadzieje ze Nadia nie odebrala tego jako atak niedowiarka...po prostu sprawdzam dalej c to za samochodzik..
Kiedys ubierz ten swoj kombinezon (zielony? ) i poloz sie pod samochodem...sprawdz czy ma kute wachacze, stabilizatory, jaka srednica tarczhamulcowych jest...
Czy z tylu sa tarcze (to akurat zrobisz bez kladzenia sie pod pugiem
Czesto tego nie chce sie ludzikom wymieniac i wskaze pochodzenie samochodu...
P309 GTI 1.9 "Rallye"
- ZoNNk
- Junior
Mav309 pisze:Kaktus pisze:Nadia z tylu masz bebny czy tarcze?!
Byc moze bedzie wiadomo
No wlasnie, problem to odsadzenie felgi od jarzma zacisku...z tego co pamietam w 1.9 tarcze maja 228mm i nie kazda 14nastka wchodzi...
Mam nadzieje ze Nadia nie odebrala tego jako atak niedowiarka...po prostu sprawdzam dalej c to za samochodzik..
Kiedys ubierz ten swoj kombinezon (zielony? ) i poloz sie pod samochodem...sprawdz czy ma kute wachacze, stabilizatory, jaka srednica tarczhamulcowych jest...
w 1.6 srednica tarczy jest taka sama ale ruzni sie jakis iny wymiar
- Kaktus
- Maniak
- Kontakt:
w 1.9 masz wiekszy zacisk, i aby ten zacisk sie zmiescil, masz w 1.9 tarcze mniej odsadzone na zewnatrz - dlatego 1.9 GTI ma wezszy przod od 1.6
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.
Ok wszystkie tarcze w 205-tkach mają 247 mm średnicy (nawet te z tyłu w 1,9 GTi). Różnica w przednich hamulcach pomiędzy 1,6 a 1,9 GTi to odsadzenie tarczy - w 1,9 jest ono ok. 10 mm mniejsze (czyli tarcza jest jakby bardziej "na zewnątrz"), co pociąga za sobą inne osadzenie zacisku hamulcowego i inny wymiar ET felgi (ET felgi musi być mniejsze = felga bardziej "odsadzona"). Różnica w hamulcach tylnich jest raczej oczywista .
Z moich doświadczeń wynika, że 13 calowa felga nie wchodzi w 1,9 nawet do tyłu tzn. nie minie się z zaciskiem hamulcowym (ale fak faktem że felgi, które miałem miały ET coś ok. 34 więc miały prawo nie wejść ).
Pozdr
EDIT: właśnie zdałem sobie sprawę, że moje koło zapasowe ma dumny rozmiar 155 R13 więc jednak da się założyć trzynastkę. Warunkiem jest więc chyba tylko ET felgi które musi wynosić coś pomiędzy 20 a 24 (tak mi się wydaje).
Z moich doświadczeń wynika, że 13 calowa felga nie wchodzi w 1,9 nawet do tyłu tzn. nie minie się z zaciskiem hamulcowym (ale fak faktem że felgi, które miałem miały ET coś ok. 34 więc miały prawo nie wejść ).
Pozdr
EDIT: właśnie zdałem sobie sprawę, że moje koło zapasowe ma dumny rozmiar 155 R13 więc jednak da się założyć trzynastkę. Warunkiem jest więc chyba tylko ET felgi które musi wynosić coś pomiędzy 20 a 24 (tak mi się wydaje).
Ostatnio zmieniony 03 sty sob, 2004 1:00 pm przez Piweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Ex 205 GTi...
Mav309 pisze:Kaktus pisze:Nadia z tylu masz bebny czy tarcze?!
Byc moze bedzie wiadomo
sluchaj, ja sie naprawde ciesze ze jest ktos kto zainteresowal sie moim pugiem i napewno nie odbieram tego jako atak niedowiarka, wrecz przeciwnie, coraz bardziej zaczynaja mnie interesowac co tak naprawde jest w nim w "srodku"
-
- Uzalezniony
- Kontakt:
No to czekamy na relacje z lezenia pod pugiem (moj to chyba uwielbia jak sie pod nim kladenadia pisze: sluchaj, ja sie naprawde ciesze ze jest ktos kto zainteresowal sie moim pugiem i napewno nie odbieram tego jako atak niedowiarka, wrecz przeciwnie, coraz bardziej zaczynaja mnie interesowac co tak naprawde jest w nim w "srodku"
Rozumiem ze jest zimno...wiec poczekajmy na cieplejsze chwile
P309 GTI 1.9 "Rallye"