Tłoczek hamulcowy , wymiana uszczelki????

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
sroger
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

Tłoczek hamulcowy , wymiana uszczelki????

Post autor: sroger »

Witam.
Cieknie mi płyn hamulcowy z tłoczka a raczej spod jego osłony.
Wyciekał mi płyn miałem uwalone całe koło od wewnątrz.
Zauważyłem że osłona zsunęła sie z tłoczka i cały syf osadzął sie na tłoczku , wyczysciłem tłoczek i załozyłem nową osłonę i nic nie pomogło bo znów mi spindala płyn spod osłony choć jest dobrze założona.
Wydaje mi sie że wymiana samej osłony nie wystarczy,podobno trzeba rozkrecić cały zacisk i wyczyścić cały tłoczek i wymienić jakąś uszczelkę na tym tłoczku?!
Jak wymienić tą uszczelkę tłoczyska???
Peugeot 205 , 1.8 diesel , 1984r. , 60KM
Spayky

Post autor: Spayky »

ta uszczelka którą wymieniłes to nie jest uszczelka od szczelności. Jest ona po to, aby się syf z jezdni nie dostawał. Jest tam uszczelka na samym tłoczku , żeby ją wymienić trzeba podpompowac pedałem hamulca aż tłoczek sie wysunie. Nie zapomnij o odpowietrzeniu układu hamulcowego po tej operacji.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

dokladnie jak pisze Spayky
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
sroger
Nowicjusz

Tutaj tez Ci dziękuję Spayky za radę.
Nie wiedziałem że tłoczek może tak poprostu sie wysunąć po podpompowaniu pedałem hamulca i całkowicie wyjść.
Czy trzeba odkręcać te dwie śruby które mocują zacisk do korpusu,czy tłoczek poprostu zejdzie?
Spayky

Post autor: Spayky »

przede wszystkim wyciągnij klocki, co do zacisku to nie musisz go rozkręcac. Później mozesz miec problem ze wciśnięciem tego tłoczka. Ja tłoczek sie wysunie i założysz te gumkę uszczelniającą, to musisz wziąść jakiś duzy śrubokret lub łyżkę i wcisnąć ten tłoczek z powrotem. Możesz dać troche smaru syntetycznego lub psiknąć WD na zewnętrzna część tłoczka, żeby łatwiej się wysuwał i chował. Dla pewności rozruszaj ten tłoczek pare razy (tzn wusuwaj i wciskaj, wysuwaj i wciskaj). Prawidłowe dziłanie tłoczka powinno objawiac się tym, że po jego wysunięciu powinien pod lekkim oporem dac sie wcisnąć bez żadnego problemu. Gorzej jak jest zapieczony. Nie zapomnij go wyczyścić przed założeniem gumy zewnętrznej zabezpieczającej przed brudem.
Awatar użytkownika
sroger
Nowicjusz

dzięki Spayky
Spróbuję zrobić tak jak piszesz
ODPOWIEDZ