Zestaw sprzęgła- jaka może być przyczyna ??
- NMike
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
Zestaw sprzęgła- jaka może być przyczyna ??
Tarcza sprzęgła- jaka jest grubość okładziny ciernej
I drugie pytanie. Jaka może być przyczyna ślizgania sie sprzęgła- cały zestaw w stanie bdb, grubości tarcz ciernych sprawdzone, materiał nieuszkodzony. Nie mam pojęcia dlaczego sprzęgło się ślizga... Ew. jak sprawdzić i co sprawdzać
I drugie pytanie. Jaka może być przyczyna ślizgania sie sprzęgła- cały zestaw w stanie bdb, grubości tarcz ciernych sprawdzone, materiał nieuszkodzony. Nie mam pojęcia dlaczego sprzęgło się ślizga... Ew. jak sprawdzić i co sprawdzać
Ostatnio zmieniony 21 paź pt, 2005 5:47 pm przez NMike, łącznie zmieniany 1 raz.
Peugeot 205 1,6 GTi
- NMike
- Uzalezniony
Nie ma nigdzie oleju. Możliwe że docisk za słaby, ale ślady od łożyska są nieduze, zużycie docisku tak jak tarczy- po wymierzeniu praktycznie żadne.
Sam juz nie wiem co to może być... Może na zamachu coś nie tak. Chociaż grubość tarczy też wymierzyłem i porównałem z drugim kołem i jest ok...
Jest też taka opcja, że po prostu źle to było przykręcone... Może gdzieś coś odchodziło- chociaż nie zauważyłem.
Chyba jedyny sposób na sprawdzenie, to zamontowanie u mnie w autku Chociaż przyczyny pewnie i tak nie poznam
Sam juz nie wiem co to może być... Może na zamachu coś nie tak. Chociaż grubość tarczy też wymierzyłem i porównałem z drugim kołem i jest ok...
Jest też taka opcja, że po prostu źle to było przykręcone... Może gdzieś coś odchodziło- chociaż nie zauważyłem.
Chyba jedyny sposób na sprawdzenie, to zamontowanie u mnie w autku Chociaż przyczyny pewnie i tak nie poznam
Peugeot 205 1,6 GTi
- NMike
- Uzalezniony
Dzisiaj dokłądnie wymierzyłem, przyrównałem tego sACHSA i nowe Valeo. Zużycie sachsa jest znikome, nie widać żadnych nieprawidłowaości w wymiarach, zabrudzeń. Koło zamachowe też nie odbiega od normy- pow. cierna tak samo.
Co to do cho.... może być za przyczyna
W skrzyni raczej nic nie przeskakuje
Objawy były taki: gaz do dechy wejście w zakręt i ślizgawka, obroty rosną napęd raz po raz. Normalne efekt zajechanego sprzęgła na maxa.
Byłem przygotowany na wyjęcie totalnego szrota ze skrzyni, a tu takie zaskoczenie
Co to do cho.... może być za przyczyna
W skrzyni raczej nic nie przeskakuje
Objawy były taki: gaz do dechy wejście w zakręt i ślizgawka, obroty rosną napęd raz po raz. Normalne efekt zajechanego sprzęgła na maxa.
Byłem przygotowany na wyjęcie totalnego szrota ze skrzyni, a tu takie zaskoczenie
Peugeot 205 1,6 GTi
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
- Kontakt:
a powiedzcie mi taka rzecz odnosnie sprzegła! zaczyna mi w saxo łozysko oporowe chałasować i to coraz bardziej,ogólnie sie nie slizga tylko czasem potrafi szarpnać. Czy moge tak jezdzic skoro nic mi sie nie dzieje czy to łozysko mi moze narozrabiać
Audi A4 Avant
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Honda CBF
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
ale o to chodzi ze jezdzi mi sie ok tylko coraz bardziej hałasuje i czy moge tak z tym jezdzic czy raczej powinienem to wymienic bo mi sie coś w skrzyni uszkodzi no i czy to łożysko moze sie w niej rozmasc?
Audi A4 Avant
Honda CBF
Honda CBF
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
a może to nie łozysko? jak stoi na luzie to szumi a jak wcisce sprzęgło to przestaje? to łozysko?
Audi A4 Avant
Honda CBF
Honda CBF
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
czyli to nie oporowe a to łozysko na wałku sprzęgłowym to powazna sprawa Napiszcie mi wszystko co o tym wiecie! jakie koszty naprawy, czy moge z tym jezdzic a jesli nie to co moze sie stac! O tym nie mam pojecia.
Audi A4 Avant
Honda CBF
Honda CBF
Kiedyś opisywałem podobny przypadek to wszyscy jak jeden uparcie twierdzili że oporowe..
A swoją drogą znam awarie oporowego z głośnego piszczenia przy naciskaniu pedału.
Zresztą to chyab logiczne
Jednak na nic się zdały wtedy moje przekonywania i wszyscy jak jeden tłumaczyli że oporowe szumi na luzie - wszystko się może zdarzyć.
Ale wracając do doświadczeń:
Koniecznie sprawdź poziom oleju w skrzyni!!
Może to być jeszcze jedna ciekawostka która kiedyś mi się przytrafiła - sprężyny w tarczy sprzęgła zrobiły się luźne przez co hałasowały na luzie charakterystycznie "szumiąc"
A swoją drogą znam awarie oporowego z głośnego piszczenia przy naciskaniu pedału.
Zresztą to chyab logiczne
Jednak na nic się zdały wtedy moje przekonywania i wszyscy jak jeden tłumaczyli że oporowe szumi na luzie - wszystko się może zdarzyć.
Ale wracając do doświadczeń:
Koniecznie sprawdź poziom oleju w skrzyni!!
Może to być jeszcze jedna ciekawostka która kiedyś mi się przytrafiła - sprężyny w tarczy sprzęgła zrobiły się luźne przez co hałasowały na luzie charakterystycznie "szumiąc"
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Dzieki za wszelkie rady! tak sie zastanawiam bo zmieniałem w skrzyni całkowicie olej 4 tys km temu ale potem sporo ciekło!
Audi A4 Avant
Honda CBF
Honda CBF