Skok w dal..
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM
- Numer Gadu-gadu: 0
Skok w dal..
W nocy z piatku na sobote na skutek nadmiernej predkosci oraz glebokiego zmeczenia wykonalem moim XS-em skok w dal, tzn. na nieznanej trasie nie zauwazylem ostrego zakretu i majac do wyboru drzewo lub ostra skarpe wybralem to drugie..Pomijam fakt ze swiadomosc powagi sytuacji do teraz mnie trzesie (pewnie bym wiecej nie napisal gdyby drzewo bylo w innym miejscu...), ale chodzi mi o to, że kiedy moj pug spadl na kola to zatrzymal sie dodatkowo prawym kolem na kamieniu polmetrowej srednicy. Po zmianie kola (felga jest strasznie zdeformowana) okazalo sie ze da sie jechac, jednak aby jechac prosto musze skrecic lekko kierownica w lewo. Nastepnego dnia okazalo sie ze prawe kolo jest przesuniete w tyl o ok. 5 cm bardziej niz lewe.. Znajomy mechanik na szybko stwierdzil ze to na pewno wahacz sie skrzywil i zalecil mi kupic wahacz na szrocie co tez uczynilem tego samego dnia. Nie moglem tego wymienic w weekend wiec dopiero dzis po pracy zabiore sie za wahacz, lecz mam pytanie - czy mozliwe jest ze zgielo sie cos innego niz wahacz? Bo jest on jednak dosc solidny.. Moze podluznica lub cos takiego..? Ma ktos jakies doswiadczenia kolizyjne?
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: sprzedany
- Numer Gadu-gadu: 696324
no coz .... mysle ze calkiem mozliwe ze cos wiecej jak wahacz ... zalezy jak grzmotles mocno.... ale i tak niezle ze wyleciales ze skarpy i tylko to sie stalo. jak dla mnie sprawdzilbym wszystko od spodu sam ... drazek ukl. kier. wahacz i mocowanie czy nic nie powyginalo sie. w przypadku tych wahaczy to one sa bardzo mocne wiec moze byc tak ze np. stanilizator sie uszkodzil lub wlasnie wygiely sie mocowania w ramie gdzie jest przykrecony
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
-
- Uzalezniony
Wahacz mam zwykly, jednoramienny.. Masz racje invictus - okaze sie w praniu, ale wiesz-ja teraz siedze w pracy i wciaz mysle co moglo sie uszkodzic..
Aha, jeszcze poza tym lewy blotnik (po przeciwnej stronie tego nieszczesnego kola)jakims cudem wystaje centymetr powyzej maski.. tam tez cos sie zgielo.. Moze jak spadalem to zawieszenie dobilo i ten odbojnik tak dostal od wahacza ze az cos tam sie podnioslo..?
Ferguss- nie, nie znad jeziorka..
Znad jeziorka znam trase..
:):)
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
Ferguss- nie, nie znad jeziorka..
![Smile :-)](./images/smilies/smile1.gif)
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
- PIT_R
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: Peugeot 306 1.6 90KM :)
- Numer Gadu-gadu: 3914690
- Login tlen: infernal_lord_hellboy
- Kontakt:
Proponuje wykonac geometrie zawieszenia, bo kto wie czy czasem auta na rame nie trzeba bedzie wrzucic zeby ponadciagac podluznice o ile jest wygieta, zrob maly rekonesanas pod maska i sprawdz czy nie ma jakis deformacji na niej.
MOzna jeszcze tak na glupi rozum sprawdzic czy np. podluznica nie wygiela Ci sie na zew. lub wewnatrz, tzn odkrec ta blache laczaca pas przedni, miedzy reflektorami i zobacz jak ja odkrecisz z jednej strony czy sie otwory srob nie poprzesuwaly.
Mysle jednak, tak jak koledzy wyzej napisali, wachacz, stabilizator, ewentualnie drazek kierowniczy.
Musisz po prostu sprawdzic wszystko po kolei
MOzna jeszcze tak na glupi rozum sprawdzic czy np. podluznica nie wygiela Ci sie na zew. lub wewnatrz, tzn odkrec ta blache laczaca pas przedni, miedzy reflektorami i zobacz jak ja odkrecisz z jednej strony czy sie otwory srob nie poprzesuwaly.
Mysle jednak, tak jak koledzy wyzej napisali, wachacz, stabilizator, ewentualnie drazek kierowniczy.
Musisz po prostu sprawdzic wszystko po kolei
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
geometria kosztuje wiecej niz jego auto
-
- Uzalezniony
Witam, wczoraj wymienilem wahacz i kolo przesunelo sie w przod, jednak nie do tego miejsca gdzie bylo przed skokiem.. Tak o polowe sie poprawilo - widac tez podczas jazdy na wprost, bo po skoku musialem skrecic kierownica w lewo zeby jechac prosto, po zmianie wahacza juz tak troszeczke tylko ale jednak skrecam.. Znajomy mechanik stwierdzil ze musze go zostawic u niego na jeden dzien bo to chyba podluznica.. zostawiam auto w czwartek i wtedy napisze co bylo
- zawodowiecleon81
- Junior
- Pieraś
- Peugeot 205 Master
no z tego co slyszalem to sprawdzic komp. geometrie auta to b.duzy koszt