korektor hamowania

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

korektor hamowania

Post autor: sekator »

czy korektor hamowania tylnego koła w 205 gti jest taki sam (czy ma taką samą przepustowość) jak korektor hamowania z 309 gti.
W 205 gti znajduje się z tyłu przy zbiorniku paliwa a w 309 z przodu przy serwie.
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 XS

Post autor: 205MI16 »

W 205 1,9 gti powinny być dwa korektory po jednym na koło - przynajmniej tak u mnie było. Co do przepustowości to na pewno będą zbliżone bo są to bliźniacze auta.
Jak to jest możliwe że w 309 korektor jest przy serwie???
Awatar użytkownika
pki205
Junior
Posiadany PUG: 205 1.9 GTI

Post autor: pki205 »

Tak jak 205MI16 pisze powinny byc 2 po jednym na kolo i tylko w 1.9gti (tarcze z tylu)
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Kontakt:

to że są 2 to ja wiem, ale chodziło mi o to czy przpustowość tego z 309 jest taka jak w 205. Aktualnie mam inny problem, wymieniłem ten korektor jeszcze raz na taki z 205 gti i w zasadzie wszystko jest w porządku bo na rolkach siły hamowania mam podobne (w normie) ale przy końcu mocnego hamowania nadal stawia mi samochód bokiem i nie wiem dlaczego raz na prawo a raz na lewo. Zupełnie już nie wiem o co chodzi???
Układ jest odpowietrzony! przynajmniej powinien być!
Awatar użytkownika
205MI16
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 XS

Post autor: 205MI16 »

Stawia bokiem bo za dużą siłe hamowania masz ustawioną i tyle. To że raz w lewo a raz w prawo oznacza że hamulce z tyłu równo biorą a zależne jest pewnie od pozycji auta w jakiej zaczynasz hamowanie
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Manometry, kontrolne dane pomiarowe, i jazda
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

W zwykłych 205 tego wogóle nie było!!
Nie wiem jakie sa w 205GTI ale np. w 405 są regulowane i charakterystyka ma wyglądać tak:
Bez ABS:
Przód 2,5 - Tył 2,5
Przód 5 - Tył 4
Przód 9 - Tył 4,5
Z ABS:
Przód 1 - Tył 1
Przód 5 - Tył 2,4
Przód 9 - Tył 3,6
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Kontakt:

w takim razie dlaczego mam za dużą siłę hamowania na tył, przecież ten parametr jest nie regulowany!
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Kontakt:

JESZCZE RAZ:
1. Miałem zatkany korektor (prawy tył) i wymieniłem go na korektor (taki sam z wyglądu) od 309 gti. Hamulec zaczął działać więc się uspokoiłem i pojeździłem trochę żeby wszystkie elementy z prawej strony się rozruszały.
2. Po 1000-2000tyś km pojechałem na rolki poniewą hamowanie dalej było dziwne (stawał bokiem) - wynik: prawa strona jest 2 razy słabsza niż lewa.
3. Odpowietrzyłem jeszcze raz hamulce (okazało się, że prawa strona była trochę zapowietrzona) i wymieniłem tylne klocki. Myślałem, że będzie ok., ale nie było! Prawa strona zrobiła się 2,5 raza gorsza od lewej! (pewnie przez wymianę klocków)
4. Kupiłem kolejny korektor ale już od 205 gti i zamieniłem je stronami. Lewy, mój stary (dobry) na prawo, nowy (używany) na lewo. Oraz jeszcze raz odpowietrzyłem hamulce. Na rolkach ok, co prawda nadal mocniejsza jest lekko lewa strona ale różnica jest w normie.
I NADAL NIE WIEM DLACZEGO MNIE STAWIA BOKIEM:
MOZE COŚ MI SIĘ DZIEJE Z POMPĄ HAM. a MOŻE 205 MI 16 MA RACJĘ, ŻE ZALEŻY TO OD POZYCJI AUTA (I DROGI) KIEDY ZACZYNAM HAMOWANIE, a MOŻE JEST JAKAŚ INNA PRZYCZYNA!?
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Chyba warto podziałać z manometrem...
Układ jest typu X czyli po przekątnej:lewy przód prawy tył itd. ale tu manometr prawdę powie.
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Kontakt:

JAK MAM TO ZROBIĆ? JAKI TO MA BYĆ MANOMETR I GDZIE GO PRZYŁOŻYĆ?
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

manometry bywają przeznaczone do takich zabaw...
podłącza się je do odpowietrzników, po przekątnej samochodu, potem odpowietrzasz manometry, sprawdzasz ciśnienie, prównujesz z jakimiś danymi..
Sam tego jeszzce nigdy nie robiłem.. :wink:
tomb
Junior

Post autor: tomb »

ten korektor działa na zasadzie gławienia przepływu przy gwałtownym jego wzroście czyli gwałtownym hamowaniu, im mniejsz jest chwilowa róznica ciśnienia tym mniej dławi reduktor. W środku jest cztery kalibrowane kanałki zawsze otwarte i zaworek ze sprężynką który zamyka i otwiera "główny" kanał.

Niestery często padają te wynalazki, zawieszają sie zaworki i to w połóżeniu zamkniętym, w momencie odpowietrzania hamulców.

Tomek
ODPOWIEDZ