PROBLEM ZE WSKAŹNIKIEM PALIWA

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Adi205

PROBLEM ZE WSKAŹNIKIEM PALIWA

Post autor: Adi205 »

dziś postanowiłem wypuścić gita na przelot po wawie

jade sobie w strone stacji bo już rezerwa mruga a tu nagle strzałka od paliwa zaczeła wariować - raz pokazuje poł baku ( ale rezerwa świeci dalej) a po chwili pokazuje normalnie

czy to czujnik poziomu paliwa w baku świruje ?? jak tak to czy pasuje taki z garrosa ???
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Pewnie czujnik - chyba wszystkie są takie same.
Jest pionowo laminat ze ścieżkami i pływak obejmujący tą płytkę blaszkami(stykami)
Dalej już mi się nie chce pisać.. :wink:
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

prawdopodobnie czujnik jest dobry Te wskazniki tak wariuja w pugach prawdopodobnie jest to wina zle skonstruowanego baku u mnie i wielu innych posiadaczy 205 tez tak jest ze raz jest np. pół baku a zaraz spadnie na jedna czwarta i po paru km znowu sie podniesie
Awatar użytkownika
Ari
Junior
Posiadany PUG: 205 GTI Mi16 gr. E1 205 GTI 1.9 205 Mi16
Numer Gadu-gadu: 6883999
Kontakt:

Post autor: Ari »

Dokładnie blaszka
Adi205

Post autor: Adi205 »

nie łączyła dobrze kostka przy czujniku
Awatar użytkownika
perunvit
Nowicjusz
Posiadany PUG: Obecnie brak. Puscilem za godziwa cene 205 LOOK, ktory u kupca zdetronizowal jako 1 auto Golfa IV;]

Post autor: perunvit »

Ja przestałem już jakiś czas temu ufać wskaźnikowi poziomu paliwa:] Poprostu wożę ze sobą 5 litrowy karnister z paliwkiem (do najbliższej stacji starczy). Ostatnio tylko się wkur**łem jak mi 50 metrów przed chatą stanął. Już ledwo zipiał, ale myślałem że się "dokula"... niestety.. trza było pchać, a rano dolałem:P Wlewać po przymusowej stójce PB 95 mi się nie chciało... ot, lenistwo:P
Adin, dwa, tri, cityry, piat... 205
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Posiadany PUG: był 205 1.9D '92
Numer Gadu-gadu: 35314
Kontakt:

Post autor: Pagi »

A mi dziala to w miare przyzwoicie, wskaznik opada dosc proporcjonalnie do ilosci paliwa, z jednym zastrzezeniem, ze jak naleje naprawde pelniutko do dosc dlugo (ze 200 km) mam pelny zbiornik, ale pozniej opada rowno, troche sie waha, ale w granicach powiedzmy troche przed kreska/troche nad kreska. rezerwa zapala sie zawsze w dobrym momencie, od zapalenia na stale przejade tak z 50 km.

Chyba ze w dieslu jest to jakos inaczej skonstruowane?
Peugeot 205 1,9D '92 - pierwsza miłość...
Awatar użytkownika
grzechuuu205
Maniak
Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
Numer Gadu-gadu: 2800082

Post autor: grzechuuu205 »

no dziwne te wskaźniki są... ;/ u mnie pokazuje wiecej gdzy jade na zakrecie w prawo a gdzy jade w lewo to opada hehe (dlatego lubie prawe zakręty... wtedy jest wiecej <hahaha>)
Największa radość z jazdy GTI - gdy stal pare miesiecy w garazu :) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

To jedz na rondo i jezdzij w kolko pod prąd :)
Awatar użytkownika
bipi
Junior
Kontakt:

Post autor: bipi »

a moze jezdziles na dwoch kolach?? albo jakies dachowanie po drodze bylo.
bipi.205.pl
Przemas

Post autor: Przemas »

a u mnie wskaznik paliwa nie dziala wogole!!! Dziala natomiast kontrolka rezerwy :D i to mnie tylko ratuje. Jak wiecie co moge zrobic zeby to naprawic (samemu:) to bede wdzieczny. Kazda wizyta u mechaniora = "kilka stow zegna portfel" :x
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

Przemas, zacznij od sprawdzenia polaczen...

Na poczatek mozesz znajesc pod siedzeniem tylnym kabelki od czujnika i po kolei zwierac je ze soba w kazdej kombinacji (nie ma duzo :-) ) w jednej powinna zapalic sie lampka rezerwy, w drugiej wskaznik powinien wychylic sie na maxa... Jesli tak sie stanie to masz uszkodzony sam czujnik/plywak ew. w nim samym cos nie łączy.

Jesli po zwieraniu tych kabelkow nie wychyli Ci sie wskaznik, problemu szukaj w nim samym albo w instalacji pomiedzy wskaznikiem a bakiem.

Koledzy czy to jest sterowane masą czy +sem ? bo nie pamietam, bo moze tez byc ze do czujnika nie dochodzi zasilanie...

Daj znac czy cos sie udalo, jak nie bedziemy kombinowac dalej :)
Przemas

Wielkie dzieki. Jak tylko bede mial mozliwosc wjechac do garazu to zaraz to sprawdze, choc elektryk ze mnie zaden :( Jak mozesz mi jeszcze powiedziec, ktore to dokladnie kable (no chyba ze sa tylko jedne) albo jak znalesc te wlasiwe bo zwierac jest latwo tak samo jak zjeb..c :) . Skoro juz jestesmy przy temacie wskaznikow to jeszcze jedno pytanko. Nie dziala mi tez wskaznik (wybaczcie ale mam puga od miesiaca i nie znam go jeszcze) ktory znajduje sie nad wskaznikiem paliwa. Zalapuje czasami a jak juz jade chwilke, to pada i koniec.
Awatar użytkownika
Pagi
Maniak
Kontakt:

Masz GTI ? Jak tak to mowisz chyba o poziomie oleju, jesli tak to ten wskaznik tak ma, dziala tylko przed odpaleniem. Ale nie jestem pewnien, ja jestem dieslowiec :)

Jesli chodzi o kabelki od paliwa, to wez najlepiej wykrec calosc to przy okazji poogladasz to sobie :)
Widzisz i tez nie wiem jak jest w benzynie, bo napewno jest tez pompa w zbiorniku i od niej kabelkow lepiej nie zwierac. Takze lepiej sie przyjrzec co do czego idzie.

Albo niech wypowie sie lepszy znawca tematu ktore kabelki beda od wskaznika. Prawdopodobnie beda od wskaznik 3 kable a do pompy 2 o ile nie sa wladowane w jedna kostke.

Najlepiej to wyjac cale to ustrojstwo z baku i zobaczyc ktory kabelek gdzie idzie.
Moze Ci w tych pracach pomoc jakis miernik (omomierz) tez "czujnik" od wskaznika jest poprostu potencjometrem.
Przemas

Jasna dupa!!! jak cos spierd...e to bedzie na was :)
dzieki.
a nawiasem mowiac to mam GTI.
ODPOWIEDZ