modyfikacje silnika w gti

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

no tak... ale tu raczej było z tego co wiem, rozwiązywane to poprzez tłoki :P były wypukłe... płaskie i wklęsłe :) i to właśnie żeby w danym kraju autko było w niższych widełkach podatkowych
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: sekator »

woocash pisze:no tak... ale tu raczej było z tego co wiem, rozwiązywane to poprzez tłoki :P były wypukłe... płaskie i wklęsłe :) i to właśnie żeby w danym kraju autko było w niższych widełkach podatkowych
hmm, może wiesz dlaczego moje autko Sty1991 miało katalizator i ma 88KW, wszędzie jest, że takie to były dopiero od 1992 a na dodatek jak szukałem gti to w niemieckich ogłoszeniach 1,9gti często miały 105KM, chyba były z silnikiem z Rallye i Gentry?
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master

hahaha no cóż... w 205 nie ma tak dobrze... że wszystko jest tak jak na papierach
ja w 1988 miałem katalizator, i skrzynie, która teoretycznie weszła w 1990 :)

a te niemieckie to miały własnie chyba wklęsłe tłoki :)

silnik w rallye przeciez jest na gaźniku chyba...?? czy się myle
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Kontakt:

w 1,3 na gaźnikach w 1,9 na wtrysku
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

1-3KM elektronika, bez chipowania?? :lol:
A chip to nie elektronika?? :roll:

jezeli z silnika wolnassacego z 1l jest <50KM to silnik nie jest wysilony i prostymi zabiegami da sie sporo osiagnac. W tym silniku z 1l jest kolo 64 konie -tu juz sa problemy.

Chcesz wiecej mocy??
1. wiecej mieszanki(glowica+dolot)
2. wieksza stopien sprezania(plan, inne tloki)
3. wiecej obrotow( wywazanie, smarowanie)
4. lepsze wydalanie spalin(w GTi praktycznie tylko kolektor mozna upgrade'owac)
Wszystko to wiaze sie z rozbieraniem silnika

Wszystko inne to herezja
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master

czego wy chcecie od tego GTI w ogóle.. przecież to śmiga jak głupie.. i trzeba mieć przecież nie lada umiejętności, żeby wykorzystać w pełni ten samochód... chcecie ruszać spod świateł szybciej czy co?? proponuje na jeden dzień przesiąsć się do kaszlaka i wam się odechce modyfikować ten silnik :)
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Woocash -jakby ludzie zadowalali sie tym co maja, to dalej bysmy w jaskiniach mieszkali 8)

GTi jest ok -chyba, ze juz przekroczyles 80KM/h :wink:

samochod powinien przyspieszac do predkosci jakiej chcesz, w czasie jakim chcesz -wtedy byloby w sam raz :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 26 gru pn, 2005 8:48 pm przez Banita, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master

tak??
no to wyobraź sobie, że masz taki samochód no i co wtedy??
po prostu trzeba sobie zdać sprawę, że to raczej gonienie króliczka, niż uciecha z jego złapania :) sam tak mam , ale to trzeba sobie uczciwie powiedzieć, i nie zrobić ani sobie, ani samochodowi krzywdy :)
GTi jest ok -chyba, ze juz prekroczyles 80KM/h
a co do tego... to może to jednak kwestia skrzyni ??
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

nie :)

to jest kwestia 120 koni -teraz nawet yaris 1.3 do robienia zakupow ma 87 kucy ;)

Gti fajnie przyspiesza bo jet lekki, a nie dlatego, ze ma taki mocny silnik -pozniej sa duze opory i problemy :)
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Kontakt:

z ogólną mechaniką to ja jestem na TY, w końcu zajeździłem kilka motorków :D ale gti mam od września i jak na razie to wszystkie modyfikacje polegają na doprowadzaniu go do stanu używalności. Nie jestem w stanie wydawać po 2tyś miesięcznie na samochód bo mam nie jeden. Zbieram informacje żeby być przygotowanym np. na remont silniczka i żeby wiedzieć co mam wtedy robić a w międzyczasie zawsze jest miło coś sobie w samochodziku ulepszyć. Jak to jest z tymi tłokami, moja wersja ma chyba słabszą kompresję od modelu bez kata??
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Tak -w tlokach jest takie artystyczne wglebienie :)
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Kontakt:

zerknijcie pozatym na pierwszy post "chośby minimalne i niekoniecznie związane z przyrostem mocy" :mrgreen:
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master

hehe a propos tego co napisał banita.... tak.. yaris to auto kultowe :) nie wiem co Ci napisać na temat tego yarisa... ja bym się bał porównywac... szczególnie ze względu na niezawodność :D

a co do tłoków... no to pewnie można wymienić... ale lepiej (taniej ) chyba cały silnik :)
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

poprawa osiagow, bez przyrostu mocy??

1. wezsze opony i kazdej po 3 bary
2. olej syntetyczny

z sensownych rzeczy nic wiecej mi do glowy nie przychodzi :)

EDIT:
nie chce wdawac sie w dyskusje o yaris -powiem tylko, ze dla siebie bym nie kupil

Lepiej (taniej) caly silnik?? -Nie powiedzialbym... Sterowanie 128 konna wersja jest o epoke za JAZ'em (no ciut przejaskrawilem :wink: )

Kupisz taki silnik i co?? tez zrobisz remont calego i wyjdzie na to samo, tylko bez pewnosci, czy silnik nie jest np. pekniety :wink: itp...
Ostatnio zmieniony 26 gru pn, 2005 9:00 pm przez Banita, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master

może obniżenie tez pomaga :)
lać beznynę na dobrej stacji....
a z delikatnych przeróbek to może jakaś izolacja termiczna dolotu, tylko czy w zimie...??
wyłączyć zbędne odbiorniki prądu :)
miec dobry akumulator :)

EDIT 2 :)
wiesz... po prostu wymiana tłoków to dużo roboty, bo z tego co wiem, to przydałoby się zrobić cały dół przy okazji, nowe tuleje.. szlify... jasne, jak ktoś chce miec pewność, to zawsze generalka jest najlepsza :)
Ostatnio zmieniony 26 gru pn, 2005 9:04 pm przez woocash, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ