przestawienie paska rozrządu
- sekator
- Maniak
- Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
przestawienie paska rozrządu
Czy ktoś na forum ma doświadczenie z przestawianiem paska rozrządu w celu wcześniejszego napełniania cylindrów? Akurat tego nigdy nie robiłem i ciekaw jestem jakie może przynieść efekty a jakie straty i wydaje mi się, że chyba powinno się zmienić do tego wałek.
Banita pisze:Nieprawda!! Ostatnio meczylem sie z rozrzadem i przestawienie o 1 zabek niewiele zmienia.
No wlasnie napisalem, ze to praktycznie nie jest odczuwalneMichal pisze:Zmienia zmienia... Moze nie jest to bardzo zauwazalne
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
W gicie 1 zabek praktycznie roznicy nie robi, bo jak juz mowilem zyskasz na wydechu -stracisz na napelnianiu i odwrotnie, wiec tego 1 zabka raczej nie zauwazysz -moze co najwyzej wiecej chlac i stracic te powiedzmy 5 koni
- sekator
- Maniak
- Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
- Kontakt:
DJPreZes pisze:Po ostatniej naprawie w 1,9d (pozdrawiamy 405) prawdopodobnie przestawil sie pasek o jeden zabek, efekt - przyspiesza na niskich obrotach bardzo ladnie, ale pote muli i nie chce sie wkrecac na wyzsze (znaczy nie robi tego tak jak wczesniej)
I właśnie dlatego trzeba chyba zmienić wałek. Najczęściej po wymianie wałka max.moment przesuwa w wyższe obroty (mi nie bardzo to odpowiada) można na tym skorzystać przestawiając pasek (nie wiem czy na pewno o ząb, może po to są specjalne koła rozrządu z owalnymi otworami) wtedy lepiej przyśpiesza a nie traci góry.
Herezja
Jak przestawisz rozrzad tak, ze stracisz na napelnianiu, a zyskasz na wydechu, to dol bedzie ciut mocniejszy, ale gora duuuzo slabsza i w ogolnym rozrachunku bilans bedzie do d.
Nie mysl, ze dasz sportowy walek, przestawisz o zabek i dol bedzie lepszy -bzdura
chcesz lepszy dol?? zwez i wydluz dolot
Jak przestawisz rozrzad tak, ze stracisz na napelnianiu, a zyskasz na wydechu, to dol bedzie ciut mocniejszy, ale gora duuuzo slabsza i w ogolnym rozrachunku bilans bedzie do d.
Nie mysl, ze dasz sportowy walek, przestawisz o zabek i dol bedzie lepszy -bzdura
- sekator
- Maniak
- Kontakt:
Mam jedno pytanie! Próbowałeś?Banita pisze:Herezja
- sekator
- Maniak
- Kontakt:
Post adresowałem do osób, które ewentualnie coś takiego w życiu robiły i mają pewne doświadczenia, nie chodziło mi o to, że komuś przeskoczył pasek lub sam go źle założył. Nasza dyskusja do niczego nie prowadzi bo żaden z nas nie ma na ten temat zielonego pojęcia. W maluchu robiło się tak nawet przy seryjnym wałku, w międzyczasie dowiedziałem się, że w innych samochodach trzeba zmienić wałek. Do każdego modelu produkuje się różnego rodzaju wałki np. rajdowy lub wyścigowy, przy jednych przestawia się pasek przy innych nie! ![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
http://www.mplenergy.pl/ - akumulatory przemysłowe VRLA: AGM, żelowe oraz źródła energii odnawialnej
Skoro tak twierdzisz - zycze niewielu kolizji zaworowych i trafnych prognoz pogody ![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
PS MYSLALEM ZE TO ROZRZAD nie znaczy, ze byl zle, tylko z jakiegos powodu probowalem go przestawic i opisalem ci efekty, skoro ich nie uznajesz, bo nie przestawialem paska, zeby przesunac moment, tylko w innym celu i przez moje mysli wynik mogl zostac przeklamany (bo przeciez jakbym to robil w celu przesuniecia momentu, to by cos dalo
) to spoko i ^pierwsza linijka
pozdro![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
PS MYSLALEM ZE TO ROZRZAD nie znaczy, ze byl zle, tylko z jakiegos powodu probowalem go przestawic i opisalem ci efekty, skoro ich nie uznajesz, bo nie przestawialem paska, zeby przesunac moment, tylko w innym celu i przez moje mysli wynik mogl zostac przeklamany (bo przeciez jakbym to robil w celu przesuniecia momentu, to by cos dalo
![Very Happy :D](./images/smilies/grin.gif)
pozdro
![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
Ostatnio zmieniony 27 gru wt, 2005 10:08 pm przez Banita, łącznie zmieniany 1 raz.