Tanie granie... ale z głową!!

Tutaj możecie rozmawiać o wszystkim co jest związane z różnego rodzaju przeróbkami auta.
ariel

Tanie granie... ale z głową!!

Post autor: ariel »

Co sądzicie na temat tanich produktów takich firm jak boschmann, alphard, gms itp...?? Ja na przykład jestem zwolennikiem Alpharda - naprawdę za tą cenę produkty są naprawdę super... W tym przypadku mogę wypowiedzieć się tylko o subwooferach... Jam mam sub Alpharda w zabudowie z mdf-u z bassreflexem i muszę powiedzieć,że gra ładniej od niejednego Magnat-a czy JBL-a wsadzonego w tanią skrzynkę z wiórówki... Pamiętajcie - nie oszczędzajcie na skrzynkach do subwooferów - są podstawą dobrego basu... Mój szwagier ma w Fabii kombi skrzynię z mdf-u i również głośnik alfiego i naprawdę rewelka.... Głośnik wygląda jak podróbka Alpine EType - Alphard AType :wink: Gra pod wzmacniaczem Boschmann tyrant i ten również sprawuje się całkiem nieźle... Ale kolega miał wzmacniacz "Buszmena" :wink: i grał strasznie - słabe filtry, brak mocy i odpowiedniej regulacji.... A głośniki Buszmena podobno strasznie się palą i dzwięk nie jest dobry... Więc ja polecam wszystkim Alpharda... Pozdrawiam
Archenar

Post autor: Archenar »

hmm..moim zdaniem ariel ma rację i jej nie ma..aby grało dobrze musi być dobrej jakości..z głośnikami Alphard jest różnie (nawet tej samej serii) - miałem okazję posłuchać systemu dwudrożnego (średnio-nisko tonowy i tweeter) w malaczu i grał nieźle , ale ten sam zestaw w WW Pasacie to poprostu nieporozumienie..przyczyny tego mogły być różne: inne radio , zła instalacja, błedy produkcyjne Alpharda.. prawda jest taka, aby wszystko przed zakupem sprawdzić (najlepiej jeśli sprzedawca ma płytę z mdf-u aby móc posłuchać niskotonowego, który inaczej gra wmontowany)..

uznane firym gwarantują dobrą jakośc nawet najsłabszych modeli, więc moim zdaniem warto zaoszczędzić i kupić sobie coś porządnego :!:

PS: polecam firmę DLS (aby było taniej można poszukać promocji :D
Awatar użytkownika
_Ryba_
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: _Ryba_ »

Ja tak jak ariel...moge z cala odpowiedzialnoscia polecic Alpharda. Moj wyjek ma w corsie subwoofer alpharda wmontowany w tylną pólke bez żadnej skrzyni dodatkowo w półce znajdują sie dwa pionki 3-drożne o mocy 150W kazdy i 2 magnaty 2-drozne 150W kazdy...a dodatkowo w bagaju gra tuba Tonsila 150W....z przodu w dzwiach znajdują sie 2 blaupunkty 80W i Tweetery.....Gdy sie to złączy w całość....to głowa boli(Dosłownie).....jednostka sterującą jest pionek(jeden ze starszych modeli) i wszystko gra na zmacholu blaupunkta......Spokojnie ten samochód moge nazwac małą jezdzącą dyskoteką....jest taka wuchta że szok....alphard...w polączeniu z pionkami, magnatami,blaupunktem i Tonsilem....to totalny odjazd....
<<<Moja Furka SPRZEDANA!!!!>>>

No to niezłą kompilację głośników ma Twój wujaszek:) Z tego co policzyłem wyszło 9 głośników + tuba... Biorąc pod uwagę, że pzrednie są razem wychodzi 9-2=7... + tuba... I napisałeś,że wszystko podpięte pod wzmacniacz Blaupunkta... A ja jestem ciekaw jak nawet najlepszy 4 kanałowy blaupuś jest w stanie dać dużo mocy aż na tyle głośników.... Nie warto jest inwestowaćw ten sposób... Lepiej spytać o poradę fachowca z jakiejś firmy audio tuning i powie to samo.... Przede wszystkim dobry system przedni!!!! - na to można wydać kaskę zamiast na 7 głośników 2 wysokiej jakości stykną.... A do bagażnika zamiast kartonowej tuby głośnik nawet Alpharda (odpowiedni litraż skrzyni jest bardzo ważny i wpływa na uzyskiwany dzwięk) w skrzyni z mdf-u i cały zestaw audio gotowy....
Awatar użytkownika
_Ryba_
Junior
Kontakt:

tzn. małe sprostanie pod zmachol podlączony jest tylko alphard i tuba...reszta gra prosto z pionka....ale uwiez...dzwięk jest wymiatajacy...
Uzalezniony
Kontakt:

Post autor: Mav309 »

_Ryba_ pisze:tzn. małe sprostanie pod zmachol podlączony jest tylko alphard i tuba...reszta gra prosto z pionka....ale uwiez...dzwięk jest wymiatajacy...
Zastanawiam sie nad tym czy dzwiek jest czysty...bo lista glosnikow jest tak pokazna jak do dB dragu...
Wymiatajacy nie zawsze jest rownoznaczne z "czysty, analityczny, dobry jakosciowo"
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
maJkeL

Post autor: maJkeL »

Jeżeli chodzi o mnie to mam wielce mieszane uczucia co do tego typu sprzętu chociaz z wyjątkami :) . Napewno firmy GMS nie mozna wyliczac razem z alphardem czy boschmannem. Mam testy niektórych zestawów głosnikowych tej firmy i wypadają naprawde dobrze na tle tych europejskich. Mialem kiedys wzmacniacz boschmana i bylem z niego bardzo zadowolony ale o niektorych wyrobach slyszalem przeciwne opinie. Prawda jest taka że co dobre zazwyczaj ma swoją cene, produkty alpharda są tanie i nie mozna od nich wymagac zbyt wiele. Ariel napisał że gra nawet lepiej od niejednego Magnata czy JBLa i zgodze sie z tym, bo wiekszosc wyrobow tych marek to nic specjalnego, zwykła masówka do hipermarketów. Cena też jest porownywalna do wyrobów alpharda. Ale nawet tez gorsze marki europejskie mają "cos" w swojej ofercie naprawde wysokiej klasy. Niektore firmy jak np. wymieniony DLS raczej nie psuje sobie opini tanszymi wyrobami tylko wszystko utrzymuje raczej w wyzszej sferze do ktorej najlepszy alphard nie ma szans sie dostac.
Sam nie za bardzo mam kase i korzystam raczej z tych tańszych produktów ale w tym roku robie gruntowną przebudowe sprzętu i nie bedzie juz zadnej lipy :D :D
Duzo zalezy tez kto co chce osiągnąc i jakie ma upodobania, ja biorąc pod uwage ze bylem zadowolony pare lat temu z tuby mac audio czy np. w tamtym sezonie z JBLow, teraz wolalbym nie miec wogóle suba jezeli mialbym miec cos takiego.
Subwoofer za taką cene nie gra tylko tłucze, tego nie mozna do niczego porownac, kiedys mi sie takie cos podobalo CSSSS-BUM, ale gusta sie zmieniaja.
Dobrze zamontowany zestaw komponentowy ceniącej sie firmy zagra naprawde świetnie, jak wsiadłem do kolegi ktory własnie takie cos posiada to sie złapalem za głowe ile jaka piosenka ma dzwiękow o ktorych ja nie mialem pojęcia wczesniej, skad tyle basu?przeciez on nie ma suba!

Takie jest moje zdanie ale to chyba kwestia gustu i upodobań, no i oczywiście kasy, chociaz gdybym od poczatku postawil na bardzo dobre produkty to chyba lepiej bym na tym wyszedl :)

A jeszcze w sprawie nagłosnienia auta wujka Ryby no to napewno robi wrazenie odsłuchowe bo jest głosno ale z czystoscią i prawidlową sceną to nie ma zbyt wiele wspolnego niestety, scenę tworzą głosniki z przodu, zeby pozwolic sobie na jakiekolwiek głosniki w innej czesci auta(pomijajac suba) trzeba miec niesamowite doswiadczenie i sprzet pomiarowy, bo inaczej wszystko sie zepsuje a nie polepszy.

POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
_Ryba_
Junior
Kontakt:

moze sie na tym nie znam...ale według mnie u wujaszka gra i glosno i czysto....duzo razem z wujem jezdzimy szczegulnie w lato i gra naprawde ładnie....a co do prodóktów tanszych firm to nie moge sie wypowiedziec bo nie mialem stycznosci z nimi..

Post autor: lukas »

Niebardzo wiem o co chodzi z ta scena muzyczna w samochodzie? Co to wlasciwie jest??
Ćwikła

Post autor: Ćwikła »

Jesli chodzi o tanie kupowanie sprzetu to jest to dla mnie wywalenie pieniedzy w błoto.Sam kiedyś tak kupowałem jakieś tam alphardy bo nie wiedzialem co to jest prawdziwe granie.Obecnie mam w aucie zainstalowany system przedni Hertz i róznica jest kolosalna zarówno w głosności jak i barwie dzwieku.Głosniki poprostu wytrzymuja praktycznie pełna moc wzmaka bez rzadnych zniekształceń czy tam harczenia.Efekt niesamowity wiec nie ma co załowac kasy na przód.A z ta sceną to chodzi o ze tony srednie np masz zainstalowane w drzwiach zas np tweetry w słupkach i dzwiek jest ładnie przestrzennie umieszczony.Wszystko ładnie gra i czysto.Zas bas(tu chodzi mi o skrzynie w bagazniku)dochodzi bezkierunkowo.Nie czuć skąd on sie wydobywa,dlatego tez nie zaleca sie montowania głosników z tyłu bo to psuje scene.Reasumujac najwiecej inwestujemy w system przedni a później zajmujemy sie subem lub zabudową bagaznika.POZDRAWIAM
maJkeL

Post autor: maJkeL »

nie miałem kilka dni dostepu do kompa ale widze ze Ćwikła doskonale wytłumaczyl pojęcie sceny i prawidłowe(na dobry początek) rozmieszczenie głosnikow w aucie!

POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
adidj
Junior
Kontakt:

Post autor: adidj »

witam :) tak sobie czytam i zgadzam sie z czloscia wypowiedzi ze aby dobrze gralo nie musi byc wielkie .ja mam tylko na przodzie dwa glosniczki w drzwiach +dwa wysokotonowe przy bocznych lusterkach no i maly 60 watowy glosniczek basowy srednicy 13 cm w bagazniku niestety firmy nie znam .zakladal mi to znajomy audiofil ktory robi to profesjonalnie i nie gra to moze za glosno ale za to dzwieki sa ekstra . calosc napedza compakcik bez zadnego wzmacniacza >>TO MA LADNIE GRAC A NIE DUDNIC I NIE MUSI BYC WIELKIE :) :) :)
ariel

nie chodzi o dudnienie.... Musi być dobrze ustawiony zarówno sub jak i tweetery... Miło jest czuć masaż ciśnienia akustycznego na całym ciele lecz w tym samym czasie do naszych uszy muszą docierać tony średnie i wysokie... Wtedy całość super wrażenia... Ale przede wszystkim dobry system przedni... Do nowego autka nie będę żałował na przód i wybiorę DLS-a lub Earthquake'a...
Gość

Post autor: Gość »

Stare czy nowe autko to dla mnie muza zawsze jest na pierwszym miejscu dlateogo do swojego puga postanowiłem wywalic na sprzet sporo kasy i nie załuje bo masaz pleców i piszczenie w uszach funduje sobie codziennie.
Awatar użytkownika
adidj
Junior
Kontakt:

Post autor: adidj »

bez urazy ariel ..nie pisalem tego konkretnie do ciebie :) chcialem tylko powiedziec ze nie mam jakiegos extra drogiego sprzety a gra calkiem przyzwoicie :lol:
ODPOWIEDZ