Czarny osad na śniegu...:(

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
tael

Czarny osad na śniegu...:(

Post autor: tael »

Tak jak w temacie, jak chwilę postoi w miejscu (tak 2 min.) to na śniegu pozostaje pod rurą wydechową czarny osad. Dosyć sporo tego zostaje :( Jakieś sugestie? Co robić w pierwszej kolejnośći?
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

pewnie dostaje sie olej do komory spalania i tak wraz ze spalinami ucieka siobie na zewnąrz powodem tego moga byc niesprawne uszczelniacze na zaworach
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

za bogata mieszanka ?
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Re: Czarny osad na śniegu...:(

Post autor: Banita »

tael pisze:Tak jak w temacie, jak chwilę postoi w miejscu (tak 2 min.) to na śniegu pozostaje pod rurą wydechową czarny osad. Dosyć sporo tego zostaje :( Jakieś sugestie? Co robić w pierwszej kolejnośći?
W pierwszej kolejnosci sprawdz sonde lambda, pozniej czujnik temp silnika

PS. Blaszka "NA WIOSNE ZAPREZENTUJE 3 GENERACJE MOJEJ 205tki" samochod ci sie rozmnaza?? 8)
tael

oki THX :D
Tom

Post autor: Tom »

w katalizatorze i w całym układzie wydechowym skrapla sie para wodna, która dpdatkowo miesza sie z sadzą zawartą w spalinach.NORMALKA!Proste?
tael

Tom pisze:w katalizatorze i w całym układzie wydechowym skrapla sie para wodna, która dpdatkowo miesza sie z sadzą zawartą w spalinach.NORMALKA!Proste?
Tylko, że żadna woda mi się z rury nie skrapla, bo dokładnie sprawdziłem. Poza tym przy odpalaniu czuć taki dziwny , nieprzyjemny zapach.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

tael pisze:Poza tym przy odpalaniu czuć taki dziwny , nieprzyjemny zapach.
to brzydko, bo wyglad na olej(wszystko zalezy od tego co uwazasz za brzydki zapach)
ile pije oleju?
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

wlasnie, by upewnic sie ze to olej sprawdz czy oleju nie je (bagnecikiem)
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Pieraś pisze:wlasnie, by upewnic sie ze to olej sprawdz czy oleju nie je (bagnecikiem)
wytlumacz, bo ja nie wiem, czy ma sprawdzic bagnecikiem, czy moze wlasnie bagnecik zywi sie olejem :P
tael

Banita pisze:
Pieraś pisze:wlasnie, by upewnic sie ze to olej sprawdz czy oleju nie je (bagnecikiem)
wytlumacz, bo ja nie wiem, czy ma sprawdzic bagnecikiem, czy moze wlasnie bagnecik zywi sie olejem :P
Ale się uśmialem :D :D :D , wielkie THX. Dziś wieczorem sprawdzę, tymbardziej że wymianę miałem w grudniu i przejechałem jakieś 3ooo km. Ostatnio przy sprawdzaniu jakoś mi się tak wydawało jakby mniej tego oleju.
ODPOWIEDZ