przygasza całe oświetlenie auta
- grzechuuu205
- Maniak
- Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
- Numer Gadu-gadu: 2800082
przygasza całe oświetlenie auta
mam taki problem, gdy jade to widze ze podświetlenie deski rozdzielczej jakos tam mi przygasza sie (mruga) swieci raz mocniej raz lżej i tak samo jest ze światłami zewnętrznymi.... co to moze byc - dodam ze nie raz przestaje az tak mocno mrugac i przygaszają sie troche mniej....
- grzechuuu205
- Maniak
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
To chyba jakaś plaga. To samo mi się zaczęło dziać. Wczoraj nawet doszło do tego że światła prawie całkiem gasły a raz świeciły jasno - taka sinusoida powstała w napięciu chyba. Co gorsza w chwilach największego zaniku napięcia zaczynał przygasać też silnik...Przestraszyłem się i w drodze powrotnej kupiłem regulator napięcia za 50zł i jutro będę wymieniał. Oby pomogło...Będę informował o rezultatach
- mareckilublin
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
Wymieniłem regulator i problem zniknął. Niestety jak to w pugu - żeby dostać się do małej części trzeba było wykręcić cały alternator. Dziwna sprawa bo jedna szczotka regulatora była praktycznie tak samo długa jak nowego a druga miała 5mm czyli teoretycznie też jeszcze była dobra...Przejąłem się jak to zobaczyłem, mysląc że to może nie regulator jednak padł, no ale na szczęście wszystko działa jak należy.
edit. Tak przy okazji chciałem zobaczyć jak regulator jest zbudowany w środku (dziecięca ciekawość:)) co się skończyło godziną dłubania, zaśmieceniem pokoju(uzycie większego młotka) i stwierdzeniem że ten element jednak nie jest rozbieralny(przynajmniej w alternatorze valeo:))
edit2:
Czy mruganie może być spowodowane cienkim kablem masy to nie wiem, ale wydaje mi się że nie.Nie spowodowałoby to chyba mrugania tylko stałe słabsze świecenie( no ale nie jestem elektrykiem) Alternator ładuje w ogóle akumulator przez regulator napięcia jednym przewodem (+) z tego co zauwazyłem po jego wykręceniu...no ale może się mylę - niech mnie ktoś poprawi:)
edit. Tak przy okazji chciałem zobaczyć jak regulator jest zbudowany w środku (dziecięca ciekawość:)) co się skończyło godziną dłubania, zaśmieceniem pokoju(uzycie większego młotka) i stwierdzeniem że ten element jednak nie jest rozbieralny(przynajmniej w alternatorze valeo:))
edit2:
Czy mruganie może być spowodowane cienkim kablem masy to nie wiem, ale wydaje mi się że nie.Nie spowodowałoby to chyba mrugania tylko stałe słabsze świecenie( no ale nie jestem elektrykiem) Alternator ładuje w ogóle akumulator przez regulator napięcia jednym przewodem (+) z tego co zauwazyłem po jego wykręceniu...no ale może się mylę - niech mnie ktoś poprawi:)
- grzechuuu205
- Maniak
- grzechuuu205
- Maniak