Z cyklu...nie zapala
- Szortas
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
Z cyklu...nie zapala
I tak po 2 tygodniach od zakupu ,bajka sie skonczyla i zaczynaja sie schody...
Przejchałem jakies 5-10 km poszedlem odwiedzic znajomą. Po powrocie odpalam lwa (jeszcze ciepły) 1 raz 2,3,4,5 ,ze ssaniem bez po czym za ok6 razem nic rozrusznik nie kreci kontrolki sie pala, na szczescie tata znajomej pomogl popchnac. Odpalilem z pychu i pojechalem do domu i niestety tu tez nie chcial zapalic (nie wiem jak bedzie zimny bo jeszcze nie ostygl).
Co? jak? i ewentualnie ile bedzie to kosztowac?
BTW moze ktos z 3miasta moze polecic jakis warsztat.
Przejchałem jakies 5-10 km poszedlem odwiedzic znajomą. Po powrocie odpalam lwa (jeszcze ciepły) 1 raz 2,3,4,5 ,ze ssaniem bez po czym za ok6 razem nic rozrusznik nie kreci kontrolki sie pala, na szczescie tata znajomej pomogl popchnac. Odpalilem z pychu i pojechalem do domu i niestety tu tez nie chcial zapalic (nie wiem jak bedzie zimny bo jeszcze nie ostygl).
Co? jak? i ewentualnie ile bedzie to kosztowac?
BTW moze ktos z 3miasta moze polecic jakis warsztat.
Prawdopodobnie rozrusznik Ci padł skoro nie chce kręcić, ale wcześniej sprawdz na naładowanym akumulatorze. Jeśli rozrusznik to pewnie szczotki, szczotki ok 30zl Można samemu wymienić bez problemu. A jeśli rozrusznik kręci prawidłowo to musisz szukać innej przyczyny a jest ich wiele. Sprawdź świece.
- Szortas
- Nowicjusz
Rozrusznik nie kreci wogole a szczotki były wymieniane ok 6-12 mcy temu.marcinw pisze:Prawdopodobnie rozrusznik Ci padł skoro nie chce kręcić, ale wcześniej sprawdz na naładowanym akumulatorze. Jeśli rozrusznik to pewnie szczotki, szczotki ok 30zl Można samemu wymienić bez problemu. A jeśli rozrusznik kręci prawidłowo to musisz szukać innej przyczyny a jest ich wiele. Sprawdź świece.
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
A jak włączasz rozrusznik to kontrolki gasną, przygasają czy w ogóle nie ma reakcji? Jak przygasają to znaczy że prąd przez rozrusznik płynie - wniosek - zepsuty rozrusznik. Jak gasną zupełnie to moze też być padnięty akumulator. naładuj i sprawdź ponownie. Jak się nic nie dzieje z kontrolkami to znaczy że brak łaczności stacyjna-rozrusznik. Mi kiedyś odpadł kabelek jeden od stacyjki. koszt żaden, ale ile się naszukałem przyczyny to moje:) Najlepiej szukać woltomierzem - dokąd prąd dochodzi, a gdzie się urywa...Ogólnie nie lubię takiej usterki, oj nie lubię...
- Szortas
- Nowicjusz
Kontrolki sie pala prawie wszystkiez wyjatkie tej od akumulatora , ale w sumie to nie wiem czy ona powinna sie palic , swiatla chodza radyjko i inne wiec raczej nie akkumulator.Fox pisze:A jak włączasz rozrusznik to kontrolki gasną, przygasają czy w ogóle nie ma reakcji? Jak przygasają to znaczy że prąd przez rozrusznik płynie - wniosek - zepsuty rozrusznik. Jak gasną zupełnie to moze też być padnięty akumulator. naładuj i sprawdź ponownie. Jak się nic nie dzieje z kontrolkami to znaczy że brak łaczności stacyjna-rozrusznik. Mi kiedyś odpadł kabelek jeden od stacyjki. koszt żaden, ale ile się naszukałem przyczyny to moje:) Najlepiej szukać woltomierzem - dokąd prąd dochodzi, a gdzie się urywa...Ogólnie nie lubię takiej usterki, oj nie lubię...
- woocash
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
- Numer Gadu-gadu: 9752783
może bedzie nie na miejscu.. ale tydzień temu miałem w golfie podobnie... juz miał mój starszy wywalać cała tablice bezpieczników... kiedy okazało się, że urwał sie przewód do szczotki w rozruszniku... sprawdź jakoś /bo tam idzie kupe amper.../ czy prąd wogóle dochodzi... do rozrusznika... jak dochodzi... to hmm wykręcaj i sprawdź rozrusznik....
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
- Dżon Dobra Nadzieja
- Uzalezniony
- Szortas
- Nowicjusz
Przekrecam kluczyk kontrolki sie swieca(nic nie przygasa) ,ale poza tym absolutnie nic cisza jak makiem zasiał.Dżon Dobra Nadzieja pisze:Szortas, ale czy te kontrolki przygasają jak przekręcasz kluczyk... i słychać że coś sie dzieje? czy cisza... przekręcasz i absolutnie nic... ?
Ostatnio zmieniony 21 lut wt, 2006 1:21 am przez Szortas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posiadany PUG: ???
- Numer Gadu-gadu: 4666801
- Login tlen: pstelm
witam żeby wyeliminować stacyjkie i przekaźniki lub bezpieczniki sprawdź czy przekręcając kluczyk (tak jak chciałbyś go odpalić) będziesz miał ok 12V na przewodziku od startera przy rozruszniku (taki cieniutki chyba nawet niebieski). jak będzie to wyciągaj rozrusznik i do dzieła
205 1.9TD GTI
205-TEAM-CELESTYNÓW
205-TEAM-CELESTYNÓW
- Szortas
- Nowicjusz
Odebralem samochod od elektryka...
Sprobuje przekazac to co on mi powiedzial:
Cos co trzyma szczotki (szczotkotrzymacz?) jest wykonany z ebonitu (czy czegos takiego) co było pękniete i szczotki zawiesily sie + wymiana tulei.
Pewnie dalem sie zrobic bo zaplacilem 100 (50 robocizna - 50 czesci). Ale znow jezdzi
Sprobuje przekazac to co on mi powiedzial:
Cos co trzyma szczotki (szczotkotrzymacz?) jest wykonany z ebonitu (czy czegos takiego) co było pękniete i szczotki zawiesily sie + wymiana tulei.
Pewnie dalem sie zrobic bo zaplacilem 100 (50 robocizna - 50 czesci). Ale znow jezdzi