HE'S ALIVE...MODUŁ I OBROTY WOLNE
Mav, myślę że możesz spokojnie zaryzykować użycie tego o-ringu ponownie, o ile nie będzie miał jakichś widocznych uszkodzeń (w praktyce jeśli tylko nie będzie przerwany). W końcu akurat na tym połączeniu nie ma ani żadnych płynów, ani specjalnie wysokich temperatur - dodatkowo ten o-ring siedzi w takim rowku, a przepustnica ma kołnierz wchodzący kawałek w kolektor, więc powinno się to spokojnie uszczelnić ponownie.
Generalnie to czyszczenie przepustnicy w 205/309 GTi powinno być w wykazie obowiązkowych czynności obsługowych na przeglądach
. Niestety ilości oleju wypluwane przez obie odmy (za i przed przepustnicą) potrafią skutecznie wyświnić całą przepustnicę - wtedy faktycznie jakiekolwiek regulacje wolnych obrotów można sobie włożyć wiecie gdzie
. Poza tym przy starszych układach zapłonowych może się jeszcze zasyfić wężyk podciśnienia do aparatu zapłonowego - raczej nie muszę tłumaczyć jaki to ma wpływ na osiągi
.
NMike: oryginalny moduł zapłonowy Boscha ma numer: 0 280 100 123
Pozdr
Piweł
Generalnie to czyszczenie przepustnicy w 205/309 GTi powinno być w wykazie obowiązkowych czynności obsługowych na przeglądach

NMike: oryginalny moduł zapłonowy Boscha ma numer: 0 280 100 123
Pozdr
Piweł
Ex 205 GTi...
-
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
No to ochoczo sie biore za czyszczenie przepustnicy!Piweł pisze:Mav, myślę że możesz spokojnie zaryzykować użycie tego o-ringu ponownie, o ile nie będzie miał jakichś widocznych uszkodzeń (w praktyce jeśli tylko nie będzie przerwany). W końcu akurat na tym połączeniu nie ma ani żadnych płynów, ani specjalnie wysokich temperatur - dodatkowo ten o-ring siedzi w takim rowku, a przepustnica ma kołnierz wchodzący kawałek w kolektor, więc powinno się to spokojnie uszczelnić ponownie.
P309 GTI 1.9 "Rallye"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
F126 P 0.6 "Blue Thunder"
- NMike
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
fdg
U mnie nie znalazłem.
Temoduły były montowane również w starych audi i bmw, oraz citro, renault i może coś jeszcze z wtrysiem wielopunktowym.
Nie jest tak łatwo znaleźć tą zabaweczkę
Temoduły były montowane również w starych audi i bmw, oraz citro, renault i może coś jeszcze z wtrysiem wielopunktowym.
Nie jest tak łatwo znaleźć tą zabaweczkę

Peugeot 205 1,6 GTi