Dudnienie

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Mały

Dudnienie

Post autor: Mały »

Witam wszystkich forumowiczów, jako że jest to forum ds technicznych, więc umieszczę tu moje pytanie albo inaczej, przedstawię mój problem. :(
Gdy przekroczę prędkość mniej więcej 60km/h wydobywa się z przodu taki dziwny dźwięk, dudniący, i wszystko drga. Początkowo sądziłem że jest to związane z bieżnikiem opon (dodam że zimowe) ale nie mogę tego sprawdzić bo nie mam możliwości (jest ślisko a nie mam drugiej pary zimówek). Ewentualnie drogą dedukcji doszłem do wniosku. że mogło by to być łożysko, ale koła "luzu łożyskowego" nie mają. Więc ostatnią deską ratunku jesteście Wy drodzy PEUGEOT'owcy. Doradźcie biednemu studentowi :lol:
Awatar użytkownika
Michal
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Michal »

A kolka wywazyles po zalozeniu zimowek?
Moj profil -> http://www.Michal.205.pl
Automobilklub Galicyjski -> http://www.agalicyjski.pl
Mały

Nie bardzo rozumiem, w jaki sposób? bo firma, która mi zakładała to montowała ciężarki na felgach :roll:
Awatar użytkownika
dauit
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: dauit »

wez sprawdz łozysko... a jak hamujesz to mocniej dudni? hmm i tez pomimo ze dawali ciezarki na felge nieoznacza to ze opona może być szurnieta albo felga... masz kilka mozliwosci... popsrawdzaj...
Peugeot 205 GrEEn... 1.4 75KM TU3M.
Awatar użytkownika
aroslaw
Junior

Post autor: aroslaw »

mi cos sie takiego robilo .. tez mialem kola wywazacz - jak pojechalem do warsztatu to koles zobaczyl jaka mam z tylu opone :) -- mialem niezla centre :) skonczylo sie na wymianie opon ...
Peugeot 205 Style

http://www.aroslaw.205.pl
cyborg
Uzalezniony
Posiadany PUG: Ex 205 XS 1,4 75 KM

Post autor: cyborg »

a u mnie jest podobnie z racji wyrobionych przegubow - ale dochodzi tez stukanie przy skrecaniu wiec latwo to zdiagnozowac
Awatar użytkownika
Sebek
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
Kontakt:

Post autor: Sebek »

jezeli ci dudni to raczej wydaje mi sie sprawawa łożysk, jak przyspieszasz co dudni mocniej :?:
Audi A4 Avant
Honda CBF

Dostęp do części do wszystkich marek!!!

mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Mały

A jaki jest koszt wymiany łożysk?? :roll:
marcinw

Post autor: marcinw »

łożyska są w cenie od 55 zl do 120zl Bardziej opłaca sie dołożyc i kupic lepsze bo ja po dwóch miesiacach mam nowo zalozone lozysko do wymiany

jak łożysko to podnieś samochód z tej strony co ci dudni i sprawdz czy koło ma luzy, potem możesz je obrucić i posłuchać czy huczy. A najlepiej podnieść z dwóch stron zapalić silnik, wlaczyc bieg i rozpedzic troche kola, wyjsc z auta i posłuchać które huczy. Wymiana łożyska ok 80 zl

edytuj posty
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

inaczej -jedz na placyk i porob pare kreciolkow przy malej predkosci -obciazone lozysko powinno bardziej dudnic
Mały

Witam, więc byłem z moim Pugiem na badaniu w okręgowej stacji paliw i dowiedziałem się, że winę ponoszą łożyska (jedno główne od kierowcy jedno od środkowej półosi-czy coś takiego). W każdym razie koszt tej całej przyjemności będzie wynosił mniej więcej 200 zł :roll: Tak więc od jutra do soboty będę bez mojej 205-ki (oddaje do naprawy) :evil: Pozdrawiam
ODPOWIEDZ