witam mam taki problem odpalilem samochod cofalem do tylu zgasl i juz nie odpala, pompa paliwa dziala ale komp nie zalancza jej , kiedys mialem takie charakterystyczne cykniecie w okolicacgh komputera tego teraz nie ma, iskry tez nie ma, czujnik polozenia walu sprawdzony silnik to 1,9 na motroniku
wiec tak zdjelem obudowe przekaznika od pompy i jak paluchami zewre te cos to slychac pompe ale iskry i tak nie ma, a bezpiecznik to ktory? bo jak sprawdzalem to wszystkie sa dobre
w takiej malej puszcze? 25A?jesli o ta chodzi to sa ok prad do pompy dochodzi ale komp nie zalancza tak jakby przekaznika, no wykrecilem swiece i sprawdzilem, prad do cewki tez dochodzi, o to chodzi ze jak by padla cewka to komp by chociarz zalanczal przekaznik od pompy a tu nic
to ze pradu nie ma iskry na swiecach to moze przyczyna zalania sie swiec wymyj je benzynka i wyczysc dobrze z nagaru co do pompy mozliwe ze jakis kabel plusowy (tak ja kiedys miałem) nie łaczy w skrzynce bezpieczników pod kierownica
sprawdz moduł zaplonu a raczej wtyczke ktora jest wpieta w niego jest to maly prostokacik pod cewka zapolnu steruje poimpa palkiwa i iskra jesli wtyczka wypadla lub ten modul nie ma masy nie pojedziesz:)
wiec tak panowie potrafie poznac swiece czy sie nadaje do dzialania, robilem generalny remont silnika sam i reszte innych rzeczy ale na elektronice sie kurcze nie znam kostke sprawdzalem i jest wpieta nawet styki wyczyscilem no nic zobacze pojade do sklepu i na kreske wezme ten modul i zobacze czy to to