Co to moze być?

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
DIR

Co to moze być?

Post autor: DIR »

Witam,
mam pytanie dotyczące mojego puga. Jest to rocznik '88, poj. 1.4 - LEZAK.
Od jakiegoś czasu, mój pug zaczął chodzić jak diesel. Oczywiśie nie była to zmiana z dnia na dzień. Zaszło to niejako stopniowo i nie wiem co może być tego przyczyną. Na pewno nie są to zawory bo byłem na regulacji i nic nie pomogło. Wiem że pewnie powiecie, żeby kupić sobie nowy silnik, ale mnie interesuje to co jest przyczyną tego stukotu. Auto nie straciło na mocy ani nie ma jakichś większych niepokojących oznak. Może ktoś z was zetknął się juz kiedys z czymś takim? Byłbym zobowiązany za jakiekolwiek info. Pozdrawiam. Dzięki!!!
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

a zaczął palic jak diesel?? :wink:
napisz może dokładnie jak to wygląda... bo z tego co piszesz to przynajmniej ja nie mam pojęcia....
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

moze uszczelke pod kolektorem wydechowym wydmuchalo 8) ?
DIR

Otóż jak wspomniałem wyżej, w "zachowaniu" auta nie ma jakichś większych zmian. Z tym dieslem to chodziło mi o to, że odgłosy jakie wydaje silnik przypominają autentycznie odgłosy jakie wydaje silnik diesla. Nie wiem jak mam to dokładniej opisać. Silnik nie idzie cicho tylko, charakterystycznie "klekoce" :(
Nie jest to oczywiście jakiś super stukot ale wyraźny i słyszalny. Co do uszczelki, to szczerze mówiąć nie sprawdzałem pod kolektorem.Kiedyś wymieniłem już na połączeniu kolektora z resztą układu, bo myślałem że to to ale jak się okazało nie!
Stokot wydobywa się z bloku, więc w grę może wchodzić np. panewka albo swożeń, ale nie wiem czy to tak może się objawiać :cry:
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

mozliwe ze jakas rolka sie rozleciała i tak stuka lub pompa wody
DIR

mówisz, że jakaś rolka ???
Czy mógłbyś napisać coś więcej bo jakoś nie domyślam się o co Ci chodzi z tą rolką :)
Dzięki.
ODPOWIEDZ