silnik:(zmiana ale na jaki??pomóżcie

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
sirius66
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

silnik:(zmiana ale na jaki??pomóżcie

Post autor: sirius66 »

Wiotam, mam niemały problem, otóż mój silnik w peugocie 205 1.600 GTI, pomału już całkowicie odmawia posłuszeństwa, tza, elektronika już tak siada że już nie mam sił, i wcześniej czy później czeka mnie zmiana silnika, tylko teraz małe poytanie jaki by ewentualnie spasował(od jakiej pojemności, tzn się interesuje mnie może troche mniejszy - 1,4, albo i jeszcze mniejszy). Tylko niewiem jak będzie ze skrzynią, czy ta spasuje , a niechce jej wyrzucać bo skrzynia miałakapitalny remont niecały rok temu i triche jej szkoda, pomóżcie!!!
Zaczarowany:)
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

jak chcesz <1.6 to musisz zmienic belke pod silnikiem, czyli od razu wachacze itp....

zostaje 1.6 i 1.9 ew.2.0

co jest nei tak z elektronika?? z reguly pada jakis czujnik a silnik zachowuje sie jakby mial przedsmiertne konwulsje
Awatar użytkownika
sirius66
Nowicjusz

Post autor: sirius66 »

Co jest nie tak, żebym ja to wiedział, opowiem wszystko może to pomoże, najpierw samochód zaczął przerywać na wyższych obrotach(powyżej 3, 4 tyś), normalnie odpalał i wogóle, ale zawiozłem go do mechanika bo myslałem że to nic takiego(jednak okazało się że był u 3 mechaników i mało tego powiedzieli że jest full ok.), ale nie było bo samochód zaczął przerywać już na niższych aż zgasł, wtedy się go nie dało uruchomić, odczekałem z 5 minut i auto odpaliło. Ale mój wspaniałomyślny mechanik powiedział że to przez olej że wypalony itd, więc go zmieniłem i w czasie wlewania oleju dostał się on do (tam gdzie się obroty reguluje)i wtedy kopcił że hej, ale wypalił to i bez zmian, w czwartek w tamtym tygodniu odpaliłem go normalnie i zgasł po 2,3 minutach i koniec wogóle nieodpali(iskra jest, pompka idzie bo kostka zwiera ale o odpalaniu ani mowy)i od czego, może jest jakiś ratunek??odpisz prosze,pozdrawiam.
Zaczarowany:)
Awatar użytkownika
sekator
Maniak
Posiadany PUG: RADON Jelous, 1,9gti, Cupra Ateca, KIA Sorento'15 .. dosłownie "było" 1,3rallye :-(
Kontakt:

Post autor: sekator »

sirius66 pisze:.............Ale mój wspaniałomyślny mechanik powiedział że to przez olej że wypalony itd, więc go zmieniłem i w czasie wlewania oleju dostał się on do (tam gdzie się obroty reguluje)i wtedy kopcił że hej, ale wypalił to i bez zmian, w czwartek w tamtym tygodniu odpaliłem go normalnie i zgasł po 2,3 minutach i koniec wogóle nieodpali(iskra jest, pompka idzie bo kostka zwiera ale o odpalaniu ani mowy)i od czego, może jest jakiś ratunek??odpisz prosze,pozdrawiam.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

silnika nie zmieniaj, zmien mechaników :!: :twisted:
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

na poczatek sprawdz cisnienie paliwa, modul i cewke

swoja droga mechanik ma niezla fantazje :mrgreen: :mrgreen: szkoda, ze nie powiedzial, ze wymiana oleju nie pomogla ze wzgledu na wzmozone ruchy plywow oceanicznych :D 8)7
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Tak swoją drogą to niby po co zmieniać sanki do silnika TU :?

Jedynie gdyby pierwotnie był 1,9 to nie spasowałby półosi - większe piasty.

Przy 1,6 potrzebny byłby silnik i skrzynia z półosiami, pomijam juz sprawy chłodzenia, elektryki i zasilania i wydechu :wink:

I oczywiście odradzam takie swapy i radze poszukać mechanika bo silnik pewnie jest ok :wink:
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

tomek pisze:Tak swoją drogą to niby po co zmieniać sanki do silnika TU :?
tez nie wiem po co moj zacny przedmowca banita chce zmieniac "belke" jak silniki TU i XU wisza i opieraja sie w tych samych punktach 8)
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

po to zebys nie musial uzywac stabilizatora jako drazka reakcyjnego i co za tym idzie wymieniac lozysk i gum co tydzien :W
tomek pisze:
Jedynie gdyby pierwotnie był 1,9 to nie spasowałby półosi - większe piasty.
Export i rallye mialy skrzynie i polosie z 1.6
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Banita pisze:po to zebys nie musial uzywac stabilizatora jako drazka reakcyjnego i co za tym idzie wymieniac lozysk i gum co tydzien :W
mowisz jakbys ten temat przerobil z 3 razy 8)
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

diesel wystarczyl niby 120Nm a gumy szly jak zle
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

raczej nie diesel tylko fantazja drivera 8)
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

fantazja fantazją, ale raz dalem ciensza podkladke miedzy stabilizator, a wachacz i po 2h byla pofaldowana 8)
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

tylko jedno male ale, mowa jest o wlozeniu slabszego silnika na zawieche gita wiec moraly o cotygodniowym serwisie zalej mlekiem i daj psu :D
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

no to fakt -zadko sie zdaza, ze ktos chce slabszy i mi sie zapomnialo 8)7
swoja droga kup sobie jakiegos yorka, bo to zalewanie mlekiem bardzo cie fascynuje :D
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Kontakt:

jak przyjde skladac gita to pojawie z banka mleka 8)
ODPOWIEDZ