CZERWONA KONTROLKA, CO TO MOZE BYC ?

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
kalmar
Nowicjusz

CZERWONA KONTROLKA, CO TO MOZE BYC ?

Post autor: kalmar »

Witam, jest wiec taka sprawa.
Gdy jade w trasie, ok 110/120 km/h przez jakis czas np. 10/15 minut zapala mi sie kontrolka czerwona. Patrzylem do ksiazki i oznacza ona ze cos niby z silnikiem. Jest to taka chmurka i na gorze ma jakby takie kreseczki. Kontrolka ta zapala sie na chwile i za chwile gaznie i tak przez caly czas. Zadko kiedy zapala sie ona jak jezdze w miescie i na krotkich odcinkach i nie przekraczam setki. Najczesciej zapala sie na autostradzie jak jade przez dluzszy czas ponad "setka". I nie wiem co to moze byc, bo auto chodzi caly czas tak samo. Bylem z tym u mechanika ale on tez nic nie poradzil bo mowil ze nic tu nie widzi. Ciezko wyczaic bo wszytko chodzi i zapala sie tylko podaczas szybszej i dluzszej jazdy. Czy ktos wie co to moze byc ?
pzdr
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

takie "K"??

wypada ze sonda lambda -miedzy 3k, a 4k RPM??
Awatar użytkownika
kalmar
Nowicjusz

Jest peugeot 205 look 1,1. Po prawej stronie na desce rozdzielczej pod wskaznikiem paliwa jets ta kontrolka, a dokladnie na dole z lewej strony pod wskaznikiem ilosci paliwa. Ona sie zawsze zapla podczas zaplania auta i za chwile gasnie, a reszta to tak jak opisalem wyzej.
A jesli to sonda lanbda to co z tym robic i czy mozna jezdzic ?
dzieki
Awatar użytkownika
kalmar
Nowicjusz

Sorki ale zobaczylem wlasnie w opisie i ta kontrolka znjaduje sie na gorze nad wskaznikiem paliwa. Wyglada jak chmurka deszczu w jak zapowiadaja pogode tylko odrocona do gory nogami :-) , chyba dobrze wyjasnilem. Jest opisana w ksiazce jako AUTODIAGNOSTIKA, ale mi to nic nie mowi.
Awatar użytkownika
Pieraś
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: sprzedany
Numer Gadu-gadu: 696324

Post autor: Pieraś »

wklej foto tego
Nałogowy czytelnik forum... ... i były kierowca wysoko kręconego LWA

Był: Peugeot 205 Color Line .... posiadałem go przez 6 lat. Wspomnienia .... pozytywne.
Jest: Mitsubishi Galant Elegance 2.0 16V, kombi, 2000/2001 + Yamaha Fazer FZS600 2003r.
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: blaszka »

możliwe ze przegrzewa sie sonda lambda lub katalizator jak nie odczuwasz zadnych zmian w pracy silnika to mozesz smiało jezdzic ta kontrolka sie wiecznie zapala z nijakiego powodu i to jest zmora wielu posiadaczy 205tek
marjo
Junior

Post autor: marjo »

jak np silnik krokowy odłączysz to tez sie zapala to K w chmurce,oraz przez pierwsze kilka nascie sekund,czyli ze taka kontrolna od ssania i lambdy i krokowego,ale jak Ci sie zapala podzas jazdy to znczy ze cos przerywa na jakis czas,wątpie ze to lambda,sprawdz czy przewód od krokowego dobrze siedzi
ja,moja muzyka,moje miasto szczecin
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

licznikach xs/gti jest to K, w licznikach zwyklych dzielonych jest to taka chmurka wlasnie odwrocona jak kolega opisal =]
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
Lord_DRED
Junior

Post autor: Lord_DRED »

ja tez mam problem z sonda :)
a objawia sie to tak ze jak daje mu troszke czadu z przyspieszeniem to sie zapala, jak ustabilizuje jazde to znow gasnie :)
ODPOWIEDZ