ile może kosztować wymiana zawieszenia i hamulców

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
Awatar użytkownika
Marin205
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
Numer Gadu-gadu: 4777015
Kontakt:

ile może kosztować wymiana zawieszenia i hamulców

Post autor: Marin205 »

ostatnio jeżdziłem GTI 1.9 i jestem przerażony zawieszeniem i hamulcami w moim PUG'u - i w związku z tym zastanawiam się ile mogą kosztować wszystkie elementy do tego potrzebne tj cały przód, cały tył + układ hamulcowy - ktoś może wie
Awatar użytkownika
Michal
Junior
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Michal »

DUZO :) Same wahacze do GTI kosztuja w cholere... Jakbys chcial wszystko nowe zalozyc to zaplacisz majatek...
Moj profil -> http://www.Michal.205.pl
Automobilklub Galicyjski -> http://www.agalicyjski.pl
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

Michal pisze:DUZO :) Same wahacze do GTI kosztuja w cholere... Jakbys chcial wszystko nowe zalozyc to zaplacisz majatek...
chyba ze w ASO, normalnie nie ma z tym problemu i nie jest drogo (ewentualnie spręzyny moga być drogie)
Ferguss

Post autor: Ferguss »

u mnie wymiana samego przodu bez hamulców to coś ok. 800zł :cry:
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

najtanszy zamiennik w intercars 158zl ale on chyba nawet nie pasuje -normalnie 450zl za wachacz :wink:
Awatar użytkownika
Haku
Uzalezniony
Posiadany PUG: 205 Forever GTI-6
Numer Gadu-gadu: 5369054
Kontakt:

Post autor: Haku »

Ostanio zabralem sie za hamulce w swoim Gti - w planach byla tylko wymiana tarcz i klockow z przodu. Oczywiscie nie moglo obyc sie bez komplikacji - przednie tloczki i prowadnice ani drgna, z tylu to samo. Stanelo na tym ze wyjalem wszystkie zaciski, wyczyscilem i nasmarowalem jak nalezy, kupilem 4 komplety reperaturek zaciskow, 4 sztuki przewodow hamulcowych elastycznych, 2 sztuki przewodow hamulcowych miedzianych, 2 linki recznego, brembo max'y i ferodo ds2000 na przednia os (nie pytajcie skad zdobylem klocki ktorych juz nie ma na polskim rynku :) Na koniec wszystko zalalem plynem o specyfikacji DOT5.
W trakcie odpowietrzania nie obylo sie bez ukrecenia 2 odpowietrznikow w zaciskach tylnych, wiec znow bylo trzeba je wyjac - znajomy tokaz przegwintowal otwory i na szczescie obylo sie bez kolejnego wywalania pieniedzy.

Kosztorys: (wszytko wykonywane wlasnorecznie wiec odpaja koszty robocizny - procz tokarza - wizyta u niego kosztowala mnie 50zl) Wszystkie czesci zakupione w Intercarsie przy wykorzystaniu rabatow znajomego mechanika. Wiec sumujac:

* tarcze brembo MAX - 128zl sztuka (normalnie okolice 180zl) dwie sztuki wiec razem mamy juz 256zl
* klocki Ferodo DS2000 - 169zl za dwie sztuki
* linki recznego 17zl sztuka - 34zl komplet lewa prawa
* przewody hamulcowe elastyczne przod po 18zl sztuka - sztuk 2 wiec mamy 36zl
* przewody miedziane przod po 18zl - sztuk dwie wiec rowniez 36zl
* przewody elastyczne, krotkie ,tyl po 12zl - sztuk dwie - 24zl
* reperaturki zaciskow na przod i na tyl okolo 65zl
* plyn hamulcowy DOT 5 - 38zl
* wizyta u tokarza - 50zl

Sumujac wszystko do kupy mamy rachunek na : 708zl !!

Efekt koncowy: nieporownywalnie skrocenie drogi hamowania - samochod prawie staje w miejscu! Do tego odporonosc hamulcy na przegrzanie jest o nieba lepsza niz na standardowych tarczach i klockach. Wyczucie momentu blokowania sie jest duzo lepiej wyczuwalne, no i auto wreszcie przestalo myszkowac na boki przy hamowaniu. Reczny smialo blokuje kola nawet na suchym asfalcie. Wzrosla frajda z jazdy i bezpieczenstwo dlatego tez uwazam ze warto bylo zainfestowac.

Pozdrawiam
Peugeot 205 Forever GTI-6 / 170,5KM 198,9Nm
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

te brembo maja zywotnosc kolo 30 tys km 8)7
znajomy tokarz ladnie cie skasowal :wink:
Awatar użytkownika
Michal
Junior
Kontakt:

blaszka pisze:
Michal pisze:DUZO :) Same wahacze do GTI kosztuja w cholere... Jakbys chcial wszystko nowe zalozyc to zaplacisz majatek...
chyba ze w ASO, normalnie nie ma z tym problemu i nie jest drogo (ewentualnie spręzyny moga być drogie)
No to chyba sam sobie robisz te czesci jak nie jest drogo ;) Zeby miec porzadne hamulce to koszt okolo 500zl a dla mnie to wcale nie jest malo...
Awatar użytkownika
blaszka
Peugeot 205 Master
Kontakt:

Post autor: blaszka »

JA WAS NIE CZAJE .A CY WY BYSCIE CHCIELI KLOCKI HAMULCOWE LUB TARCZE ZA 10ZŁ KUPICIE SOBIE MALUCHA TO MOZE TYLE BEDZIECIE PŁACIC ZA CZESCI PORÓWNAJCIE SOBIE CENY CZESCI Z INNYMI AUTAMI (PRÓCZ MALUCHA) ILE CO KOSZTUJE WIADOMO ZE ZE ZA DARMO NIKT NIC NIE DA
Awatar użytkownika
Michal
Junior
Kontakt:

No za darmo nikt nie da ale bez przesady... Jak dla Ciebie wydatek na nowe zawieszenie i hamulce do GTi to pryszcz to gratuluje zarobkow... :?
Awatar użytkownika
fuso
Nowicjusz

Post autor: fuso »

odgrzewam bo mam pytanko

mam do wymiany tylnie heble tzn przewody miedziane gumowe szczeki moze nawet bebny jaki moze byc koszt tych elementow??
mam gti 1.6 z 86r
ODPOWIEDZ