Witam!
Mam Peugeota 309 GTi z silnikiem 1.9 8V 130 KM, planuje zmienić w nim silnik na 1.9 16 V 160 KM, dokładnie ten co w Mi16.
Czy ten silnik bez problemu będzie pasował do tego auta? Mocowanie itd. Wydaje mi się że tak... przecież wychodziły też modele 309 GTi16 z tym właśnie silnikiem.
Z tego co sie orientuje to komputer w silniku 16V jest inny, więc trzeba było by go również zmienić, czy wiązka elektryczna jest też inna? Jak to jest z tą całą instalacją elektryczną do komputera... a czy moja skrzynia będzie pasować? Dużo jest przy tym pracy i czy to jest trudne.. Wdzięczny byłbym za odpowiedź na te pytania bo mam możliwość nie drogo kupienia takiego właśnie silnika i sie zastanawiam nad zmianą..
Mam jeszcze takie pytanko, w jakiej cenie są takie silniki Mi16, cena interesuje mnie za sam silnik bez osprzętu.
Pozdrawiam
309 GTI 1.9 8V 130 KM - zmiana silnika na 1.9 Mi16 160 KM
W twoim przypadku to lekka rzezba bo muisz kupic silnik razem z wiazka i kompem oraz to przelozyc a sadzac po poscie sam tego nie zrobisz wiec troche to bedzie kosztowac.
Skrzynia oczywiscie bedzie pasowac z tym ze bedziesz musial wlozyc swoje kolo zam razem ze sprzeglem (niestety jest mniejsze Mi16 215mm GTI 200mm) lub kupic komletne nowe a to pnad 600zl
Dochodzi jeszcze przelozenie glowne ktore jest mniejsze w GTI wiec bedziesz mial stosunkowo dlugie begi (Mi16 wyzej sie kreci) a co za tym idzie stracisz na przyspieszeniu.
Ja na twoim miejscu rozgladalbym sie za wersja 309 juz z silnikiem 16V bo koszt takiej przerobki u ciebie wyjdzie przynajmniej 4000 - 5000 (jak tanio kupisz silnik).
Mozna tez wlozyc silnik i podpiac do twojej wiazki ale bez swinki sie nie obejdzie a to z wystrojeniem tez cos ok 1500zl.
Sprawa wyglada inaczej jak masz wersje 122KM (czyli na M1.3) bo wtedy praktycznie wiazka pasuje
Skrzynia oczywiscie bedzie pasowac z tym ze bedziesz musial wlozyc swoje kolo zam razem ze sprzeglem (niestety jest mniejsze Mi16 215mm GTI 200mm) lub kupic komletne nowe a to pnad 600zl
Dochodzi jeszcze przelozenie glowne ktore jest mniejsze w GTI wiec bedziesz mial stosunkowo dlugie begi (Mi16 wyzej sie kreci) a co za tym idzie stracisz na przyspieszeniu.
Ja na twoim miejscu rozgladalbym sie za wersja 309 juz z silnikiem 16V bo koszt takiej przerobki u ciebie wyjdzie przynajmniej 4000 - 5000 (jak tanio kupisz silnik).
Mozna tez wlozyc silnik i podpiac do twojej wiazki ale bez swinki sie nie obejdzie a to z wystrojeniem tez cos ok 1500zl.
Sprawa wyglada inaczej jak masz wersje 122KM (czyli na M1.3) bo wtedy praktycznie wiazka pasuje
Peugeot 205 GRIFFE Sliczny zielony i z sercem lwa
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak