WITAM WITAM .czy ktoś wie ?

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
olak406
Nowicjusz
Numer Gadu-gadu: 0

WITAM WITAM .czy ktoś wie ?

Post autor: olak406 »

od 3 lat ciesze sie swoja 205 tka ,jest naprawde dobrym autem ale mam
jeden maly problem moj silnik to 1.1 czyli benzyna ,a mam juz doisc placenia 4 zł za litr 95 ,mam dojscie do taniej i dobrej ropy ,czy ktos wie czy dałoby rade wlozyc silnik 1.9 d tez od 205 ? , jaki jest kosz silnika? co musiałbym jeszcze wymienic ? napewno skrzynie , wiem tez ze zmieniło sie prawo w naszym kochanym kraju i teraz silnik jest czescią wymienna takze z tym by nie było kłopotu ,ale chodzi mi co jest jeszcze konieczne jezeli bym chciał włozyc silnik diesla ,ten co mam jest dobry ale nie opłaca mi sie jezdzic bo 100 km kosztuje mnie 23 zł ! a moze kosztowac 12 zł ,Jest roznica !!! prosze o kontakt !!! najlepiej przes sms bo rzadko jestem na necie 693522341
mariusz
b182
Uzalezniony
Posiadany PUG: NJE MAM JUSZ PEŻOTA
Numer Gadu-gadu: 6262732
Kontakt:

Post autor: b182 »

Do wymiany:
Silnik, sanki, wahacze przednie, zwrotnice wraz z półosiami i skrzynia biegów.
Jak sie myle niech poprawią znawcy tematu :)
Pug sprzedany
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

sanki zostaja wachacze tez
Awatar użytkownika
minta
Maniak
Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
Numer Gadu-gadu: 691088

Post autor: minta »

Koszt dość spory... więc się zastanów (wiem z własnego doświadczenia) Ja kupiłam drugiego puga (angielską wersję) z myślą o częsciach - "angol" wyszedł mnie 1700zł nie licząc transportu. Na pewno zmieniasz oprocz silnika :wink: skrzynię biegow, pólośki - (są grubsze i krótsze) chłodnica, wentylatory, elektryka, powinno się zmienić całe zawieszenie silnik dieslowski jest cięższy a zawiewszenie z benzyny jest delikatniejsze. Jeśli masz leżaka, to jeszcze dojdzie blacharz.
Koszt silnika - hmmm... zależy mozesz kupić za 500zł i 2500 zł :twisted: do tego skrzynia....
Rasumując, jesli sam tego nie zrobisz to drooogo Cię to wyjdzie. Sama przekładka silnika to około dwa-trzy dni roboty, plus dobry elektryk.

Co do kwestii formalnej to musi być rzeczoznawca (około 100-150 zł), przgląd, wydział komunikacji itp...
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE

http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
Egon
Nowicjusz
Posiadany PUG: Roland Garros
Kontakt:

Re: WITAM WITAM .czy ktoś wie ?

Post autor: Egon »

olak406 pisze: nie opłaca mi sie jezdzic bo 100 km kosztuje mnie 23 zł !
:shock: Człowieku 6l/100km i jeszcze narzekasz.
Mój smok spala średnio 10l/100km i to jeśli mocno ograniczę starty spod świateł. :twisted:

Do tego, jeśli policzysz wszystkie koszta (skrzętnie wynotowane przez koleżankę z GREEN DISELEM)
przy obecnej różnicy w cenie benzyna/olej (nawet tego z taniego źródła)
zwrot poniesionych kosztów przeróbki, będziesz miał po 100 000 km. 8)7
1361 cm³ - 75 KM - TU3M - 91r. - 0-100km/h w 11s - :P
http://www.Egon.peugeot205.pl
http://www.Egon.205.pl
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

Załóż gaz IIgen za niedużo ponad 1000 i ciesz się tanią ekspolatacją.
Przy przeróbce wyjdzie sporo dodatkowej roboty/kosztów, chyba że jest drugie auto..
Silnik ze skrzynią z pełnym osprzętem, półosie, układ chłodzenia, może inny zbiornik, układ wydechowy, trochę elektryki, lewarek biegów może być inny, do tego może się okazać że mały benzyniak miał mniej wyciszenia i własnych myśli nie będziesz słyszał.
Diesel też jest droższy w naprawach/serwisowaniu, chociażby takie bzdury jak więcej oleju na wymianę, płynu do chłodnicy ponad 8litrów:), koszt paska rozrządu, a dopiero koszt rolek.. sprzęgło czy półosie też do benzyny raczej tańsze..
Do tego czętsza wymiana filtra paliwa przy "tanim źródle" :wink:
501512021 Sprzedam wszystkie części silnikowe 1,8 diesel i 1,9TD od 5pln, szyberdach prostokątny30pln, drążki gti 19mm, stabilizatory 19mm i 16mm, wnętrze od forevera, inne
Ferguss

Post autor: Ferguss »

jak masz silnik na pojedynczym gaźniku, to mam na sprzedaż instalację lpg :D
Awatar użytkownika
minta
Maniak
Posiadany PUG: 406 kombi 2,0 HDi 110 KM i znów 205 FOREVER 1,9 d.... siostry hihi
Numer Gadu-gadu: 691088

Post autor: minta »

tomek pisze: może inny zbiornik, układ wydechowy
Fakt zmieniany był u mnie też zbiornik paliwa i tłumik...
green sprzedany, cabrio sprzedany - oba zostały w KLUBIE

http://www.minta.peugeot205.pl - moja nowa miłość
olak406
Nowicjusz

Post autor: olak406 »

witam ponownie Was ,dzieki za tak szybki odzew od Was jestem bardzo wdzięczny,faktycznie to jest chyba za duzy koszt zmiany silnika ,w takim razie bedę musiał sie zamienic na diesla tylko szkoda ,że bede musiał sie pozbyc tak dobrego auta ,bo naprawde jest juz w podeszłym wieku moja 205 ale jest bardzo dobrym autem . Moze ma ktoś z Was 205 w dieslu (ale dobrą ! :)) a chciałby benzyniaka ? pozdrawiam wszystkich klubowiczów
mariusz
Awatar użytkownika
cheatoss
Maniak

Post autor: cheatoss »

ja mam w dieslu stan silnika igla, zawieszenia dno, nie chce benzyny na wymiane, oddam w okazyjnej cenie 5000 :P
ObrazekObrazekObrazek

sprzedany :(
ODPOWIEDZ