Potrzebne są dystanse czy chcieli zarobić?? help!!

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
BubuPN

Potrzebne są dystanse czy chcieli zarobić?? help!!

Post autor: BubuPN »

Chciałem dzisiaj założyć do autka aluski i powiedziano mi, że niby są potrzebne dystanse, ale niebardzo w to wierzę bo felgi sprawdzał jakiś ulizajek w garniturku i tylko zajrzał przez szybę od samochodu i nawet nie raczył bliżej na te felgi spojrzeć. Felgi mają wymiary 14", szerokość 6", ET 33. Czy są do nich na prawdę potrzebne dystanse?? Oponki chcę wrzucić 175/65, góra 185/65
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

175 - beda nieco smiesznie wygladaly na 6 calowej feldze! Wedlug mnie 185 to minimum na taka felge...

A czy beda dystanse potrzebne czy nie... to sie okaze jak felgi zalozysz :) Najtanszy sposob na sprawdzenie...
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
BubuPN

no jutro jade do innego serwisu sprawdzic, bo kurde tego ulizajka to prawie w bruk wbilem, w ogole tych felg nie obejrzal dokladnie tylko rzucil haslo ze musza byc dystanse, a jesli chodzi o oponki to zobaczymy co mi doradza w serwisie bo znalazlem taki ze obojetnie czy bedzie 175 czy 185 to i tak zaplace grosze :D
Awatar użytkownika
ZoNNk
Junior

Post autor: ZoNNk »

na 6 calowej 14 185 na 55 wygląda ładnie i jest bezpiecznie jesli chodzi o krawezniki dziury itd itp etc :D
Awatar użytkownika
baberek
Junior
Posiadany PUG: 205 GTi XU9JAZ
Kontakt:

Post autor: baberek »

mozliwe,ze bedziesz potrzebowal dystanse, ale jedynie na tyl (wiaze sie to rowniez z kupnem dluzszych szpilek).
Mialem kiedys podoban sytuacje (et 30) i musialy byc dystanse.
Ciezko jest dobrac do 205-tki felgi (szczegolnie na tylna os) zeby pasowaly bez zadnych przerobek
BubuPN

no więc dystanse nie są potrzebne, tamten ulizany thebil z hurtowni chciał po prostu zarobić, pojechałem do innego serwisu i powiedzieli, że nie potrzeba dystansy, więc jedyne co muszę zrobić to lekko roztłoczyć otwór na piastę i będzie si, a opony wkładam 175 :twisted:
Awatar użytkownika
Kaktus
Maniak
Kontakt:

Post autor: Kaktus »

Na tak szerokiej feldze na 175 mozie sie samochod niestabilnie prowadzic... wedlug mnie 185 to minimum!!

Scianki boczne opony powinny byc pod katem 90stopni do nawierzchni, a jak wlozysz 175 na 6 calowa felge, to te scianki beda do nawierzchni pod takim katem \ / bo opona na dole bedzie wezsza niz felga :( wloz 185
http://www.k-sport.eu - Budowa Samochodow Wyczynowych, Hamownia, Chip-Tuning.

DEAKTYWUJEMY PROGRAMOWO FILTRY FAP i DPF!!!

"Wygrywa nie ten, kto ostatni zaczyna hamowac, tylko ten kto pierwszy zaczyna przyspieszac" Tomasz Sikora
BubuPN

zobaczymy, może faktycznie wsadzę 185, ale nie wiem czy czasem nie będzie nic ocierać
BubuPN

no więc zamiast dystansy dałem felgi do roztaczania, właściwie to już je odebrałem, zamiast trzech otworów jest jeden na piaste i jeden na kapsel, do tego jeszcze tokarz mi te fele wycentrował, jutro jadę założyć i mam nadzieję, że nie będę musiał już w felgowe sprawy inwestować
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

ja mam felgi o takich wymiarach i przy oponie 165 bez dystansu jest ekstremalnie blisko amortyzatora a może nawet już obciera..!!! w fiatach 125 montowane były z tyłu dystanse 5mm, można mieć je praktycznie za darmo- a to może załatwić sprawe!!!
BubuPN

uff niedługo zgłupieje hehe, zobaczymy co jutro powiedza przy montażu, bo gość przymierzal te felgi i mowil ze dystanse nie będą potrzebne (mowa tu o innej stacji serwisowej do której pojechałem), powiedział również, że przy 185 byłyby potrzebne, ale przy 175 nie ma takiej konieczności, ogólnie od wielu osób słyszałem ze 175, 185 to jest ponoć max rozmiar bez dystansów
Awatar użytkownika
adidj
Junior
Kontakt:

Post autor: adidj »

i tu sie z tobą całkowicie zgodzę :D :D to max
BubuPN

w każdym razie jutro dzień prawdy
BubuPN

yeeee udało się w końcu założyć te felgi, kulają się na oponkach Yokohama 175/60 i wygląda to po prostu ślicznieeee!!! :D Jedynie będę musiał na tył dystanse malutkie wrzucić, bo autko mam powypadkowe i była źle blacharka zrobiona i przez to na mniejszych predkosciach koło minimalnie ociera ale jest dobrzeeeeeee !!!! :D

tak na marginesie to jak ktoś ma do sprzedania kapsle na otwór o średnicy 50mm to dajcie znać :D
Awatar użytkownika
tomek
Uzalezniony

Post autor: tomek »

mam kapsle właśnie do takich felg EXIP chyba 5 sztuk, jak chcesz do odezwij się na gg
ODPOWIEDZ