Temat poruszany pare razy jednak żaden z nich nie miał zbyt wiele wspólnego z moim problemem.
Otóż mój silnik (TU3M) chodzi bardzo ładnie na gazie (równo, ma moc) ale nie ma ochoty chodzić na benzynie: praca na 3 (czasem na 2!)cylindry, zero mocy, zdarzyh mu się w ogóle nie zapalić .
Zatem pytanie brzmi: co to może być? Pompa działa ok, przewody i reszta zapłonu też są w porządku-gdyby tak nie było zapewne nie chodziłby dobrze na gazie, a chodzi.
Będę wdzięczny za wszelkę pomoc gdyż na dniach musze się zgłosić na przegląd i wtedy silnik musi śmigąc i na benzynce i na LPG.
Pozdrawiam
Problemy z pracą silnika na benzynie
-
- Nowicjusz
- Numer Gadu-gadu: 0
ja mialem problem ze mi na gazie slicznie chodzil a na benzynie strasznie slabl a rano to chodzil tez na 3 garach zanim sie nagrzal a i jeszcze gasl ciagle niemalze na benzynie, choc czasem potrafil pochodzic troche i nie gasnac.
nie wiem czy to pokrewne problemy, ale rozwiazaniemojego okazalo sie odziwo niezwykle proste
byly rpzne oncepcje, wlasnie iskra, przewody, pompka paliwa itp.
pojechalem do elektryka i mi usunal pamiec bledow kompa i chodzil slicznie, dodam ze resetopwanie zwykle kompa czyli odlaczanie aku i podlaczanie ta po pewnym czsie nie rozwiaqzywalo problemow, komp sie resetowal ale pamiec bledow nie byla czyszczona, nie znam sie na tym,, ale zaplazyilem 15 zl elektrykowi i problem zniknal, poki co rok minal od tamtego momentu i jest oki.
jak sie jezdzi na gazie komp podobno jakims przypadkiem moze zlapac jakies bledy czasem ze mu odbija na benzynie
mam nadizeje ze twoj problem tez sie prosto rozwiaze
nie wiem czy to pokrewne problemy, ale rozwiazaniemojego okazalo sie odziwo niezwykle proste
byly rpzne oncepcje, wlasnie iskra, przewody, pompka paliwa itp.
pojechalem do elektryka i mi usunal pamiec bledow kompa i chodzil slicznie, dodam ze resetopwanie zwykle kompa czyli odlaczanie aku i podlaczanie ta po pewnym czsie nie rozwiaqzywalo problemow, komp sie resetowal ale pamiec bledow nie byla czyszczona, nie znam sie na tym,, ale zaplazyilem 15 zl elektrykowi i problem zniknal, poki co rok minal od tamtego momentu i jest oki.
jak sie jezdzi na gazie komp podobno jakims przypadkiem moze zlapac jakies bledy czasem ze mu odbija na benzynie
mam nadizeje ze twoj problem tez sie prosto rozwiaze
-
- Junior
- Numer Gadu-gadu: 0
Dzisiaj próbowałem resetować kompa. Cały czas pozostaje jednak jeden i ten sam błąd nr 21 czyli czujnik położenia przepustnicy, styk biegu jałowego. Jak sobie z tym poradzić? Jak sprawdzić czy tylko to jest powodem moich problemów i czy walnięty jest sam czujnik czy może kable gdzieś po drodze? Styki już przeczyściłem ale nic to nie dało.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tomek