Mam taki oto problem. Jako że zabieram się do zmiany silnika na mi16 to postanowiłem przy okazji zmienić troche skrzynię biegów. Na jednej ze stronek angielskich wyczytałem że najlepszym rozwiązaniem jest wrzucenie przełożenia głównego od 1.6gti a 5 biegu od diesel'a. Ma to dać lepsze przyspieszenie a z drugiej strony nie zmiejszyć prędkości maksymalnej. Mechanik do którego zawiozłem skrzynię nie wiedział niestety o co mi chodzi (chociaż reklamuje się jako znawca skrzyń samochodów francuskich ) i kazał mi podać mu konktretne wartości przełożeń które chcę zmienić. Podałem mu to co wyczytałem w necie czyli :
przełozenie główne od 1.6 gti - 4.063
5 bieg od diesel'a - 0.800
Pan mechanik niestety znów nie zrozumiał tych liczb i kazał mi podać konkretnie ile zębów na przekładni itp. Jak dla mnie to z niego jest niezły burak bo jak ma w warsztacie cały stos tych przełożeń to może sobie obliczyć np 60/15 to 4....policzyłby troche i w końcu doszedł do tego które przełożenia z tych co ma pasują...No ale cóż...robi widać wszystko żeby mnie zniechęcić do korzystania z jego usług:( Jeśli ktoś może mi pomóc a przy okazji oświecić mechanika to byłbym bardzo wdzięczny
pytanie o przełożenia (ile dokładnie zębów)
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
pytanie o przełożenia (ile dokładnie zębów)
Ostatnio zmieniony 15 maja pn, 2006 4:09 pm przez Fox, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezeli silnik mi16 to i przelozenie glowne z mi16 - 4.43 bo w innym przypadku stracisz moc na kolach.
Peugeot 205 GRIFFE
Sliczny zielony i z sercem lwa ![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Przełożenie od mi16 czy od gti 1.6 - i tak musze znać konkretnie ile zębów mają te mechanizmy. ten mechanik jakoś nie rozumie jak mu mówię przełożenie główne od 1.6. Kłóci się że 1.6 miały 4 różne skrzynie. Sprawdzałem w necie i o ile znalezłem różne wartości dla konkretnych biegów to jednak zawsze 1.6gti miało takie samo przełożenie główne. Dla tego gościa jakoś jest to nie do pojęcia. Ja nie wiem jak można się uważać za specjalistę od pezotów i nie mieć na stanie jakiś katalogów z przełożeniami - tak żeby klient mówił "chcę przełożenie od 1.6" i by starczyło...Chętnie bym zabrał tą skrzynię od niego i pojechał gdzies indziej ale nie znam w krakowie innych skrzyniarzy. Dlatego pytam - może ktoś jednak wie jakie dokładnie są te przełożenia - tak na prosty mózg mechanika:)
EDIT: Co do przełożenia głównego z mi 16 to musiałbym też 5 dać od mi16...to może drożej wyjść zważywszy że gość te przełożenia ze złomu pewnie bierze a mi16 jest jednak rzadkie. 330 nie zamierzam osiągać:) Jechałem już tym autem 200 i szczerze powiem że nie wiem czy szybciej bym chciał jeździć:) Zalezy mi na dobrym przyspieszeniu do 100 i 5 biegu na którym miałbym 90 przy 2500obr/min - tak żeby ekonomicznie jeździć
EDIT: Co do przełożenia głównego z mi 16 to musiałbym też 5 dać od mi16...to może drożej wyjść zważywszy że gość te przełożenia ze złomu pewnie bierze a mi16 jest jednak rzadkie. 330 nie zamierzam osiągać:) Jechałem już tym autem 200 i szczerze powiem że nie wiem czy szybciej bym chciał jeździć:) Zalezy mi na dobrym przyspieszeniu do 100 i 5 biegu na którym miałbym 90 przy 2500obr/min - tak żeby ekonomicznie jeździć
Jesli dobrze pamietam do z 1.6 ma 16/65 a z mi16 14/62.
Peugeot 205 GRIFFE
Sliczny zielony i z sercem lwa ![Smile :)](./images/smilies/smile1.gif)
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Kontakt:
Dzięki wielkie panie Przecinaku:) Wrzucę w końcu to przełożenie z 1.6. To z mi16 jest dobre na rajdy, ale gdybym chciał skompensować 5 bieg żeby był taki jak teraz to przejście między 4 a 5 byłoby kosmiczne.
Jeszcze jakby ktoś znał notacje przełożenia około 0.8 w formie typu xx/xx (tak jak 16/65) to byłbym dozgonnie wdzięczny (czyli do momentu gdy rozwalę się tym mi16 na pierwszym drzewie hehe:) - odpukać )
Jeszcze jakby ktoś znał notacje przełożenia około 0.8 w formie typu xx/xx (tak jak 16/65) to byłbym dozgonnie wdzięczny (czyli do momentu gdy rozwalę się tym mi16 na pierwszym drzewie hehe:) - odpukać )