1,4 XS - warto kupic? [dlugie]

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
looseak

1,4 XS - warto kupic? [dlugie]

Post autor: looseak »

Witam!
Szykam jakiegos malego i taniego autka i znalazlem 205 XS, 1,4+gaz, '93, szybardach panoramiczny, cent. zamek. szyby el., w sypatycznej cenie.

I pytanie czy warto kupic? Samaochod ma 190kkm, wygalda niezle, jest 2 miejscach nieznaczne uszkodzenia (wgnieciona blacha, nic wielkiego), NIE wyglada na klepany z przystanku. Bardzo mi sie podoba. Ma za to 2 wady

1. Skzynia jest 4 biegowa. Byla 5, gajga jest o 5-biegowej, ale ta sie posypala i ktos wlozyl 4 biegowa. Da sie z tym jezdzic? Bardz bedzie przeszkadzac? Obecy wlasciciel mowi ze jest ok, ale mowic kazdy moze. Jechale troche po miescie i wystarczylo, ale jak to bedzie sie zachowywac na trasie?

2. Samochod ma problemy z odpaleniem. Czasem zapali na 3 razem czasem 13 albo 30. Rozrusznik kreci, ale silnik nie rusza. Jak ruszy to chodzi. Jak zgasnie to znow problemy :-/ Co to moze byc i ew ile by kosztowlala naprawa?
Moze pompa paliwa?
Kable WN?
Ile to moze kosztowac?

Kiedys moja ciocia w 205 Junior (czyli 1,0 albo 1,1) miala podobny problem- nie zapalal - i chyba nie znalazla w koncu przyczyny. Czy to mi sie trafiaja pechowe 205 czy to jakis znany problem? (Archiwum nie dalo ni opowiedzi)

Jak juz auto ruszy to po przegazowaniu (wejsciu na obroety) troche kopci na czarno. Czego to objawy?

Z gory dziekie za wszelkie info, ale dobrze poradzicie to bedzie nowy klubowicz, bo autko mi sie bardzo podoba.
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

może napiszesz jaka to cena :) bo to ma tez duże znaczenie :)

a co do skrzyni 4... hmm no to ja bym sie na trasie zapłakał :)

a kopcenie na czarno.. zawsze lepsze niż na niebiesko :)
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
looseak

Jeszcz jedno. Czy jesy jakis klubowicz z okolic Dolsk, Gostyń, ew. Śrem, ktory moglby podjechac i rzucic okiem? Odwdziecze sie.

loo...

Dodano po 3 minutach:
woocash pisze:może napiszesz jaka to cena :) bo to ma tez duże znaczenie :)

a co do skrzyni 4... hmm no to ja bym sie na trasie zapłakał :)

a kopcenie na czarno.. zawsze lepsze niż na niebiesko :)
Cena 2800, ale na pewno cos sie z tego da uszczknąc ;-)

Kopcenie nie niebiesko to wiem co to, a na czarno?
Auto nie ma byc wyscigowe tylko pratyczne. 80% w miescie, raz-dwa w miesiacu trasa po 200-300km. Czy brak "5" bedzie przeszkadzac?
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

za bogata mieszanka -to moze tez byc przyczyna problemow z odpalaniem, choc nie musi
marjo
Junior
Numer Gadu-gadu: 0

Post autor: marjo »

2800 to za duzo za auto z takimi prblemami,nie pali bo pewnie rozrusznik jest do dupy,albo akumulator,ale z 2 strony moze byc multum przyczyn,ja mam xs i kupiłem go za 1700 zł jedyne co mu dolega to to ze teraz rura sie urwała,na dodatek zawiecha jest ok bo jeździł po niemczech no i ma przejechane 170 tys,poamietaj ze beenzyniak co ma juz prawie 200 tys km nie pokeździ za długo,a domniemam ze nie był zbytnio zadbany ten silnik,i napewno bierze olej,napewno jak poczekasz to znajdziesz cos tanszego,al xs to naprawde ładne autko,taka namiastka gti:)ja to sobie tak tłumacze bo na gti nie było mnie stac:)

aha pisałes ze kopci??moj tez kopcił i nadal kopci bo uszczelniacze juz nie są najświezsze.
ja,moja muzyka,moje miasto szczecin
looseak

marjo84xs pisze:2800 to za duzo za auto z takimi prblemami,nie pali bo pewnie rozrusznik jest do dupy,albo akumulator,ale z 2 strony moze byc multum przyczyn,ja mam xs i kupiłem go za 1700 zł
No tak. Ale ten jest z gazem, no i cene mozna jeszcze zbic, wiec chyba nie jest tak zle, choc problemy z odpalaniem daja do myslenia.
Rozrusznik kreci (przynajmnije slychac ze kreci), wiec moze pompa paliwa? Albo przewody WN?
A ile waszym zdaniem warto by za niego dac? Stan sredni, 2 male wyprawki, rocznik 93, ale skrzynia 4 biegowa ;-/ :? Czy moze lepiej sie w to nie pakowac?

Kurcze podoba mi sie :D , ale mam male obawy czy nie pakuje sie w bagno jakies....
xs to naprawde ładne autko,taka namiastka gti:)ja to sobie tak tłumacze bo na gti nie było mnie stac:)
No bha! Od razu mi sie spodobal, takie GTI dla ubogich :D (1,9 by mnie zjadło za OC i paliwko, choc pewnie frajda duza :D )
[/quote]
marjo
Junior

Post autor: marjo »

jak zejdzie do 2 tyś to bierz,ale kup jakies tanie swiece i wstaw,u mni nie palił bo swiece były zafajdaane,a jak ma problem z olejem tomoze tak byc,ja tak miałem,wszystko kreciło ale nie zawsze palił,nowe swiece i po sprawie:)

a co do oc to do poj,2,0 litra i tak jest taka sama stawka:)

co do spalania,to jak szaleje to 15 litrów mi spala,ale jak spokojnie to 8
ja,moja muzyka,moje miasto szczecin
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

marjo84xs pisze:
doprawdy?

:roll:
Awatar użytkownika
mi
Maniak

Post autor: mi »

Banita pisze:
marjo84xs pisze:
doprawdy?
Tak sobie myślę, że gdyby się dobrze rozejrzeć - jakieś towarzystwo pewnie ma takie klasy, tym niemniej teraz każdy ustala tak jak chce, a w większości 1.4 i 2.0 to zupełnie różne pieniądze :cry:
zużycie faktycznie niezłe - mój gti palił mniej (więcej tyle) gazu :P
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

od lodzi do czestochopwy jechalismy 150-200
w czestochowie troche poszalelismy
wracalismy 160-200 cala droge isrednia 8.7L :mrgreen:

i dlatego wole gity :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

marjo84xs pisze:
pewnie dlatego jakis niemiec ci go sprzedal za grosze :lol:
spokojnie 8 8)7 :lol: :lol:
Globus205

Post autor: Globus205 »

skrzynia 4 jest lepsza na trase od 5 tej z xs garrosów i innych równoległo wskazówkowych 4 tysięcznikach

miałem w garrosie kiedyś 4 i na trasie przy 120 było 3.7 a nie 4 tyś :P

1.4 monowtrysk pali średnio ok 6-7l za od buta pod nogą a git 7-9l więc nie tak źle
looseak

Globus205 pisze:skrzynia 4 jest lepsza na trase od 5 tej z xs garrosów i innych równoległo wskazówkowych 4 tysięcznikach
miałem w garrosie kiedyś 4 i na trasie przy 120 było 3.7 a nie 4 tyś :P
1.4 monowtrysk pali średnio ok 6-7l za od buta pod nogą a git 7-9l więc nie tak źle
Takie mialem podejrzenia jak znalazlem na stronie klubowej: :D
w 4 biegowej skrzyni - 4th: 1.2285
a w piecio - 5th: 1.1714.
I to co pisze Globus205 to portwierdza. Czyli rozumiem, ze tego sie nie nalezy obawiac, pytanie tylko co z odpalaniem.

I jeszcze jedno. Tutaj http://peugeot205.pl/index.php?modul=przelozeniaTU pisza ze w XS byl oryginalnie skrzynia (nie wiem czy to oznaczenie skrzyni czy silnika) TU3S z 5th: 1.1714. A czy mozna do silnika 1,4 zalozyc skrzynia do silnika TU1/TU3? Taka co ma 5th: 1.3030 ??
krzycho

Post autor: krzycho »

Banita pisze:od lodzi do czestochopwy jechalismy 150-200
w czestochowie troche poszalelismy
wracalismy 160-200 cala droge isrednia 8.7L :mrgreen:

i dlatego wole gity :mrgreen: :mrgreen:
mój kolega zawsze mi tak mówi że jedzie samochodem 140-180 i ma zużycie 5,4 l (skoda octawia) a ja jade tym samym samochodem i mam zużycie 9,2 l i też jade 140-180. Tyle że on jechał pewnie co najwyżej raz 180 i potem nie wiecej niż 140 a ja jechałem 90 % czasu 180 i pare razy 140 ;-)

Tak wiec z tym żużyciem paliwa to jest subiektywne zdanie.

Ale i tak żeby XS palił 15 to musi mieć coś spieprzone bo miałem BXa 1.4 (ten sam silnik) dużo cięższy samochód i nigdy nie spalił wiecej niż 12 l LPG mimo że cisnąłem na maxa cały czas.
Awatar użytkownika
moralez
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
Numer Gadu-gadu: 2955602
Kontakt:

Post autor: moralez »

krzycho pisze:
Tak wiec z tym żużyciem paliwa to jest subiektywne zdanie.
zazdrosc straszna rzecz 8)
ta oktawia to diesel ? bo jesli tak to wynik 9 l swiadczy o jakims konflikcie miedzy autem a kierowca :D
ODPOWIEDZ