Głośne PISZCZENIE w czasie jazdy!!
Głośne PISZCZENIE w czasie jazdy!!
Witam, mam Peugeota 205, 1.4 XS z 1991 roku i problem, który pojawił się już jakiś czas temu (kiedyś sporadycznie) ale teraz juz mnie strasznie denerwuje ( kilka razy gdy jadę i wracam z pracy a jadę w 1 stronę ok 26 km). Auto rozgrzane, niezależnie od prędkości (i biegu) w pewnym momencie zaczyna coś strasznie głośno piszczeć z przodu pod maską, trwa to czasami i do 5 min, zmienia się brzmienie i w pewnym momecie nagle się urywa. Mam wrażenie jakby coś się ślizgało (łożysko , jakiś pasek?). Ostatnio zatrzymałam się na parkingu, wyłączyłam silnik a to dalej piszczy (tak głośno, że koledzy myśleli, że to alarm), w pewnym momencie przerwało a wentylator chłodzenia jeszcze jeszcze chwilę pochodził. Byłam już 2 razy u elektryka ale niczego nie stwierdził - wentylator jest ponoć okey. "Niech pani przyjedzie jak bedzie piszczało - łatwo powiedzić. Co może pracować (kręcić się) przy wyłączonym silniku? Boję się, ze coś się może zatrzeć...Pozdrawiam Dana
- samer
- Uzalezniony
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
Nie slyszalem piszczenia tego twojego, ale moze byc taka mozliwosc, ze tracisz cisnienie oleju w glowicy i walek rozrzadu nie ma smarowania i zaczyna na sucho pracowac, czego skutkiem mzoe byc straszny pisk. Slyszalem taki dzwiek w BMW , ale pojawial sie jak juz tylko sie zagrzal troche i nie przerywal juz.
Sciagnij dekielek obbadaj walek, moze dostrzezesz jakies porysowania.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Dżon Dobra Nadzieja
- Uzalezniony
- moralez
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205......T8, 205 GTI 1.6
- Numer Gadu-gadu: 2955602
- Kontakt:
napewno, tymbardziej ze piszczenie zdarza sie po wylaczeniu silnika, pewnie wtedy glowica cierpiaca na skutek tarcia suchego walka jeszcze krzyczy aaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaa !!samer pisze:Nie slyszalem piszczenia tego twojego, ale moze byc taka mozliwosc, ze tracisz cisnienie oleju w glowicy i walek rozrzadu nie ma smarowania i zaczyna na sucho pracowac, czego skutkiem mzoe byc straszny pisk. Slyszalem taki dzwiek w BMW , ale pojawial sie jak juz tylko sie zagrzal troche i nie przerywal juz.
Pozdrawiam
- samer
- Uzalezniony
- Kontakt:
No wlasnie teraz dokladniej przeczytalem, wczesniej jakos pominelem ze jest to rowniez na silniku nie pracujacym ;/ Spieszylem sie na BT Rajdu Festiwalowego ![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
No jak to piszczy na wylaczonym silniku, to smialo mozna wykluczyc mechanike silnika, hehe
Wszstko skazuje na wentylator, gdyz po wylaczeniu zaplonu, tlyko on ma chyba napiecie z rzeczy ktore molglyby piszczec ;] No chyba ze uklad chlodzenia, ale watpie
![Wink ;)](./images/smilies/wink.gif)
No jak to piszczy na wylaczonym silniku, to smialo mozna wykluczyc mechanike silnika, hehe
Wszstko skazuje na wentylator, gdyz po wylaczeniu zaplonu, tlyko on ma chyba napiecie z rzeczy ktore molglyby piszczec ;] No chyba ze uklad chlodzenia, ale watpie
- Sebek
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 1.4 Xsi ; A4 Avant ; Honda CBF
- Kontakt:
mnie się wydaje że to ten nieszczęsny wentylator mkusi być
Audi A4 Avant
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl
Honda CBF
Dostęp do części do wszystkich marek!!!
mail: sebastian.andrzejewski@szewczykvw.pl