Stukanie przy zmianie biegów.

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
ejsmont

Stukanie przy zmianie biegów.

Post autor: ejsmont »

Witajcie.
Mam puga od niedawna (3 tygodnie) i muszę się cos zapytać. Zuważyłem, że przy zmianie biegów, po puszczeniu sprzęgła i dodani gazu słysze delikatne puknięcie. W Małym fiacie, którym do tej pory jeżdziłem oznaczało to zużycue łaącznika między półosią a kołem. Czy w pugu jest podobnie ? Czy coś może mi niedługo polecieć, czy jest to normalne w tym aucie?
RaVi86

Post autor: RaVi86 »

a może to przegub przy ruszaniu ci puka lub przy nagłym przyspieszaniu ??:wink: a tak pozatym to u mnie cały czas cos puka sutka i sie tym nie przejmuje do tego trzeba sie przyzywczajić 8)
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

do tego trzeba sie przyzywczajić
herezja !!
:) czasem wystyknie 5 minut pomyśleć.. i przestaje coś stukać :)

wczoraj w 10 minut zlikwidowałem przeraźliwie stukająco- trzeszczące odgłosy wydawane przez drzwi :)

a to puknięcie.. to gdzie jest?? w skrzyni (czuć to na lewarku??)
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

dyfer, przeguby, wachacze, stabilizator.... duzo rzeczy moze pukac przy przyspieszniu
ejsmont

Post autor: ejsmont »

Pukniecie słychać w momencięcie kiedy "napęd" wychodzący ze skrzyni zaczyna obracać koła. Nie czuć nic na dzwigni zmainy biegów. Tylko ciche pyk...
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

łeee... no to skoro to
ciche pyk...
to chyba najlepiej będzie się przyzwyczaić :wink:

sprawdź zawieszenie z przodu... jak sa zużyte "gumy" to potrafi się to nieźle ruszać.. moze to to..
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Awatar użytkownika
Marin205
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
Numer Gadu-gadu: 4777015
Kontakt:

Post autor: Marin205 »

najlepiej poczekać aż będzie duże pyk - ja miałem przegub do wymiany, tak chrobotał - , że nie zauważyłem że mi jeden dupek z pracy poluzował śruby w kole i jadę sobie coś chrobocze - byłem przyzwyczajony i tu nagle lewe przednie mi w łuku odjeżdza (oglądnąłem film z kamery i dupka wywalono) :evil:

najlepiej pojedź do mechanika który zajmuje się francuskimi autami i niech sprawdza - bo jak Ci się coś urwie przy 80 na godzinę to może być klops (bez znaczenia czy koło, pasek rozrządu, czy coś w skrzyni - ja miałem szczęście i od tej pory nie bagatelizuję)
ODPOWIEDZ