Oświetlenie 'kokpitu"...

Tematy w trakcie przenoszenia do odpowiednich dzialow
DIR

Oświetlenie 'kokpitu"...

Post autor: DIR »

Witam,
słuchajcie czy wie ktoś jak podłączone jest w pugu oświetlenie kabiny??
Chodzi o lampkę nad lusterkiem. Otóż wiem, że od wyłącznika drzwiowego odchodzą po dwa przewody, do lampki dochodzą trzy. Dwa z nich od wyłączników a jeden najprawdopodobniej prądowy. Problem polega na tym, że na tym rzekomo pradowym nie ma napięcia :cry:
Nie wiem jak sprawdzić skąd on wychodzi, czy jest on gdzieś podłanczany, czy jest możliwe żeby gdzieś się odłączył?? Może spotkał się już ktoś z was z takim problemem. Szukałem po schemacie ale nie mogę jakos dojść do rozwiązania. Dzięki z góry za wskazówki.Pozdrawiam.
b182
Uzalezniony
Posiadany PUG: NJE MAM JUSZ PEŻOTA
Numer Gadu-gadu: 6262732
Kontakt:

Post autor: b182 »

Jesli masz w swoim zegarek na konsoli srodkowej to sprawdz czy działa. Jesli nie to znaczy że padł bezpiecznik. O ile chodzi ci o to ze sie swiatełko nie swieci:]
Pug sprzedany
RaVi86

Post autor: RaVi86 »

mam podobny problem nie świeci mi się światełko które powinno sie zapalać podczas otwierania dzwi ale u mnie jest to wina raczej tylko przełaczniczków które są przy dzwiach bo one sa wcisniete tzn te bolczyki 8) i to wszystko chyba ze starosci sie juz wyrobiło i teraz cały czas jest tak jakbm miał dzwi zamkniete sprawdz u siebie moze tez tak jest w twoim przypadku, i warto patrzeć czy jest napięcie przy otwartych dzwiach oczywiście ;-)
Awatar użytkownika
PSEMO
Nowicjusz
Posiadany PUG: 205 Forever
Numer Gadu-gadu: 0
Kontakt:

Post autor: PSEMO »

Miałem ten sam problem. Radzę wykręcić te przełączniki w drzwiach, bo często śniedzieją w nich styki prądowe, albo nie ma masy. Wtedy całe oświetlenie szlag trafia, nawet jeżeli popsuta jest tylko jedna strona. Poza tym powinien wariować sygnalizator dźwiękowy włączonych świateł.
RaVi86

Post autor: RaVi86 »

no masz racje tylko ze w tych starszych deskach rozdzielczych nie ma dzwiekowego wlacznika swiatel wiec jak zapomnisz wylaczyc to modlic sie zeby akumulator sie nie rozładował a bywały juz u mnie takie przypadki :P
Awatar użytkownika
woocash
Peugeot 205 Master
Posiadany PUG: 205 ph1 1984 GR
Numer Gadu-gadu: 9752783

Post autor: woocash »

w tych starszych deskach rozdzielczych nie ma dzwiekowego wlacznika swiatel

eee to to jest seryjne???
Najaktywniejszy w dziale: Stare forum techniczne
[ Posty: 1090 / 34.03% Twoich postów ]
Marcyś

Post autor: Marcyś »

w wersi color line z 92 brzęczek świateł jest seryjny

takie pytanko DIR czy świeci światełko jak przełączysz je w pozycję "świeć ciągle bez względu na inne okoliczności" jeżeli tak to czym się martwić, jeżeli nie to najprościej pociągnąć nowy kabelek (łatwo się mówi :D ciężej zrobić) 8)7
DIR

Post autor: DIR »

takie pytanko DIR czy świeci światełko jak przełączysz je w pozycję "świeć ciągle bez względu na inne okoliczności" jeżeli tak to czym się martwić, jeżeli nie to najprościej pociągnąć nowy kabelek (łatwo się mówi :D ciężej zrobić) 8)7[/quote]

juz wszystko ok, udało się naprawić. Poczyściłem wszystkie styki, masy na wyłącznikach drzwiowych (prawdopodobna przyczyna), bezpiecznik i zadziałało. :D
Awatar użytkownika
Banita
Peugeot 205 Master

Post autor: Banita »

masz 2 minusy i 1 staly plus

1 minus wlacza sie lampka, a 2 przyciskiem przy drzwiach -na nich nie moze byc napiecia
ODPOWIEDZ