Skracanie drazka skrzyni biegow
- grzechuuu205
- Maniak
- Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
- Numer Gadu-gadu: 2800082
- blaszka
- Peugeot 205 Master
- Numer Gadu-gadu: 0
- Kontakt:
TAK TO JEST OLEJ DO SKRZYNI BIEGÓW OLEJ SPRAWDZA SIE TAM GDZIE SIE GO WLEWA NAJLEPIEJ WSADZIC SRUBOKRET I SPRAWDZIC CZY PO WYJECIU JEST MOKRY OD OLEJU I TYLE CHYBA ZE PO ODKRECENIU BEDZIE WYCIEKAŁ TO TEZ JEST DOBRZE (CHYBA ZE WYCIEKA BDB DUZO TO JUZ JEST ZLE BO ZA DUZO OLEJU TEZ NIE MOZE BYC ) WLEJ DWA LITRY DOKŁADNIE I BEDZIE W SAM RAZ TYLE ILE POWINNO BYC ANI ZA MAŁO ANI ZA DUZO
GDY BEDZIE ZA DUZO OLEJU SKRZYNIA MOZE GORZEJ PRACOWAC I USZCZELNIACZE SIE ROZSZCZELNIA
GDY BEDZIE ZA DUZO OLEJU SKRZYNIA MOZE GORZEJ PRACOWAC I USZCZELNIACZE SIE ROZSZCZELNIA
Ostatnio zmieniony 18 kwie wt, 2006 4:17 pm przez blaszka, łącznie zmieniany 1 raz.
- grzechuuu205
- Maniak
- Posiadany PUG: 1.9 GTI XU9JAZ
- Numer Gadu-gadu: 2800082
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 1,8D 92r
Próbowałem wymienić wczoraj olej w skrzyni (XUD 1,8D 162 tys km) bo mi coś szumi w tej skrzyni i jest troche mokry (chyba troche oleju uciekło).
Niestety nic sie nie zgadza z rysunkami z książki Etzold-a. U mnie na samym dole jest jakiś żółty, plastikowy koreczek który nie wiadomo do czego służy i jak go wyjąć/odkręcić ?
Druga sprawa to gdzie wlewać nowy olej ? Bo jak zwykle to co w książce a u mnie w aucie to zupełnie co innego. Rozumiem, że szukać korka gdzieś za lewym kołem.
Jaki w miarę tani i przyzwoity olej do skrzyni polecicie ?
Ps. jakby się okazało, że mam tego oleju jeszcze dużo w skrzyni, jest ładny i pachnący to można wlewać z powrotem ?
Niestety nic sie nie zgadza z rysunkami z książki Etzold-a. U mnie na samym dole jest jakiś żółty, plastikowy koreczek który nie wiadomo do czego służy i jak go wyjąć/odkręcić ?
Druga sprawa to gdzie wlewać nowy olej ? Bo jak zwykle to co w książce a u mnie w aucie to zupełnie co innego. Rozumiem, że szukać korka gdzieś za lewym kołem.
Jaki w miarę tani i przyzwoity olej do skrzyni polecicie ?
Ps. jakby się okazało, że mam tego oleju jeszcze dużo w skrzyni, jest ładny i pachnący to można wlewać z powrotem ?
-
- Uzalezniony
- Posiadany PUG: 1,8D 92r
Banita miał rację, gdzie jest korek do sprawdzania poziomu i dolewania.
Byłem akurat na zmianie oleju silnikowego to powiedziałem, aby przy okazji sprawdzili poziom płynu w skrzyni. Koleś długo myślał jak tu sie sprawdza, ale wreszcie przy pomocy kumpla wykumał gdzie
Zagadał do kumpla na zapleczu: Eeee, przyjechała jakaś żaba, pokaż mi gdzie ...
Na szczęcie płynu było dużo i ten stary był w dobrym stanie (nadal przeźroczysty ) więc nie było potrzeby wymiany czy dolewania.
Byłem akurat na zmianie oleju silnikowego to powiedziałem, aby przy okazji sprawdzili poziom płynu w skrzyni. Koleś długo myślał jak tu sie sprawdza, ale wreszcie przy pomocy kumpla wykumał gdzie
Zagadał do kumpla na zapleczu: Eeee, przyjechała jakaś żaba, pokaż mi gdzie ...
Na szczęcie płynu było dużo i ten stary był w dobrym stanie (nadal przeźroczysty ) więc nie było potrzeby wymiany czy dolewania.
- Marin205
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205RG zamienione na Skodę
- Numer Gadu-gadu: 4777015
- Kontakt:
cheatoss pisze:za daleko? to chyba zle okreslenie =]grzechuuu205 pisze:o kurde az 10centów? wow.... nie za daleko teraz ten drązek jest?
moze inaczej, ucialem sobie najpierw 5cm, stwierdzilem ze to bardzo duzo, zalozylem nowa galke... pojezdzilem tydzien i... stwierdzilem ze dalej jest jak w autobusie, ucialem kolejne 5 =] i teraz jest git.
napiszę tak : długość drążka zależy od customowych preferencji oraz od tego jak blisko teorii darwina jest użytkownik PUG'a - dla tych którzy są bardzo blisko tłumaczę że chodzi o długość ręki, która u kuzynów szympansów jest ociupinę większa
Dodano po 46 sekundach:
Dodano po 21 minutach:
acha może też być w opcji karzełek - tzn użytkownik PUG'a który jest bardzo niski i nie potrzebuje gałki zmiany mieć pod pachą
http://www.katalogi.peugeot205.pl Kliknij tu i zobacz spis katalogów z galerii.
http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka
http://www.facebook.com/Peugeot205Brochures Kliknij tu ściągnij katalog w pdf z facebooka