Czy stożek K&N od 205gti będzie pasował do mi16?
- Lord Devil
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205 CTi i 205 GTi Griffe
- Numer Gadu-gadu: 6446898
- Kontakt:
Niwiele da. Poprawiasz zdolność dopływu powietrza do silnika nie dbając o odprowadzenie spalin. Przecież to prosty układ. Dolot-silnik-paraca-wylot. Układ dolotowy jest w miare dobry, znacznie lepszy od wydechowego. Lepsze osiągi da założenie odpowiedniego ukłdu wydechowego jak sam montaż stożka.
Car Valeting, Car Detailing.
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
Ja jeszcze nie wiem jak u mnie wylot spalin będzie działał. Kolektor wydechowy będę miał od 306S16 bo jako jedyny się mieści w 205 z mi16 bez przeróbek. Reszta, czyli rurki i tłumiki na razie zostają od gti, ale pewnie w końcu odpadną i potem zobaczymy co dalej. Na razie będę miał wielką improwizację, a stożek mam nadzieję nie zaszkodzi. Zobaczymy mam nadzieję niedługo czy się to sprawdza czy nie
Da sporo z tego prostego powodu, ze zagina sie rura gumowa miedzy przeplywka a przepustnica przy max otwartej przepustnicy.
Uklad dolotowy liczy sie niezaleznie od wydechowego i jego praca jest nakladana na "caloksztalt obrotowy" razem z wydechem. Dziala to mniej wiecej tak -uklad dolotowy dziala falowo i dynamicznie powiedzmy powiedzy od 2000 do 4.5K obrotow a wydechowy dziala dynamicznie (bo z falami przy naszych kolektorach i walkach to jest sredniawo ) od 4K do 6K i w ten sposob samochod ciagnie w calym zakresie obrotow - ten przyklad jest bardzo ogolny i kilka spraw pomija, ale to juz nei jest takie wazne
Uklad dolotowy liczy sie niezaleznie od wydechowego i jego praca jest nakladana na "caloksztalt obrotowy" razem z wydechem. Dziala to mniej wiecej tak -uklad dolotowy dziala falowo i dynamicznie powiedzmy powiedzy od 2000 do 4.5K obrotow a wydechowy dziala dynamicznie (bo z falami przy naszych kolektorach i walkach to jest sredniawo ) od 4K do 6K i w ten sposob samochod ciagnie w calym zakresie obrotow - ten przyklad jest bardzo ogolny i kilka spraw pomija, ale to juz nei jest takie wazne
Re: Czy stożek K&N od 205gti będzie pasował do mi16?
Orginalna guma z mi16 i pod to twoj K&N, powinno lezec dobrzeFox pisze:Jak w temacie. Chodzi mi głównie o ten kawałek rury pomiędzy kolektorem a przepływomierzem, który jest dostarczany wraz z filtrem K&N. W 205 jest on potrzebny do zastąpienia oryginalnego żeby przepływomierz szedł wzdłóż chłodnicy a nie do góry. W mi16 nie wiem jeszcze jak przepływomierz powinien iść bo w ogóle nie mam tej rury pomiędzy kolektorem a przepływką (ani w ogóle żadnych częsci pod ręką żeby sprawdzić:)). Stąd moje pytanie - czy da się do tego celu wykorzystać wspomnianą rurę od K&N czy szukać gdzieś oryginalnej od mi16, czy w ogóle sprzedać K&N'a od 205 i kupić do mi16? (tak nawiasem mówiąc może ktoś chce kupić ten stożek K&N do 1.9gti? - nieużywany, oryginalnie zapakowany - byłoby mi łatwiej się go pozbyć i kupić taki do mi16:))
Dziwne bo ja mam caly czas odczucie ze o wiele lepiej zbiera sie od 8V do 3000 (docieram) a mam skrzynie z 1.9 GTI wiec porownanie jest, ale to czas pokaze po pomiarach [/quote]Banita pisze: Z tego co widzialem i odczulem do 4K mi16 wogole nie jedzie, ale jak przekroczysz...
Dodano po 1 minutach:
20kg ciezszy.... no to faktycznie to moze byc przyczyna slabszych osiagow na niskich obrotach...
Peugeot 205 GRIFFE Sliczny zielony i z sercem lwa
Project GRIFFE ??????? - ??.??.0?
Galeryjka http://gti.peugeot205.pl/gallery/przecinak
- Fox
- Peugeot 205 Master
- Posiadany PUG: 205gti, 504 coupe, 406 kombi
- Numer Gadu-gadu: 6433729
- Kontakt:
Przecinak : Ja własnie tej oryginalnej rury z mi16 nie posiadam i stąd ten temat:)
Zastanawiam się czy moge wsadzić poniędzy kolektor a przepływką tą mikro rurkę którą dostałem razem z filtrem do 8V. Na Przepływkę pasuje. Na kolektor jeszcze nie wiem. Mam nadzieję że tak, bo jak szukałem rury od mi16 to goście sobie 100zł krzyczą, a ja już wydałem tyle że aż strach myśleć...Dobrze że nie mam jeszcze żony:) muszę się spieszyc z tym remontem bo takie łożenie na 205 w żadnej rodzinie już nie przejdzie hehe;)
Nie mam też tego fragmentu plastikowego pomiędzy przepływką a filtrem - tego który zmienia kwadratowe wyjście z przepływki na coś okrągłego - też mam cichą nadzieję że ten element da się z 205 dopasować jakoś...wszystko pewnie wyjdzie podczas remontu - coś czuję że całe wakacje mogę spędzić bez auta:)
Zastanawiam się czy moge wsadzić poniędzy kolektor a przepływką tą mikro rurkę którą dostałem razem z filtrem do 8V. Na Przepływkę pasuje. Na kolektor jeszcze nie wiem. Mam nadzieję że tak, bo jak szukałem rury od mi16 to goście sobie 100zł krzyczą, a ja już wydałem tyle że aż strach myśleć...Dobrze że nie mam jeszcze żony:) muszę się spieszyc z tym remontem bo takie łożenie na 205 w żadnej rodzinie już nie przejdzie hehe;)
Nie mam też tego fragmentu plastikowego pomiędzy przepływką a filtrem - tego który zmienia kwadratowe wyjście z przepływki na coś okrągłego - też mam cichą nadzieję że ten element da się z 205 dopasować jakoś...wszystko pewnie wyjdzie podczas remontu - coś czuję że całe wakacje mogę spędzić bez auta:)
Chyba bedzie ciezko bo przpustnica wypada nizej niz w 8v a trzeba jeszcze przeplywke i filtr wsadzic. Ale nie przejmuj sie, bedziesz mial silnik wsadzony to cos wykobinujesz. Wazne zeby ten odcinek byl szczelny. Jesli chodzi o ten plastik to pasuje na 100%, zreszta przeplywka jest identyczna w migu co w 8V z motronic'kiem.
Peugeot 205 GRIFFE Sliczny zielony i z sercem lwa